secundair logo knw 1

Hoogwater in Volendam. De gemeente plaatste zandzakken

Na enkele relatief droge dagen dalen de waterstanden in beken, sloten en rivieren, maar in Rijn en Maas gaat de waterafvoer weer stijgen. Een gevolg van zware regenval komende dagen in de stroomgebieden van beide rivieren. De afvoer in de Maas zal naar verwachting hoger uitvallen dan vorige week. In Limburg heeft het waterschap de crisisstaf hoogwater opgeschaald naar coördinatiefase 2.

De hoogwatersituatie is wisselend in delen van het land. Waterstanden zakken in beken, sloten en rivieren, maar in het IJsselmeer en Markermeer is nog steeds alarmfase 1 van kracht. In Noord-Holland kregen Volendam en Hoorn op oudjaarsdag door ‘windeffecten’ te maken met hoogwater dat over kades en in enkele kelders liep.

Door de zeer hoge waterstanden blijft wateroverlast op de buitendijkse gebieden mogelijk, schrijft Hollands Noorderkwartier. Maar de waterveiligheid is niet in het geding, de dijken liggen er goed bij, aldus het hoogheemraadschap.

Waterschap Drents Overijssel Delta meldt dat het water in de IJssel en de Vecht verder daalt. De inzet van de vrijwillige dijkwacht is stapsgewijs afgeschaald en met ingang van vandaag stopgezet. Wel worden dijken in de gaten gehouden; bij de Sallandse weteringen zijn grotere schades (scheuren) en zandmeevoerende wellen ontstaan, schrijft het waterschap.

Maas
In Limburg maken zich ze op voor een nieuwe watergolf in de Maas. Waterschap Limburg heeft de crisisstaf hoogwater opgeschaald naar coördinatiefase 2.

De Maasafvoer bedraagt nu ongeveer 650 m3/s en zal de komende 2 dagen nog iets dalen, maar blijft boven de 500 m3/s, schrijft Alphons van Winden op Waterpeilen.nl. Dat peil zal de komende dagen snel stijgen door de vele regen die naar verwachting valt, met name aan de zuidkant van de Ardennen. Daar valt de komende dagen bijna 100 millimeter, aldus de prognoses.

De waterafvoer in de Maas zal als gevolg daarvan toenemen. Van Winden houdt het op een afvoer tussen de 1.500 en 1.750 m3/s. Het waterschap gaat vooralsnog uit van 1.700 tot 1.800 kubieke m3/s bij Maastricht. 

De toenemende waterafvoer zorgt in ieder geval voor een stijging van de waterstand in de Roer en in de Geul, schrijft het waterschap. “En ook in de beken en riviertjes in het noorden van de provincie (waar mogelijk iets minder regen valt dan in het zuiden) neemt de waterstand – die de afgelopen dagen juist een beetje is gedaald – weer toe.”

In antwoord op de toenemende waterafvoer van de Maas neemt het waterschap maatregelen volgens het standaard draaiboek voor hoogwater van de Maas. Zo worden op verschillende locaties pompen geplaatst en dijken dichtgemaakt met coupures.

Rijn
Ook in de Rijn zal de waterafvoer weer toenemen. De rivier heeft in afgelopen wintermaanden al 3 hoogwatergolven (22 november, 18 december en 28 december) gekend. Nu er een nieuwe golf aankomt, komt het totaal op 4. Dat is eerder voorgekomen, schrijft Van Winden, te weten in de winter van 1965/1966. Toen werd er tijdens de 4 pieken gemiddeld meer water afgevoerd in de Rijn dan deze winter.

De laatste hoogwatergolf op 28 december bereikte een peil van iets meer dan 14,5 m (NAP) met een afvoer van 7.500 m3/s. Van Winden verwacht dat de waterstand bij de komende piek minder hoog uit zal komen dan de laatste hoogwatergolf: op 8 januari zal de waterstand tussen 14 en 14,3 m (NAP) bedragen. Hij houdt wel een slag om de arm omdat de neerslag anders kan uitpakken dan verwacht.

Waarschijnlijk zijn dit voorlopig de laatste golven, want een hogedrukgebied gaat vanaf eind deze week het weer bepalen, wat een langere droge periode inluidt, schrijft Van Winden.

 

BEVERSPOREN TRACEREN OP GEVOEL EN MET WARMTECAMERA
Bever 900 Bever getraceerd met warmtebeeldcamera | Still video WDODelta
 
Door het hoge water in de rivieren zijn waterschappen alert op mogelijke schade door bevers die hogerop op zoek gaan naar droge plekken. Als ze hoger in de dijk graven, kan de stabiliteit van de dijk in gevaar komen. Waterschappen voeren daarom extra inspecties uit.
WDODelta gebruikt een warmtebeeldcamera om de dieren op te sporen, maar ook gaan inspecteurs met waadpakken op pad om ‘op gevoel’ sporen van bevers te traceren. “Zo selecteren we overdag de plekken die we 's avonds of 's nachts nader inspecteren met de warmtebeeldcamera. Dat is nodig omdat inspectie met een warmtebeeldcamera erg intensief is. Een bever kan tot een kwartier onder water blijven als hij aan het graven is. Om de bever te vinden met de warmtebeeldcamera en zijn gedrag goed in kaart te kunnen brengen, staan we regelmatig een uur op dezelfde plek. Daarom combineren we tactieken om de bever sneller in beeld te hebben."
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.