secundair logo knw 1

In de aanloop naar de verkiezingen riepen wetenschappers en de watersector het toekomstige kabinet nog op het water- en klimaatbeleid te versnellen. De ‘politieke aardverschuiving’ van gisteren, waarbij de PVV als grote winnaar uit de bus kwam, zet alles weer in een ander licht. “Maar we gaan nu niet speculeren.”

Als het aan de PVV ligt, trekt Nederland zich terug uit het VN-Klimaatakkoord en wordt de Klimaatwet ingetrokken en het Klimaatfonds geschrapt. De partij van Geert Wilders, die woensdag bij de Tweede Kamerverkiezingen 37 zetels wist te behalen, wil wel extra geld investeren in dijkversterking en Ruimte voor de Rivier. 

Als het klimaat verandert, passen we ons aan, schrijft de PVV in het verkiezingsprogramma. “Maar we stoppen met de hysterische reductie van CO2, waarmee we als klein landje ten onrechte denken het klimaat te kunnen ‘redden’.”

Hoe het nieuwe kabinet er straks uitziet, valt nu nog moeilijk te zeggen. Zeker is wel dat de kiezers de zittende regering keihard hebben afgestraft, door massaal op oppositiepartij PVV en nieuwkomer NSC (Nieuw Sociaal Contract) te stemmen. De vraag is dan ook: wat komt er straks nog terecht van het huidige klimaatbeleid? En van het zwaarbevochten uitgangspunt dat ‘water en bodem sturend’ zijn bij de ruimtelijke inrichting van Nederland? 

Afgesproken doelen
De waterschappen hebben nog geen idee, zegt woordvoerder Jane Alblas van de Unie van Waterschappen. “We kunnen pas reageren als we inhoudelijke punten zien, dus als er een coalitieakkoord ligt. Nu komen we niet veel verder dan speculeren over de koers van een mogelijk nieuw kabinet.” 

Datzelfde geldt eigenlijk voor Vewin, de koepel van drinkwaterbedrijven, maar die heeft vandaag wel de vijf belangrijkste ‘programmapunten’ voor de sector op de website gezet, met een oproep aan het nieuwe kabinet om de afgesproken doelen na te komen. 

Dan gaat het bijvoorbeeld om de doelen voor de waterkwaliteit (Kaderrichtlijn Water), maar ook om het oplossen van knelpunten in de productiecapaciteit. “Dat blijven wij roepen, want dat is onverminderd nodig”, verklaart woordvoerder Patricia van der Linden. 

Eerlijke verhaal
Natuur & Milieu publiceerde vandaag wel een reactie op de website en spreekt daarin gesproken van een ‘politieke aardverschuiving’. Volgens de milieuorganisatie hebben de verkozen partijen nu de taak om het vertrouwen van de kiezer in de politiek te herstellen.

“Dat kan niet zonder dat politici het eerlijke verhaal vertellen over de uitdagingen waar ons land voor staat. Zoals de veel te grote vervuiling door de industrie en luchtvaart en de behoefte aan een eerlijk en schoon verdienmodel voor de boeren. Daarvoor blijft verduurzaming en hervorming van het grootste belang.”

Ook voor klimaat- en natuurbeleid is vertrouwen in de politiek en steun voor beleid cruciaal, aldus Natuur & Milieu. De organisatie doet daarom een dringende oproep aan de nieuwe politici zich hiervan te vergewissen. “Pak de klimaatcrisis met overgave en daadkracht aan en heb oog voor alle mensen in onze samenleving.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.