0
0
0
s2smodern

Begin van dit jaar ging het internationale leerprogramma KIWI van start. Met dit internationale leerprogramma worden waterschapsmedewerkers opgeleid om mee te doen aan Blue Deal-projecten. 21 medewerkers van waterschappen hebben zich ingeschreven voor dit ‘diplomatenklasje van de watersector.’

KIWI (Kennismakings- en Introductieprogramma Waterschappen Internationaal) is opgezet om nieuwe waterschapsmedewerkers te betrekken bij de Blue Deal. “Met de komst van de Blue Deal heeft het internationale werk van de waterschappen een boost gekregen. Er zijn veel meer vacatures en er zijn nog veel waterschapsmedewerkers die niet weten dat internationale missies onderdeel van hun werk kunnen zijn”, vertelt Jane Alblas van de Unie van Waterschappen. “Met dit programma wordt duidelijk gemaakt dat alle medewerkers van waterschappen in principe kunnen bijdragen aan de Blue Deal-partnerschappen.”

Blue Deal
Met de Blue Deal willen de waterschappen 20 miljoen mensen wereldwijd toegang geven tot voldoende, schoon en veilig water. Financieel ondersteund door de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat helpen de waterschappen gedurende een langere periode regionale of nationale waterbeheerders bij het versterken van 3 onderdelen van goed waterbeheer: voldoende kennis en expertise, een goed functionerende organisatie en samenwerking met de belangrijkste stakeholders.

NWB Fonds
Het leerprogramma is een initiatief van het NWB Fonds. Het Nederlandse Waterschapsbank Fonds was tot 2018 de belangrijkste financier van internationale waterschapsprojecten. Die rol is overgenomen door de ministeries en het NWB Fonds investeert nu in een kwalitatieve ondersteuning van internationale samenwerkingsprojecten.

Jasper Luiten 180 vk Jasper LuitenProgrammamanager Jasper Luiten coördineert het opleidingstraject. Hij constateert dat veel Blue Deal-projecten op externen of jonge professionals draaien. “Die blijven een of twee jaar bij een project betrokken. Dat is mooi, maar wat je ook wilt, is dat mensen op de langere termijn aan de Blue Deal te binden. Dat kan door de vaste medewerkers van waterschappen aan te spreken. Alle waterschappen doen mee aan de opleiding, dus dat laat zien dat er breed draagvlak voor is.”

De leergang
De leergang duurt in principe twee jaar en is een combinatie van vier bezoeken aan internationale projecten, inclusief opdracht, en zes les- en trainingsdagen. Luiten: “Bij het opzetten van deze opleiding heb ik me in eerste instantie laten inspireren door het beroemde diplomatenklasje van Buitenlandse Zaken. Gedurende de twee jaar maken de deelnemers kennis met verschillende internationale projecten, ontdekken ze hoe de werkwijze in de verschillende landen eruit ziet en hoe de waterschappen onderling verschillen in hun aanpak. Bij de trainingsdagen is bijvoorbeeld aandacht voor culturele tegenstellingen, veiligheid en de vraag hoe je ervoor zorgt dat je werk in Nederland goed wordt overgenomen.”

Digitaal
De Kick-Off en de eerste trainingsdag zijn inmiddels achter de rug. De eerste bezoeken aan internationale projecten zijn ook al afgelegd. “Voor de komende periode onderzoeken we of de trainingsdagen en kennissessies digitaal, bijvoorbeeld via webinars, kunnen worden ingevuld. We willen immers dat het opleidingstraject wel voortgang kan vinden. In verband met corona is het meedraaien in internationale projecten nu helaas niet mogelijk”, zegt Luiten.

Geen garantie
De waterschappers die meedoen aan het KIWI-programma hoeven geen examen af te leggen, maar krijgen ook geen garantie dat ze aan Blue Deal projecten mogen gaan werken. Alblas: “De waterschapsmedewerkers worden op de hoogte gehouden van vacatures binnen de Blue Deal-partnerschappen en kunnen daarop reageren.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.