secundair logo knw 1

Beeld: Mohamed Hassan via Pixabay

In de sector waterschappen is het ondersteuningsprogramma Onbeperkte Denkers gelanceerd. Organisaties worden gestimuleerd om meer mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen.

Hiermee vlot het nog niet erg. De vijfendertig waterschapsorganisaties – waaronder 21 waterschappen – hebben op basis van de banenafspraak in totaal 262 banen voor mensen met een arbeidsbeperking gecreëerd (zie kader onderaan). Dat aantal is beduidend lager dan het voor de sector geldende quotum. Daarom is vandaag het programma Onbeperkte Denkers geïntroduceerd. Het is een initiatief van het A&O-fonds Waterschappen, de Vereniging werken voor waterschappen en de vakbonden FNV en CNV.

Beoordeling op talenten
Het programma bestaat uit een sectorale aanpak en maatwerk bij de ondersteuning van organisaties. De kern van Onbeperkte Denkers is dat mensen worden beoordeeld op hun talenten in plaats van hun beperkingen. Hiervoor worden (online) interventies ingezet, zoals een escaperoom, een wekelijkse workout voor het brein en ‘ervaar-het-zelf’-modules. Ook gaan organisaties kennis en praktijkervaringen met elkaar uitwisselen. Binnen de rijksoverheid wordt dit concept al wat langer toegepast.

Sectorambassadeurs ingezet
Vier sectorambassadeurs gaan de boer op om organisaties te stimuleren meer mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen: Yoram Bovenkerk (bestuurder bij FNV Overheid), Patrick Florentinus Ribeiro (hoofd P&O bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier), Gerard Smits (secretaris-directeur van Het Waterschapshuis) en Ineke van Steensel (lid van het dagelijks bestuur van hoogheemraadschap van Rijnland). Volgens Bovenkerk hebben de organisaties heel wat te bieden aan mensen die vallen onder de banenafspraak. “Maar er is een hogere intrinsieke motivatie nodig om meer mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen.”

Van Steensel wijst erop dat de sector ruim 13.000 medewerkers telt. Veel van hen werken in een functie in het veld of op kantoor. “Ik zie het als een maatschappelijke plicht om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt daarvoor in aanmerking te laten komen.” Van Steensel richt de pijlen eerst op haar eigen waterschap. “Voor nu is het beginnen in eigen kring, daarna geldt goed voorbeeld doet goed volgen.”


NOG VER ONDER BEOOGD AANTAL

Het kabinet en de sociale partners spraken in 2013 af om extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking (bijvoorbeeld mensen met lichamelijke problemen of psychische kwetsbaarheid) te creëren bij reguliere werkgevers. Het gaat in totaal om 125.000 extra banen: 100.000 banen in de marktsector in 2026 en 25.000 banen bij de overheid in 2024 (in beide gevallen ten opzichte van 2013). De quotumregeling fungeert daarbij als stok achter de deur. Werkgevers die zich niet aan de banenafspraak houden, betalen voor niet opgevulde werkplekken.

Het bedrijfsleven ligt volgens officiële cijfers goed op koers, maar de overheid haalde vorig jaar opnieuw de doelstelling voor banengroei niet. Dat geldt ook voor de vijfendertig waterschapsorganisaties, blijkt uit de Monitor Banenafspraak die het A&O-fonds Waterschappen vandaag tegelijk met de lancering van het nieuwe programma publiceerde. De organisaties hadden aan het eind van 2020 bij elkaar 262 banen gerealiseerd (vanaf 2013), terwijl het quotum 427,7 banen bedroeg. Het komt erop neer dat 61 procent van het totale quotum van 2020 is gehaald.

Tussen 2017 en 2019 nam het aantal banen aanzienlijk toe, waardoor de sector de achterstand aan het verkleinen was. Afgelopen jaar vlakte de banengroei echter af. Organisaties wijzen op de gevolgen van de coronacrisis. Volgens hen was het hierdoor lastiger om mensen die vallen onder banenafspraak, aan te trekken en te begeleiden.

 

MEER INFORMATIE
Bericht op site A&O-fonds Waterschappen
Website programma Onbeperkte Denkers

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.