secundair logo knw 1

Waterschapsbedrijf Limburg, een dochterbedrijf van waterschap Limburg, en waterschap Vallei en Veluwe richten samen een innovatieplatform op. Binnen dit platform willen ze de Verdygo-techniek verder ontwikkelen. Met deze techniek kunnen rioolwaterzuiveringsinstallaties worden ontworpen en gebouwd.

Vorige week ondertekenden de dijkgraven van waterschapsbedrijf Limburg en waterschap Vallei en Veluwe een intentieverklaring om de Verdygo-techniek samen verder te ontwikkelen. Met deze, door het waterschapsbedrijf Limburg ontwikkelde techniek, kunnen rioolwaterzuiveringsinstallaties op een modulaire wijze worden ontworpen en gebouwd. De techniek is al toegepast bij de Limburgse rioolwaterzuiveringsinstallaties in Roermond en Simpelveld.

De kern van Verdygo is de modulaire manier van ontwerpen en bouwen met behulp van bestaande technologieën. “Dat maakt het in vergelijking met reguliere systemen 20% goedkoper om te bouwen en 25% goedkoper om te onderhouden,” vertelt Michel Bouts, bestuurder van het Waterschapsbedrijf Limburg. “Zowel financieel als op duurzaamheidsgebied is door dit soort samenwerkingen dus mooie winst te behalen.”

Dankzij de samenwerking kan de Limburgse techniek ook elders in Nederland worden toegepast. Vallei en Veluwe verwacht dat de modulaire bouwwijze bij zal dragen aan de circulaire ambities van het waterschap. “Maar binnenkort zit ik ook bij waterschap Aa en Maas om tafel,” zegt Bouts, “en ook vanuit het buitenland is interesse. Wij werken op een transparante manier, al onze data zijn openbaar en toegankelijk. Binnen het innovatieplatform kunnen we samenwerken om de techniek verder te ontwikkelen, afhankelijk van de precieze behoeftes die er leven.”

Als eerste stap ontwikkelen Waterschapsbedrijf Limburg en Vallei en Veluwe samen een unit om cellulose terug te winnen uit afvalwater. Bouts: “Daar is Vallei en Veluwe nu naar op zoek. We hopen dit jaar de unit te kunnen plaatsen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.