De waterschappen Rijn en IJssel en Rivierenland, de provincie Gelderland en Duitse regionale overheden gaan intensiever samenwerken om klimaatextremen als droogte en hoog water aan te pakken.

“Tussen Nederlandse waterschappen en Duitse regionale overheden bestaan al veel contacten”, zegt Eric Kuindersma, beleidsadviseur externe betrekkingen van Waterschap Rivierenland. “Vaak gaat het daarbij om de uitvoering van beleid. Dat is natuurlijk belangrijk, maar wij wilden graag bestuurders bij elkaar brengen om ook op beleidsniveau van gedachten te wisselen.”

eric kuindersmaEric KuindersmaOm dat te bereiken werd vorige week een Rijn-symposium georganiseerd in het provinciehuis te Arnhem. Bij dit symposium is gesproken over het waterbeheer van de grensoverschrijdende wateren binnen het stroomgebied van de Rijn. Kuindersma: “Klimaatverandering heeft veel impact op het waterbeheer. En die impact is grensoverschrijdend, dat hebben we kunnen zien met de overstromingen vorig jaar. Ook droogte wordt aan beide kanten van de grens gevoeld.”

Op het symposium is afgesproken dat er op bestuurlijk niveau gesproken zal worden over water en waterbeheer. Dat betekent volgens Kuindersma dat ook het milieuministerie van deelstaat Noordrijn-Westfalen wordt betrokken. “In Duitsland wordt het beleid op deelstaatniveau gemaakt en ligt de uitvoering bij gemeenten en regio’s. Droogte en wateroverlast zijn bij uitstek onderwerpen zijn waar beleidskeuzes over gemaakt moeten worden. Om een simpel voorbeeld te noemen: Nederland ligt benedenstrooms. Voor ons is het belangrijk om te overleggen met Duitsland over wat er gebeurt in het geval van waterschaarste en de inzet van een verdringingsreeks.”

Een mogelijkheid om dat voor elkaar te krijgen, zou kunnen zijn om water op de agenda van de Grenslandconferentie te plaatsen. Op deze conferentie bespreken Nederland en Noordrijn-Westfalen jaarlijks onderwerpen van grensoverschrijdend belang. “Vaak gaat het daar over thema’s als veiligheid, arbeidsmarkt en mobiliteit. Dat is ook belangrijk, maar het zou nuttig zijn als waterbeheer als onderdeel van de zogeheten 'milieuverklaring' besproken wordt. Persoonlijk zou ik het in elk geval toejuichen als er een structureel bestuurlijk wateroverleg wordt opgezet tussen de Nederlandse provincies en waterschappen en de Duitse deelstaatregering.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe kan het zijn dat na het laatste hoogwater vorig jaar zomer alle vis verdwenen is uit ons water in de Strang naast de rivier de Waal.
Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!