De waterschappen Rijn en IJssel en Rivierenland, de provincie Gelderland en Duitse regionale overheden gaan intensiever samenwerken om klimaatextremen als droogte en hoog water aan te pakken.

“Tussen Nederlandse waterschappen en Duitse regionale overheden bestaan al veel contacten”, zegt Eric Kuindersma, beleidsadviseur externe betrekkingen van Waterschap Rivierenland. “Vaak gaat het daarbij om de uitvoering van beleid. Dat is natuurlijk belangrijk, maar wij wilden graag bestuurders bij elkaar brengen om ook op beleidsniveau van gedachten te wisselen.”

eric kuindersmaEric KuindersmaOm dat te bereiken werd vorige week een Rijn-symposium georganiseerd in het provinciehuis te Arnhem. Bij dit symposium is gesproken over het waterbeheer van de grensoverschrijdende wateren binnen het stroomgebied van de Rijn. Kuindersma: “Klimaatverandering heeft veel impact op het waterbeheer. En die impact is grensoverschrijdend, dat hebben we kunnen zien met de overstromingen vorig jaar. Ook droogte wordt aan beide kanten van de grens gevoeld.”

Op het symposium is afgesproken dat er op bestuurlijk niveau gesproken zal worden over water en waterbeheer. Dat betekent volgens Kuindersma dat ook het milieuministerie van deelstaat Noordrijn-Westfalen wordt betrokken. “In Duitsland wordt het beleid op deelstaatniveau gemaakt en ligt de uitvoering bij gemeenten en regio’s. Droogte en wateroverlast zijn bij uitstek onderwerpen zijn waar beleidskeuzes over gemaakt moeten worden. Om een simpel voorbeeld te noemen: Nederland ligt benedenstrooms. Voor ons is het belangrijk om te overleggen met Duitsland over wat er gebeurt in het geval van waterschaarste en de inzet van een verdringingsreeks.”

Een mogelijkheid om dat voor elkaar te krijgen, zou kunnen zijn om water op de agenda van de Grenslandconferentie te plaatsen. Op deze conferentie bespreken Nederland en Noordrijn-Westfalen jaarlijks onderwerpen van grensoverschrijdend belang. “Vaak gaat het daar over thema’s als veiligheid, arbeidsmarkt en mobiliteit. Dat is ook belangrijk, maar het zou nuttig zijn als waterbeheer als onderdeel van de zogeheten 'milieuverklaring' besproken wordt. Persoonlijk zou ik het in elk geval toejuichen als er een structureel bestuurlijk wateroverleg wordt opgezet tussen de Nederlandse provincies en waterschappen en de Duitse deelstaatregering.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!