secundair logo knw 1

Minstens zes waterschappen kregen na de inzet tegen het hoogwater van december een juridisch getinte brief van hun netbeheerder op de mat over overschrijding van het gecontracteerd vermogen. Maar ook los van calamiteiten groeit de energievraag van waterschappen. Dit terwijl het elektriciteitsnet al overbelast is. De Unie van Waterschappen reageert bezorgd, maar optimistisch: "We gaan aan de slag met creatieve oplossingen".

Het hoogwater in december leidde tot een verhoogde inzet van gemalen en pompen en dus een hoger elektriciteitsgebruik. “Daarbij gingen de waterschappen over hun gecontracteerde vermogen”, zegt Ina Elema, beleidsadviseur energie bij de Unie van Waterschappen. “Daarop volgde vermoedelijk automatisch gegenereerde brieven van de verschillende netbeheerders met waarschuwende woorden.”

Ina ElemaIna ElemaDe waterschappen individueel en de Unie van Waterschappen als koepelorganisatie willen daarom in gesprek met de netbeheerders. “Het kan natuurlijk niet zo zijn dat we niet aan onze primaire taak kunnen voldoen, omdat we in piektijden over het toegestane elektriciteitsgebruik heen gaan. Wij zoeken de oplossing in meer flexibele contractvormen, omdat dit echt om gebruik gaat op momenten dat het nodig is.”

Maar de waterschappen hebben niet alleen elektriciteit nodig, veel elektriciteit, bij calamiteiten. Elema: “De gemalen vragen 20% van ons elektriciteitsgebruik. De RWZI’s zijn veel grotere energieslurpers. En de energievraag groeit alleen maar omdat er door nieuwe regels nieuwe zuiveringsverplichtingen op ons afkomen, bijvoorbeeld als het gaat om het verwijderen van medicijnresten uit het water.”

De waterschappen verwachten tot 2040 wel 25% meer elektriciteit nodig te hebben dan nu. “Het probleem van de waterschappen is dus niet het krijgen van nieuwe aansluitingen, maar het vergroten van de huidige aansluitingen. Dat zal toch echt nodig zijn. Maar we begrijpen ook wel dat de netbeheerders met de rug tegen de muur staan, daarom zoeken we ook zelf zoveel mogelijk naar innovatieve oplossingen. Zo werken we al zo energie-efficiënt mogelijk.”


LEES OOK: Waterschappen: beschikbaarheid, betaalbaarheid en betrouwbaarheid van energie fors onder druk


Hoewel netcongestie een landelijk probleem is, zullen de meeste oplossingen lokaal zijn, denkt Elema. “Waterschappen wekken veel energie op. Op sommige momenten meer dan nodig. Als er een businesscase te maken is rondom de opslag hiervan, kan het natuurlijk een interessante optie voor ons zijn.”

Volgens Elema willen waterschappen ook slimme samenwerkingen zoeken met bedrijven in hun omgeving. “Veel zuiveringen staan bij of op bedrijventerreinen. Zuiveringen hebben altijd stroom nodig, terwijl op zo’n bedrijventerrein best veel ondernemingen stil liggen op zaterdag en zondag. Door een smart energy hub op te zetten, kunnen we daar misschien van profiteren.”

In gesprekken met de netbeheerders en ook het ministerie van Economische Zaken willen de waterschappen de boodschap over brengen dat de waterschappen in staat moeten worden gesteld hun primaire taken uit te voeren. “Ons werk is cruciaal. Waterschappen zijn verantwoordelijk voor schoon water en droge voeten. Daar is energie voor nodig. Wij werken steeds energiezuiniger en willen nadenken over creatieve oplossingen in tijden van krapte. Maar onder aan de streep moeten we wel verzekerd zijn van stroom uit het net als dat nodig is.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.