secundair logo knw 1

Verzadigde grond in het gebied van Schieland en de Krimpenerwaard. Foto HHSK

Na een kletsnatte oktobermaand is ook in november alweer veel regen gevallen en wordt nog meer verwacht. De waterschappen zien zich genoodzaakt om water af te voeren omdat de bodem verzadigd is. “De grondwaterpeilen zijn nu al op het niveau dat normaal is voor januari”, meldt Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). 

Het natste jaar sinds het begin van de metingen in 1906 was 1998. De hoeveelheid neerslag kwam volgens het KNMI toen uit op 1109 millimeter. De meteorologen verwachten dat we nu uitkomen op 1079 millimeter. “Maar als het in december ook natter dan normaal wordt, zou 2023 weleens het natste jaar tot nu toe kunnen worden.” 

Voor de 21 waterschappen betekent dat veel werk aan de winkel. Ze doen er alles aan om wateroverlast te voorkomen, ook als dat betekent dat er water afgevoerd moet worden. “De regen die nu valt of nog gaat vallen, kan niet meer in de bodem zakken”, verklaart WDODelta

Het waterschap heeft het waterpeil al omlaag gebracht om voorbereid te zijn op het natte najaar. Maar om de hoeveelheid neerslag die nu valt op te vangen, is dat niet meer voldoende. 

Wateroverlast
Ook in het rivierengebied is het kletsnat en moeten de gemalen flink pompen, meldt Waterschap Rivierenland. Zo draaide het gemaal de Nieuwe Horn bij Leerdam de afgelopen week continu. Vooral langs de Waal en de Neder-Rijn lopen uiterwaarden onder. “De dijken staan met hun teen in het water.”

In Limburg was het gisteren relatief droog, maar toch was er op acht plaatsen sprake van wateroverlast, voornamelijk ondergelopen polders en weilanden in Noord-Limburg. Waterschap Limburg probeert de waterstanden hier zo laag mogelijk te houden door de stuwen laag te zetten, terwijl in andere gebieden juist nog zoveel mogelijk water wordt vastgehouden als voorraad voor droge tijden. 

In Brabant neemt Aa en Maas extra maatregelen om het water te kunnen verwerken. Zo is de waterberging Starkriet bij Someren voor de helft ingezet om wateroverlast benedenstrooms te voorkomen en staat bij de Kleine Aa een noodpomp paraat. 

Woudagemaal
Noodpompen werden de afgelopen weken eveneens ingezet in onder andere Voorne-Putten, Rozenburg en Goeree-Overflakkee (Waterschap Hollandse Delta) en de polder Wilde Veenen (Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard). 

Wetterskip Fryslân bracht het Woudagemaal op stoom, totdat gisteren de gemiddelde boezemwaterstand weer bijna op het normale peil was. Ook het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier schaalde gisteren af: de noodpompen die hier stand-by stonden, werden weer naar binnen gehaald. 

Schouw uitgesteld
Zowel Hunze en Aa’s als WDODelta besloot de jaarlijkse schouw voor het landelijk gebied uit te stellen, omdat boeren nu het land niet op kunnen om de sloten schoon te maken. Andere werkzaamheden worden eveneens uitgesteld, zoals de aanleg van een natuurzone bij Nuenen van Waterschap De Dommel.   

In het gebied van Vallei en Veluwe is het 78 procent van de grondeigenaren inmiddels toch gelukt om hun sloten op tijd schoon te krijgen, zo meldt het waterschap. De overige grondeigenaren krijgen hiervoor nog tot 1 december de tijd.  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?