secundair logo knw 1

De komende twee jaar willen de waterschappen 748 bouwprojecten uitbesteden voor in totaal 2,8 miljard euro. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Rioolwaterzuiveringen (rwzi’s) vergen de grootste investeringen, gevolgd door dijken en kades.

De Projectenkalender Waterschapsmarkt 2024-2025 is gemaakt in opdracht van de werkgroep Samenwerking Waterschapswerken (SWW) en moet bijdragen aan ‘de juiste match van vraag en aanbod’.   

In de werkgroep zijn diverse waterschappen, de Unie van Waterschappen, het Hoogwaterbeschermingsprogramma en brancheverenigingen van bijvoorbeeld aannemers en ingenieursbureaus vertegenwoordigd. Sinds vier jaar laten zij een kalender opstellen. 

“Het is voor de marktpartijen handig dat ze weten wat eraan komt als ze ergens op willen inschrijven”, zegt Henkjan van Meer, beleidsadviseur duurzaam opdrachtgeverschap van de Unie. “Zo kunnen ze betere besluiten nemen.” 

Pieken
Maar ook voor de waterschappen is zo’n overzicht handig, legt hij uit. Die kunnen daarmee bijvoorbeeld voorkomen dat er pieken van gelijksoortige projecten ontstaan, waardoor het misschien niet lukt om een klus aan te besteden. 

De kalender zorgt volgens de Unie voor transparantie op de markt en ondersteunt de dialoog tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers, wat past bij de visie van de waterschappen. Van Meer: "In het begin was het voor ons wel even spannend, maar nu zien we dat het werkt."

Opvallend in het nieuwste overzicht is het toenemende aantal projecten rond rwzi’s, die met een geraamde bouwsom van bijna 875 miljoen euro een derde van het totaal voor hun rekening nemen. De toename wordt verklaard door de grote opgave op het gebied van waterkwaliteit, zoals de eisen vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water.

Raamcontracten
Een andere trend betreft de contractvorm waarvoor wordt gekozen. Ruim 40 procent van het werkvolume wordt nu met bouwteams en raamcontracten ‘op de markt gezet’, waar dat vier jaar geleden nog in minder dan een kwart van het aantal projecten gebeurde.

In het overzicht zijn de eventuele effecten van de regelgeving rond stikstof, zoals een bouwstop, nog niet meegenomen. Dat gebeurt wel in een aanvullend stuk waarmee het EIB binnenkort komt. 

Een kalender blijft een momentopname, benadrukt Van Meer. Het is daarom de bedoeling die te vervangen door een online platform. Daarin kunnen de waterschappen hun projecten zelf het hele jaar door aanmelden en wijzigen. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.