0
0
0
s2smodern

Waterschap Rivierenland mag zich het komend jaar de best bestuurde decentrale overheid noemen. Dat is vanmiddag in Helmond bekendgemaakt tijdens het nieuwjaarsevent Kompas van het blad Binnenlands Bestuur.

In de top vijf van best bestuurde decentrale overheden stonden maar liefst drie waterschappen. Naast Waterschap Rivierenland waren dat Waterschap Vallei en Veluwe en Waterschap Rijn en IJssel. Ook de gemeenten De Wolden en Lelystad dongen mee naar de titel.

De uiteindelijke winnaar wordt geprezen voor de actieve wijze van innoveren, waarbij inwoners, bedrijven en organisaties worden betrokken. Ook de manier waarop de dijkversterkingen zijn aangepakt geldt als voorbeeldig.

Bijna duizend nominaties
De top vijf is in opdracht van Binnenlands Bestuur samengesteld door onderzoeksbureau Necker van Naem. Dat benaderde voor deze verkiezing alle lokale bestuurders en politici in Nederland met het verzoek om collega’s te nomineren.

Hieruit rolden bijna duizend nominaties voor vier verschillende titels: Beste lokale bestuurder, Beste jonge bestuurder, Beste bestuurder van een kleine gemeente en Best bestuurde decentrale overheid. Op de shortlist die het onderzoeksbureau vervolgens vaststelde, kon tot en met afgelopen zondag via internet worden gestemd. Dat gebeurde 12.703 keer.

Burgemeester
In de categorieën Beste bestuurders waren dit jaar geen waterschapsbestuurders genomineerd. Beste lokale bestuurder werd Wobine Buijs, burgemeester van Oss, die indruk maakte met haar optreden tijdens en na het spoordrama met de Stint, waarbij vier kinderen om het leven kwamen.

De Utrechtse wethouder Maarten van Ooijen kwam als Beste Jonge Bestuurder uit de bus. Beste Bestuurder van een kleine gemeente werd de burgemeester van Winterswijk, Joris Bengevoord.

Omdat de titel Beste Lokale Bestuurder dit jaar voor de tiende keer werd uitgeloofd, was er tevens een oeuvreprijs voor de persoon die de afgelopen tien jaar het vaakst hoog in de top tien scoorde. Dat is Arno Brok, tegenwoordig Commissaris van de Koning in de provincie Friesland.

 

MEER INFORMATIE
Profielen genomineerden
Onderzoeksverantwoording

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.