0
0
0
s2smodern

Waterschap Rivierenland mag zich het komend jaar de best bestuurde decentrale overheid noemen. Dat is vanmiddag in Helmond bekendgemaakt tijdens het nieuwjaarsevent Kompas van het blad Binnenlands Bestuur.

In de top vijf van best bestuurde decentrale overheden stonden maar liefst drie waterschappen. Naast Waterschap Rivierenland waren dat Waterschap Vallei en Veluwe en Waterschap Rijn en IJssel. Ook de gemeenten De Wolden en Lelystad dongen mee naar de titel.

De uiteindelijke winnaar wordt geprezen voor de actieve wijze van innoveren, waarbij inwoners, bedrijven en organisaties worden betrokken. Ook de manier waarop de dijkversterkingen zijn aangepakt geldt als voorbeeldig.

Bijna duizend nominaties
De top vijf is in opdracht van Binnenlands Bestuur samengesteld door onderzoeksbureau Necker van Naem. Dat benaderde voor deze verkiezing alle lokale bestuurders en politici in Nederland met het verzoek om collega’s te nomineren.

Hieruit rolden bijna duizend nominaties voor vier verschillende titels: Beste lokale bestuurder, Beste jonge bestuurder, Beste bestuurder van een kleine gemeente en Best bestuurde decentrale overheid. Op de shortlist die het onderzoeksbureau vervolgens vaststelde, kon tot en met afgelopen zondag via internet worden gestemd. Dat gebeurde 12.703 keer.

Burgemeester
In de categorieën Beste bestuurders waren dit jaar geen waterschapsbestuurders genomineerd. Beste lokale bestuurder werd Wobine Buijs, burgemeester van Oss, die indruk maakte met haar optreden tijdens en na het spoordrama met de Stint, waarbij vier kinderen om het leven kwamen.

De Utrechtse wethouder Maarten van Ooijen kwam als Beste Jonge Bestuurder uit de bus. Beste Bestuurder van een kleine gemeente werd de burgemeester van Winterswijk, Joris Bengevoord.

Omdat de titel Beste Lokale Bestuurder dit jaar voor de tiende keer werd uitgeloofd, was er tevens een oeuvreprijs voor de persoon die de afgelopen tien jaar het vaakst hoog in de top tien scoorde. Dat is Arno Brok, tegenwoordig Commissaris van de Koning in de provincie Friesland.

 

MEER INFORMATIE
Profielen genomineerden
Onderzoeksverantwoording

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In de praktijk van het hoogheemraadschap van Delfland komt het 'oplossen van de agrarische weeffout' er op neer dat de subcategorie wegen (de andere helft van de categorie Ongebouwd) gewoon flink minder gaat betalen. Nogal wiedes, als je de 400% wegenopslag afschaft. Ruwweg een korting van 1 miljoen, die de andere categorieën mogen betalen. De wegbeheerders hadden er niet om gevraagd, en ook de boeren in nDelfland worden er gen cent wijzer van.
In de praktijk betalen de inwoners van Delfland al 90% van de watersysteemheffing, dus die draaien ook op voor deze lastenverlichting voor wegen. En even voor de orde van grootte: de subcategorie boeren binnen Ongebouwd betalen samen ook ongeveer 1 miljoen. Tja.
@D.D.de Gunst De naam Levvel is gebaseerd op 'Lely’s Erfgoed Veiliggesteld' in palindroom.
Geachte dames en heren,
Kunt u mij vertellen wat de naam levvel betekent?
Nederland is altijd al het braafste jongetje geweest, dus dan vraag ik me af: hoe doet de rest het?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.