De waterpeilen in de veenweiden tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht zullen niet meer naar beneden worden bijgesteld. Het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft dat besluit vandaag vastgelegd in een wettelijk peilbesluit.
Het waterpeil in het Restveengebied in de Zuidplaspolder Zuidoost is al 19 jaar niet meer aangepast. Dat gebeurde op basis van tijdelijke peilbesluiten. Dat is niet meer nodig nu het peilbesluit wettelijk is vastgelegd, waarmee het peil tot in lengte van dagen op het huidige niveau blijft. Dit besluit schept duidelijkheid voor iedereen, aldus dijkgraaf Toon van der Klugt.
De weilanden in het gebied liggen zo’n 6,5 meter onder NAP en vormen daarmee het laagste punt van Nederland. Door oxidatie daalt de veenbodem er nog steeds. Gevolg daarvan is dat door de opwaartse druk van het grondwater de bodem openbarst. “Dan stroomt grondwater van slechte kwaliteit direct het gebied in en deze stromen zijn maar zeer moeilijk af te sluiten”, stelt het hoogheemraadschap. Dit ‘zoutige, ijzerrijke grondwater’ is schadelijk voor de agrarische bedrijvigheid, de natuur en de bewoonde leefomgeving in het gebied.
In de stuurgroep Transitie Restveen praten provincie Zuid-Holland, de gemeente Zuidplas en het hoogheemraadschap met betrokken agrarische ondernemers en andere grondeigenaren in het gebied over mogelijk oplossingen en de toekomst van het gebied. Volgens Van der Klugt duurt dit transitieoverleg al erg lang. “Er moet ons inziens sneller perspectief komen voor de bedrijven in dit gebied. Hopelijk geeft de duidelijkheid van dit peilbesluit een extra impuls aan dit transitieoverleg.”
veel waardering, Tom Trouwborst
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)