De waterpeilen in de veenweiden tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht zullen niet meer naar beneden worden bijgesteld. Het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft dat besluit vandaag vastgelegd in een wettelijk peilbesluit.

Het waterpeil in het Restveengebied in de Zuidplaspolder Zuidoost is al 19 jaar niet meer aangepast. Dat gebeurde op basis van tijdelijke peilbesluiten. Dat is niet meer nodig nu het peilbesluit wettelijk is vastgelegd, waarmee het peil tot in lengte van dagen op het huidige niveau blijft. Dit besluit schept duidelijkheid voor iedereen, aldus dijkgraaf Toon van der Klugt.

De weilanden in het gebied liggen zo’n 6,5 meter onder NAP en vormen daarmee het laagste punt van Nederland. Door oxidatie daalt de veenbodem er nog steeds. Gevolg daarvan is dat door de opwaartse druk van het grondwater de bodem openbarst. “Dan stroomt grondwater van slechte kwaliteit direct het gebied in en deze stromen zijn maar zeer moeilijk af te sluiten”, stelt het hoogheemraadschap. Dit ‘zoutige, ijzerrijke grondwater’ is schadelijk voor de agrarische bedrijvigheid, de natuur en de bewoonde leefomgeving in het gebied.

In de stuurgroep Transitie Restveen praten provincie Zuid-Holland, de gemeente Zuidplas en het hoogheemraadschap met betrokken agrarische ondernemers en andere grondeigenaren in het gebied over mogelijk oplossingen en de toekomst van het gebied. Volgens Van der Klugt duurt dit transitieoverleg al erg lang. “Er moet ons inziens sneller perspectief komen voor de bedrijven in dit gebied. Hopelijk geeft de duidelijkheid van dit peilbesluit een extra impuls aan dit transitieoverleg.”

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!