secundair logo knw 1

Het roterende duikerschot, de AdOx-technologie om medicijnresten te zuiveren, de Energie Damwand en Big Brown Data zijn de vier winnaars geworden van de Waterinnovatieprijs 2021. Dat is vanmiddag bekendgemaakt op het Waterinnovatiefestival, dat vanwege de coronamaatregelen online plaatsvond. De publieksprijs ging naar de superkritische vergassing.

De Waterinnovatieprijs is een initiatief van de Unie van Waterschappen, de Nederlandse Waterschapsbank, het Waterschapshuis en STOWA. Die willen daarmee innovatieve projecten op het gebied van waterbeheer onder de aandacht brengen.

Traditioneel waren er altijd drie categorieën die de kerntaken van de waterschappen representeren plus een actuele vierde categorie. Dit jaar kozen de initiatiefnemers ervoor om de grootste opgaven in de watersector centraal te zetten: aanpassen aan weersextremen, gezond water en een gezonde bodem en klimaatneutraliteit. Als vierde categorie is daaraan het thema van het Waterinnovatiefestival toegevoegd: het waterschap van de toekomst.

Tijdens het festival werd afscheid genomen van bestuurslid Hein Pieper van de Unie, die jarenlang het gezicht van de Waterinnovatieprijs was. "Als we niet innoveren, bestaat de delta in deze vorm over honderd jaar niet meer", waarschuwde hij. 

Platform
De 99 inzendingen werden door een jury onder leiding van Annemieke Nijhof, algemeen directeur van Deltares, teruggebracht naar 12 genomineerden, 3 per categorie. Daaruit zijn de winnaars geselecteerd.

"Zoals de recente jaren van droogte en de overstromingen in het stroomgebied van de Maas hebben laten zien, leidt klimaatverandering tot nieuwe uitdagingen in het waterbeheer en voor de toekomst van waterschappen", aldus Nijhof. "Innovaties zijn onmisbaar om ons watermanagement te vernieuwen en te verbinden met andere ruimtelijke en maatschappelijke opgaven."

De Waterinnovatieprijs vormt volgens haar 'een platform voor bestaande én nieuwe partijen, nieuwe allianties, nieuwe technologieën en concepten'.

De prijswinnaars
- In de categorie ‘Aanpassen aan weersextremen’ won het roterende kunststof duikerschot. Dit instelbare, draaibare schot van Waterschap De Dommel kan op goedkope, duurzame en eenvoudige wijze in duikers worden geplaatst, waardoor water beter en langer kan worden vastgehouden in dit door droogte geteisterde stukje Noord-Brabant. De jury vindt de innovatie ingenieus, betekenisvol en ziet de opschalingsmogelijkheid.

- In de categorie ‘Gezond water en een gezonde bodem’ won AdOx, een techniek die de TU Delft ontwikkelde om zonder schadelijke effecten medicijnresten uit het afvalwater te kunnen zuiveren. De jury ziet deze innovatie als een belangrijke stap vooruit in de medicijnverwijdering en spreekt van een vooruitstrevende technologie die concrete problemen bij onder meer het Hoogheemraadschap van Delfland direct kan oplossen.

- In de categorie ‘Klimaatneutraliteit’ won de Energie Damwand van Crux Engineering. Hiermee worden twee vliegen in één klap geslagen: de damwand kan worden ingezet als waterkering én zorgt in combinatie met een warmtepomp voor de levering van thermische energie uit oppervlaktewater. Volgens de jury geeft de Energie Damwand een gezicht aan de grote potentie van warmte uit water. Ook prijst ze de cross-sectorale benadering: de innovatie brengt twee werelden samen.

- In de categorie ‘Waterschap van de toekomst’ won Big Brown Data. Het rioolwater blijkt een goede indicatie te zijn voor de verspreiding van het coronavirus. Door dagelijks alle rioolwaterzuiveringsinstallaties van de waterschappen te bemonsteren, hebben de 21 waterschappen samen met het RIVM en het ministerie van volksgezondheid nauwkeurig inzicht verkregen in de verspreiding van het virus. De jury ziet enorme potentie in data uit rioolwater.

- De publieksprijs ging met 17,8 procent van de stemmen naar de superkritische vergassing van het Hoogheemraadschap van Hollands Noorderkwartier. Met deze innovatie worden de reststromen die ontstaan in het zuiveringsproces op een rioolwaterzuiveringsinstallatie omgezet naar groen gas.

 

MEER INFORMATIE
Themapagina Waterinnovatieprijs
H2O-bericht: Genomineerden Waterinnovatieprijs 2021 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.