Het roterende duikerschot, de AdOx-technologie om medicijnresten te zuiveren, de Energie Damwand en Big Brown Data zijn de vier winnaars geworden van de Waterinnovatieprijs 2021. Dat is vanmiddag bekendgemaakt op het Waterinnovatiefestival, dat vanwege de coronamaatregelen online plaatsvond. De publieksprijs ging naar de superkritische vergassing.

De Waterinnovatieprijs is een initiatief van de Unie van Waterschappen, de Nederlandse Waterschapsbank, het Waterschapshuis en STOWA. Die willen daarmee innovatieve projecten op het gebied van waterbeheer onder de aandacht brengen.

Traditioneel waren er altijd drie categorieën die de kerntaken van de waterschappen representeren plus een actuele vierde categorie. Dit jaar kozen de initiatiefnemers ervoor om de grootste opgaven in de watersector centraal te zetten: aanpassen aan weersextremen, gezond water en een gezonde bodem en klimaatneutraliteit. Als vierde categorie is daaraan het thema van het Waterinnovatiefestival toegevoegd: het waterschap van de toekomst.

Tijdens het festival werd afscheid genomen van bestuurslid Hein Pieper van de Unie, die jarenlang het gezicht van de Waterinnovatieprijs was. "Als we niet innoveren, bestaat de delta in deze vorm over honderd jaar niet meer", waarschuwde hij. 

Platform
De 99 inzendingen werden door een jury onder leiding van Annemieke Nijhof, algemeen directeur van Deltares, teruggebracht naar 12 genomineerden, 3 per categorie. Daaruit zijn de winnaars geselecteerd.

"Zoals de recente jaren van droogte en de overstromingen in het stroomgebied van de Maas hebben laten zien, leidt klimaatverandering tot nieuwe uitdagingen in het waterbeheer en voor de toekomst van waterschappen", aldus Nijhof. "Innovaties zijn onmisbaar om ons watermanagement te vernieuwen en te verbinden met andere ruimtelijke en maatschappelijke opgaven."

De Waterinnovatieprijs vormt volgens haar 'een platform voor bestaande én nieuwe partijen, nieuwe allianties, nieuwe technologieën en concepten'.

De prijswinnaars
- In de categorie ‘Aanpassen aan weersextremen’ won het roterende kunststof duikerschot. Dit instelbare, draaibare schot van Waterschap De Dommel kan op goedkope, duurzame en eenvoudige wijze in duikers worden geplaatst, waardoor water beter en langer kan worden vastgehouden in dit door droogte geteisterde stukje Noord-Brabant. De jury vindt de innovatie ingenieus, betekenisvol en ziet de opschalingsmogelijkheid.

- In de categorie ‘Gezond water en een gezonde bodem’ won AdOx, een techniek die de TU Delft ontwikkelde om zonder schadelijke effecten medicijnresten uit het afvalwater te kunnen zuiveren. De jury ziet deze innovatie als een belangrijke stap vooruit in de medicijnverwijdering en spreekt van een vooruitstrevende technologie die concrete problemen bij onder meer het Hoogheemraadschap van Delfland direct kan oplossen.

- In de categorie ‘Klimaatneutraliteit’ won de Energie Damwand van Crux Engineering. Hiermee worden twee vliegen in één klap geslagen: de damwand kan worden ingezet als waterkering én zorgt in combinatie met een warmtepomp voor de levering van thermische energie uit oppervlaktewater. Volgens de jury geeft de Energie Damwand een gezicht aan de grote potentie van warmte uit water. Ook prijst ze de cross-sectorale benadering: de innovatie brengt twee werelden samen.

- In de categorie ‘Waterschap van de toekomst’ won Big Brown Data. Het rioolwater blijkt een goede indicatie te zijn voor de verspreiding van het coronavirus. Door dagelijks alle rioolwaterzuiveringsinstallaties van de waterschappen te bemonsteren, hebben de 21 waterschappen samen met het RIVM en het ministerie van volksgezondheid nauwkeurig inzicht verkregen in de verspreiding van het virus. De jury ziet enorme potentie in data uit rioolwater.

- De publieksprijs ging met 17,8 procent van de stemmen naar de superkritische vergassing van het Hoogheemraadschap van Hollands Noorderkwartier. Met deze innovatie worden de reststromen die ontstaan in het zuiveringsproces op een rioolwaterzuiveringsinstallatie omgezet naar groen gas.

 

MEER INFORMATIE
Themapagina Waterinnovatieprijs
H2O-bericht: Genomineerden Waterinnovatieprijs 2021 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.