secundair logo knw 1

Monitoring grofzandbarrière, de Energie Damwand en De Nationale Rioolwater Monitor (Big Brown Data) zijn enkele van de innovaties die nog in de race zijn voor de Waterinnovatieprijs. De jury heeft 12 van de 99 inzendingen genomineerd voor de finaleronde van de verkiezing.

De prijs wordt op 2 december uitgereikt op Waterinnovatiefestival. Alle genomineerden maken daarbij ook nog kans op het winnen van de Publieksprijs. Het festival is een initiatief van de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank. Doel is om innovatieve projecten op het gebied van waterbeheer onder de aandacht te brengen.

Dit jaar staan de grootste opgaven voor de waterbeheerders centraal in de categorieën: Aanpassen aan weersextremen, Gezond water en een gezonde bodem, Klimaatneutraliteit en Het waterschap van de toekomst.

In de categorie ‘Aanpassen aan weersextremen’ zijn genomineerd:

- Gekleurd zand bij monitoring grofzandbarrière (Waterschap Rivierenland en de Combinatie Van de Wetering e.a.)
- Heuvelstraat Silvolde (Waterschap Rijn en IJssel)
- Roterende Kunststof Duikerschot (Waterschap De Dommel)

De genomineerden in de categorie ‘Gezond water en een gezonde bodem’ zijn:

- Waternavel als voer voor wormen (Waterschap Aa en Maas)
- AdOx – Medicijnresten uit rioolwater verwijderen met zeolieten en ozon (TU Delft)
- WaterQi – Het water stinkt niet meer en er zwemmen visjes (het hoogheemraadschap van Delfland, MHWaterzaken en WaterQi B.V.

Genomineerd in de categorie ‘Klimaatneutraliteit’ zijn:

- Energie Damwand (CRUX Engineering B.V.)
- Superkritisch vergassen: de missing link naar een duurzame samenleving (het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)
- Rwzi H2essenpO2rt (Waterschap Drents Overijsselse Delta)

In de categorie ‘Het waterschap van de toekomst’ dingen nog mee:

- Vakmanschap op afstand (Waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel)
- Detectie van muskus- en beverratten via eDNA (UvA, Wetterskip Fryslân, het hoogheemraadschap de Stichtse Rijlanden)
- Big Brown Data: De Nationale Rioolwater Monitor (Operationeel Team Rioolwatersurveillance, met o.a. ministerie van VWS, RIVM en Unie van Waterschappen)

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder dat Boutkan en Buijsse beter weten wat de problemen in het riool en bij de afvalwaterverwerking zijn, dan de daarin gespecialiseerde organisaties.
Afgezien daarvan, kan een kleuter bedenken dat als plastic (a) in het milieu een probleem is én (b) "nul" vocht opneemt, dat het dan ook niet handig is om dit in wegwerpdoekjes te verwerken die NIET gescheiden ingezameld worden maar met het toiletwater worden weggespoeld.  
Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.