Wafilin Systems heeft gisteren de WIS Award 2017 gewonnen met een innovatie die ervoor zorgt dat boeren op de boerderij goedkoop melk kunnen indikken.
Het bedrijf krijgt een pakket voor marketing en innovatie (ter waarde van 10.000 euro), waarmee de innovatie internationaal gepromoot kan worden. De prijs werd uitgereikt door Hein Molenkamp (managing director Water Alliance) en in ontvangst genomen door Jos van Dalfsen (rechts op de foto), een van de initiatiefnemers van Wafilin Systems.
De WIS Award (Water Alliance Innovation Stimulation Award) werd uitgereikt tijdens het internationale symposium WaterLink Leeuwarden. Zowel het publiek als de jury, bestaande uit Cees Buisman (Wetsus), Cora Uijterlinde (STOWA) en Willem Buijs (Hatenboer Water), mochten hun stem uitbrengen. De jury en het publiek waren het niet helemaal eens over de winnaar, maar uiteindelijk won Wafilin dankzij een meerderheid van het publiek.
De innovatie van Wafilin stelt boeren in de gelegenheid veel transportkosten te besparen doordat veel water al vroeg via membraantechnologie uit de melk wordt gehaald. Daarnaast kan de boer het overgebleven water hergebruiken. Wafilin werkt samen met leveranciers van melkrobots en een zuiverconcern verder aan de onbtwikkeling van de techniek en mikt op een internationale afzetmarkt.
Voor Aquacolor Sensors van ondernemers Frank Akkerman en Mateo Mayer, was een tweede plaats gereserveerd. Daarmee werd het bedrijf de ‘runner up’. Gesponsord door Wetsus mag de deelnemer nu gratis meedoen aan de WaterCampus Business Challenge, in maart 2017. Het bedrijf toonde een systeem dat real-time waterkwaliteit kan meten en eigenhandig zuiveringsmechanismen kan aansturen. Met name bij de controle van lange leidingsystemen, zoals in boerderijen helpt de uitvinding biofilm tegen te gaan.
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?