0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Een vliegtuigje van Wageningen University & Research (WUR) vliegt morgen over de Friese veenweiden om de uitstoot van koolstofdioxide te meten. Het gaat om een testvlucht; komend voorjaar volgen meer vluchten, ook in andere delen van het land. 

De testvlucht is een van de eerste acties van het Nationaal Onderzoeksprogramma Broeikasgassen Veenweide (NOBV) in opdracht van STOWA. Volgend jaar willen de onderzoekers elke twee weken de CO2-uitstoot met het vliegtuig meten. Deze gegevens moeten meer inzicht geven in hoe de uitstoot effectief kan worden verminderd.

''Bij Aldeboarn bijvoorbeeld is Wetterskip Fryslân een experiment begonnen met onderwaterdrainage. De resultaten vergelijken we dan met andere maatregelen, zoals drukdrainage of alternatieve teelten’’, legt WUR-onderzoeker Ronald Hutjes uit.

Ook bekijkt de WUR in welke mate de CO2-uitstoot in het veengebied verschilt van die in het klei- en zandgebied, en wat de uitstoot in agrarische gebieden is ten opzichte van bijvoorbeeld natuurgebieden of dorpen.

Regionale verschillen
Daarnaast moeten de metingen duidelijk maken in hoeverre er regionale verschillen zijn. Vanaf volgend jaar worden er daarom ook vluchten uitgevoerd in de Kop van Overijssel, in het Groene Hart en in nog twee gebieden gebieden in Noord- en Zuid-Holland

Het is voor het eerst dat het tweepersoonsvliegtuigje van de Wageningse universiteit, de PH-WUR, wordt ingezet voor CO2-metingen. Eerder is het al wel gebruikt voor bijvoorbeeld metingen op de Veluwe, vertelt Hutjes.

In Friesland wordt morgen gevlogen in de driehoek tussen Sneek, Wolvega en Drachten, volgens een zigzagroute van circa 400 kilometer. In deze zone bevinden zich ook vaste grondmeetpunten. ''Die gegevens combineren we.''

Sensoren
Omdat de PH-WUR op een hoogte van 60 meter vliegt, worden inwoners gewaarschuwd voor geluidsoverlast. De metingen geschieden middels sensoren aan boord.

In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat Nederland in 2030 de CO2-uitstoot met 49 procent verminderd moet hebben. Een belangrijke bijdrage hieraan moet komen vanuit de veenweiden. Wetterskip Fryslân coördineert mede het onderzoek in het Friese veenweidegebied.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Wetterskip Fryslân
Website Nationaal Kennisprogramma Bodemdaling

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De titel van dit artikel is nietszeggend en had net zo goed kunnen luiden: 'bij alle watergedragen installaties is er een legionellarisico'. Legionella groeit nou eenmaal in een waterig milieu. Omdat risico het product is van kans en effect gaat het in werkelijkheid om de kans dat legionella kan groeien en het effect daarvan voor de omgeving.
Het risico (als resultante) kan dan gewoon heel erg klein zijn en is dat in de meeste gevallen waarschijnlijk ook. De kans op vermeerdering van legionella in een watersysteem houdt verband met veel factoren waarvan de temperatuur de belangrijkste is. De cases in Boxtel en Son hebben geleerd dat hoge temperaturen (> 30 grC) van het afvalwater hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol hebben gespeeld.
Het is ook al langer bekend dat Legionella pneumophila (als gevaarlijkste soort) vooral bij die temperaturen optimaal groeit. Bij effectieve afdekking en afzuiging van een bassin kan het effect naar de omgeving in feite naar nul worden gereduceerd en daarmee het risico! Het is onzinnig om dat op voorhand voor alle systemen te gaan eisen, want de kans op vermeerdering van Legionella pneumophila in biologische systemen met temperaturen < 30 grC zal ongetwijfeld een stuk kleiner zijn. Laten we dat eerst goed onderzoeken.
Verder is het onbegrijpelijk dat de Omgevingsdiensten inzetten op een doelvoorschrift met een harde eis dat er geen legionella in de lucht en het effluent zit. Het is namelijk praktisch gezien gewoon niet haalbaar en het leidt tot hoge maatschappelijke kosten en de toevoeging van veel ongewenste desinfectiemiddelen van effluenten. Vergeet niet dat in de lucht en het effluent van een gemiddelde RWZI ook Legionella pneumophila wordt aangetroffen (in aanzienlijk lage concentraties als bij de zuivering in Boxtel). Hoe zou je in de zuivering Legionella moeten bestrijden? Moeten we al ons RWZI-effluent gaan chloren of met UV behandelen?
Ik lees hier een typisch voorbeeld van een overheid die neigt tot een overreactie om in de toekomst elke aansprakelijkheid te kunnen weerleggen. Ondertussen wordt een groot deel van de industrie opgezadeld met het maken van hoge extra kosten voor het bestrijden van een relatief laag risico.
Jan Pronk maakte ooit als Minister van VROM dezelfde fout bij de Tijdelijke Regeling Legionellapreventie die zo'n beetje voor alle collectieve leidingwatersystemen in Nederland het legionellarisico moest gaan indammen. Dat moest worden teruggedraaid (naar alleen de prioritaire instellingen) want de maatschappelijke kosten die dat veroorzaakte waren simpelweg te hoog.
Leuk dat jullie aandacht besteden aan de notitie over de Nationale analyse waterkwaliteit, maar de stof die het meest overschrijdt is niet aluminium, maar ammonium. Als je dat wijzigt in de titel en tekst van de laatste alinea, klopt het verhaal weer.
Helaas zijn de filmpjes niet via het YouTube kanaal te vinden.
Grappig dat er nu pas actie via een collectief wordt opgestart. Waarom kun je in Nederland anno 2019 niet je douche water hergebruiken in je WC?!? Het zou verplicht moeten worden in nieuwbouw en een mogelijkheid in bestaande bouw, bijv via een platte tank in de kruipruimte.
@Wijnand VisserMet dank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het