0
0
0
s2sdefault

Na een natte winter kampt Vlaanderen nog altijd met grondwaterproblemen. Meer dan de helft (54 procent) van de Vlaamse meetlocaties in het ondiepe grondwater registreert een lage tot zeer lage stand voor de tijd van het jaar. Ook is er sprake van veel illegale grondwaterboringen, getuige de aankondiging van de Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir om illegale boringen strenger aan te pakken. Ze heeft daartoe een actieplan opgesteld.

Zohal Demir 180 vk Zuhal DemirDat er veel illegale boringen naar grondwater plaatshebben, werd vorig jaar duidelijk tijdens controles van zogeheten boorbedrijven. 29 controles leidden tot 22 aanmaningen en 13 processen-verbaal. "De controles leren ons dat te veel boorbedrijven zonder zich aan de regels te houden grondwaterboringen uitvoeren, waardoor ze grote hoeveelheden grondwater onttrekken en de waterbevoorrading in het gedrang komt", stelt Demir.

De minister maakt een prioriteit van de aanpak van de illegale boringen. “De focus ligt daarbij niet op particulieren, maar we nemen de boorbedrijven in het vizier die zich niet aan de regels houden en hun klanten desinformeren over de noodzaak aan een vergunning. Dat is consumentenbedrog.” 

Strengere handhaving
Deze week lanceerde de minister een plan met tien actiepunten, die zich vooral richten op een strengere handhaving. Zo worden boorbedrijven die in de afgelopen jaren in de fout zijn gegaan extra gecontroleerd. Bij een nieuwe overtreding kunnen ze een schorsing krijgen of wordt de vergunning ingetrokken.

Voorts wil ze dat de richtlijnen voor de boetes worden aangepast en moeten er communicatiecampagnes komen verschillende doelgroepen zoals boorbedrijven, landbouw en lokale besturen, over de verschillende geldende wetgevingen. Daarbij wordt ook aandacht gegeven aan de inzet van alternatieve, meer duurzame waterbronnen zoals hemelwater. Ook wordt onderzocht of boorinstallaties verplicht kunnen worden uitgerust met gps-installaties. 

Zeer laag
Ondertussen meldt de Vlaamse Milieumaatschappij deze week dat op 54 procent van de meetlocaties de grondwaterstanden zeer laag (28 procent) tot laag (26 procent) zijn voor de tijd van het jaar. Ook voor oppervlaktewater zijn op 55 procent van de locaties de debieten zeer laag (21 procent) tot laag (34 procent) voor de tijd van het jaar. “De natte januarimaand van dit jaar zorgde dus slechts kort voor een periode met overwegend hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar”, schrijft het agentschap.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.