0
0
0
s2sdefault

Na een natte winter kampt Vlaanderen nog altijd met grondwaterproblemen. Meer dan de helft (54 procent) van de Vlaamse meetlocaties in het ondiepe grondwater registreert een lage tot zeer lage stand voor de tijd van het jaar. Ook is er sprake van veel illegale grondwaterboringen, getuige de aankondiging van de Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir om illegale boringen strenger aan te pakken. Ze heeft daartoe een actieplan opgesteld.

Zohal Demir 180 vk Zuhal DemirDat er veel illegale boringen naar grondwater plaatshebben, werd vorig jaar duidelijk tijdens controles van zogeheten boorbedrijven. 29 controles leidden tot 22 aanmaningen en 13 processen-verbaal. "De controles leren ons dat te veel boorbedrijven zonder zich aan de regels te houden grondwaterboringen uitvoeren, waardoor ze grote hoeveelheden grondwater onttrekken en de waterbevoorrading in het gedrang komt", stelt Demir.

De minister maakt een prioriteit van de aanpak van de illegale boringen. “De focus ligt daarbij niet op particulieren, maar we nemen de boorbedrijven in het vizier die zich niet aan de regels houden en hun klanten desinformeren over de noodzaak aan een vergunning. Dat is consumentenbedrog.” 

Strengere handhaving
Deze week lanceerde de minister een plan met tien actiepunten, die zich vooral richten op een strengere handhaving. Zo worden boorbedrijven die in de afgelopen jaren in de fout zijn gegaan extra gecontroleerd. Bij een nieuwe overtreding kunnen ze een schorsing krijgen of wordt de vergunning ingetrokken.

Voorts wil ze dat de richtlijnen voor de boetes worden aangepast en moeten er communicatiecampagnes komen verschillende doelgroepen zoals boorbedrijven, landbouw en lokale besturen, over de verschillende geldende wetgevingen. Daarbij wordt ook aandacht gegeven aan de inzet van alternatieve, meer duurzame waterbronnen zoals hemelwater. Ook wordt onderzocht of boorinstallaties verplicht kunnen worden uitgerust met gps-installaties. 

Zeer laag
Ondertussen meldt de Vlaamse Milieumaatschappij deze week dat op 54 procent van de meetlocaties de grondwaterstanden zeer laag (28 procent) tot laag (26 procent) zijn voor de tijd van het jaar. Ook voor oppervlaktewater zijn op 55 procent van de locaties de debieten zeer laag (21 procent) tot laag (34 procent) voor de tijd van het jaar. “De natte januarimaand van dit jaar zorgde dus slechts kort voor een periode met overwegend hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar”, schrijft het agentschap.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.