0
0
0
s2smodern

Waterschap Scheldestromen is deze week begonnen met de aanleg van een vispassage naast gemaal De Noord bij Sint Maartensdijk op Tholen. Vanuit de Oosterschelde wordt de vis, voornamelijk glasaal, twee kanten opgestuurd.

De vispassage aan de Gemaalweg bij Sint Maartensdijk is voor Scheldestromen niet de eerste, maar wel een bijzondere, vertelt woordvoerder Chantal de Putter. ''Er is gekozen voor een vispassage met een vacuümsysteem dat zich opsplitst bovenin de dijk. Zo worden beide afwateringsgebieden van De Noord, richting Sint Maartensdijk en richting Stavenisse, bereikt. Dat is nodig omdat beide gebieden verschillende waterpeilen hebben.’’

Veel vissen trekken om te paaien. Deze trek wordt bemoeilijkt door stuwen en gemalen die de waterstand reguleren. Om de populatie op peil te houden, zijn maatregelen als vispassages en aalgoten noodzakelijk.

Het overtollige polderwater dat gemaal De Noord op de Oosterschelde spuit, dient als lokstroom voor de vis zodat die zijn weg naar het brakke binnenwater van de polder kan vinden. Het gaat om vissoorten als aal, driedoornige stekelbaars, spiering en bot, die zowel zoet als zout water nodig hebben. Dankzij de vispassage kunnen zij het achterland in en uit trekken.

Tellingen
De aanleg van de vispassage is een van de maatregelen die het waterschap uitvoert om te voldoen aan de Kaderrichtlijn Water. Die vereist dat oppervlaktewater in goede ecologische conditie is. Noodzakelijk daarvoor is de aanwezigheid van diverse soorten vissen, die tevens als voedsel voor vogels dienen.

Op basis van tellingen besloot Scheldestromen de vispassage bij gemaal De Noord prioriteit te geven. Het aanvankelijke plan was om rond deze tijd bij het gemaal Zuidwatering, bij Vlissingen, een vispassage aan te leggen. ''Maar daar werd bijna geen glasaal aangetroffen’’, aldus De Putter. Bij Sint Maartensdijk daarentegen zwommen flinke aantallen rond.

De aannemer is deze week begonnen met de voorbereidende werkzaamheden en hoopt de klus in het vroege najaar af te ronden. Dat moet ook omdat er in het stormseizoen, van 1 oktober tot 1 april, niet aan de dijk gewerkt mag worden.

Het karwei kost 800.000 euro, waarvan Rijkswaterstaat 275.000 euro voor zijn rekening neemt.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Harrold van Eijk · 7 months ago
    Als één van de deelnemers van het glasaal monitoringsprogramma vraag ik mij af wanneer de werkzaamheden daadwerkelijk gestart worden ter plaatse? Tot op heden hebben we daar nog geen enkele activiteit gezien, terwijl de aaltjes zich al wel gemeld hebben. Over 2 maanden zullen de aaltjes niet meer voor de spui kokers liggen. Is dat dan ook het moment vanaf wanneer de werkzaamheden in het water aan de zoute kant starten?
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.
Mooi initiatief! Maar wat is eigenlijk de uitdaging? Of de aanleiding?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het