0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Waterschap Scheldestromen is deze week begonnen met de aanleg van een vispassage naast gemaal De Noord bij Sint Maartensdijk op Tholen. Vanuit de Oosterschelde wordt de vis, voornamelijk glasaal, twee kanten opgestuurd.

De vispassage aan de Gemaalweg bij Sint Maartensdijk is voor Scheldestromen niet de eerste, maar wel een bijzondere, vertelt woordvoerder Chantal de Putter. ''Er is gekozen voor een vispassage met een vacuümsysteem dat zich opsplitst bovenin de dijk. Zo worden beide afwateringsgebieden van De Noord, richting Sint Maartensdijk en richting Stavenisse, bereikt. Dat is nodig omdat beide gebieden verschillende waterpeilen hebben.’’

Veel vissen trekken om te paaien. Deze trek wordt bemoeilijkt door stuwen en gemalen die de waterstand reguleren. Om de populatie op peil te houden, zijn maatregelen als vispassages en aalgoten noodzakelijk.

Het overtollige polderwater dat gemaal De Noord op de Oosterschelde spuit, dient als lokstroom voor de vis zodat die zijn weg naar het brakke binnenwater van de polder kan vinden. Het gaat om vissoorten als aal, driedoornige stekelbaars, spiering en bot, die zowel zoet als zout water nodig hebben. Dankzij de vispassage kunnen zij het achterland in en uit trekken.

Tellingen
De aanleg van de vispassage is een van de maatregelen die het waterschap uitvoert om te voldoen aan de Kaderrichtlijn Water. Die vereist dat oppervlaktewater in goede ecologische conditie is. Noodzakelijk daarvoor is de aanwezigheid van diverse soorten vissen, die tevens als voedsel voor vogels dienen.

Op basis van tellingen besloot Scheldestromen de vispassage bij gemaal De Noord prioriteit te geven. Het aanvankelijke plan was om rond deze tijd bij het gemaal Zuidwatering, bij Vlissingen, een vispassage aan te leggen. ''Maar daar werd bijna geen glasaal aangetroffen’’, aldus De Putter. Bij Sint Maartensdijk daarentegen zwommen flinke aantallen rond.

De aannemer is deze week begonnen met de voorbereidende werkzaamheden en hoopt de klus in het vroege najaar af te ronden. Dat moet ook omdat er in het stormseizoen, van 1 oktober tot 1 april, niet aan de dijk gewerkt mag worden.

Het karwei kost 800.000 euro, waarvan Rijkswaterstaat 275.000 euro voor zijn rekening neemt.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Harrold van Eijk · 2 months ago
    Als één van de deelnemers van het glasaal monitoringsprogramma vraag ik mij af wanneer de werkzaamheden daadwerkelijk gestart worden ter plaatse? Tot op heden hebben we daar nog geen enkele activiteit gezien, terwijl de aaltjes zich al wel gemeld hebben. Over 2 maanden zullen de aaltjes niet meer voor de spui kokers liggen. Is dat dan ook het moment vanaf wanneer de werkzaamheden in het water aan de zoute kant starten?

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het