Sportvissers, biologen en andere vrijwilligers brachten de afgelopen twee jaar de visstand in een aantal Leidse grachten in kaart. Vorige week presenteerden ze hun rapport. De opvallendste conclusie: fietswrakken en ander grof vuil vormen riffen waarvan de visstand profiteert.

Bij de grootscheepse schoonmaakacties die afgelopen jaren zijn uitgevoerd in de Leidse grachten, is veel grof vuil uit het water gehaald. Vissers merkten echter al snel dat de visstand terugliep. Volgens het rapport Vissenmonitoring in de Leidse Havenwijk 2013-2015 vormen de kunstmatige riffen aantrekkelijke schuilplaatsen voor verschillende vissoorten.
Tot de vissoorten die volgens gedijen bij fietswrakken en ander grof vuil behoren roofvissen als snoeken, maar ook kleinere soorten als de beschermde rivierdonderpad.

In het rapport wordt dan ook geadviseerd fietsen en grof vuil, zolang niet gevaarlijk voor beroeps- en pleziervaart, gewoon te laten liggen. Waar dat niet mogelijk is zouden met dakpannen 'rivierdonderpaddenhotels' gecreëerd kunnen worden.

Voor het project werden meer dan 250 inventarisatierondes gehouden door meer dan 50 vrijwilligers. Er werden achttien vissoorten geteld. De gemeente Leiden wil het project nu uitbreiden naar andere wijken en heeft Aaf Verkade, die als vrijwilliger initiatiefnemer van de vismonitoring in de Havenwijk was, inmiddels aangesteld als adviseur stadsgrachten.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.