secundair logo knw 1

Ondergelopen uiterwaard bij de vierde piek begin januari

Na een aanzienlijke daling gaan de waterstanden in de grote rivieren weer stijgen. Volgens Waterschap Rivierenland dient een vijfde hoogwatergolf zich aan. Het water komt naar verwachting niet zo hoog te staan als begin deze maand.

Momenteel zijn de waterstanden van de Rijn, Maas en IJssel normaal voor de tijd van het jaar. Dat gaat echter veranderen, vooral omdat het weer meer gaat regenen in de stroomgebieden van de rivieren.

De waterhoogte van de Rijn bij Lobith is nu rond de 10 meter boven NAP, ruim 4 meter onder het niveau van tien dagen geleden tijdens de vierde hoogwatergolf van de afgelopen maanden. Tot en met vrijdag is er nog een lichte daling, daarna loopt de waterstand weer op. Deze zal in de buurt komen van 13 meter boven NAP, meldt Waterschap Rivierenland. “Daarmee zou deze vijfde piek van deze winter net onder alle voorgaande blijven.”

Weer toename van kwelwater
Hierdoor zal volgens het waterschap het kwelwater in de polders opnieuw gaan toenemen en langer aanhouden. “Onze sloten blijven het overschot aan water afvoeren om ook een volgende reeks buien goed te kunnen verwerken. Water vasthouden heeft pas zin wanneer het langdurig droog is en de bodem opdroogt in de aanloop naar het groeiseizoen.”

Het drijvende gemaal de Pannerling gaat met het oog op de nieuwe hoogwatergolf nog niet terug naar de eigenlijke ligplaats in Doornenburg. Dit gemaal is ingezet bij de piek begin januari en draaide toen mee bij het Kolffgemaal in Hardinxveld-Giessendam om water af te voeren. Het drijvende gemaal is nu afgemeerd in de haven van Arnhem.

Snel opkomend hoogwater
Alphons van Winden geeft op de site waterpeilen.nl een nadere toelichting op de stijgende waterstanden. De eerste golf water zorgt waarschijnlijk ervoor dat de waterstand van de Rijn bij Lobith met zo’n 2 meter stijgt naar 11,5 à 12 meter boven NAP op 23 en 24 januari. Onder meer flinke regenval in Midden-Duitsland kan vervolgens leiden tot snel opkomend hoogwater.

“Die hoogwatergolf beweegt zich vanaf 23 januari door de Rijn naar Nederland en zal bij Lobith aankomen op 26 of 27 januari. Hoe hoog het peil komt is nog moeilijk te zeggen, omdat het om een combinatie van sneeuw en regen gaat vanuit meerdere neerslaggebieden. Als ik nu een eerste ruwe schatting maak dan kom ik op een stand tussen 13,5 en 14 meter boven NAP”, aldus Van Winden.

Ook de Maas is sterk gedaald de afgelopen dagen. De afvoer bedraagt nog maar ongeveer 400 kubieke meter per seconde bij Maastricht, slechts een vierde van de afvoer tijdens de piek op 4 januari. Maar volgende week ziet het beeld er volgens Van Winden anders uit. “Een stijging tot rond de 1.500 m³ per seconde is niet onwaarschijnlijk en die afvoer wordt dan bereikt op 24 of 25 januari.” De dagen daarna lijkt het droger te worden, maar deze verwachting is nog erg onzeker.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Gerrit Janssen · 5 months ago
    In het artikel is aangegeven:  "Water vasthouden heeft pas zin wanneer het langdurig droog is en de bodem opdroogt in de aanloop naar het groeiseizoen.” Dit lijkt mij niet de juiste aanpak. Wanneer het langdurig droog is, dan is er geen water meer om vast te houden. Met kennis over de weersvooruitzichten en automatisering van stuwen moet het mogelijk zijn in een kortere periode stuwen af te stemmen op de te verwachten regenhoeveelheden.  Water dat is afgevoerd kun je niet meer terughalen. Sinds 2018 moet duidelijk zijn dat we in voorjaar en zomer water te kort komen en dat op de risico's van verdroging geanticipeerd moet worden. Bij te verwachten piekbuien is het mogelijk om binnen het gebied van Aa en Maas binnen anderhalve dag bergingscapaciteit te realiseren. Uitgangspunt moet zijn water conserveren en weersvooruitzichten nauwlettend volgen om te beoordelen of bergingscapaciteit moet worden geschapen. 
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).