secundair logo knw 1

De Marker Wadden | Foto Blueice

Na vijf jaar onderzoek is er nu een eerste overzicht van de resultaten van het Marker Waddenproject in het Markermeer. De aanleg van de eilanden met slib uit het Markermeer verliep volgens plan, al was de inklinking van de sliblaag sterker dan verwacht. En de ecologische ontwikkeling in de aangelegde moerassen komt goed op gang, wat vooral blijkt uit de grote rijkdom aan vogels.

Water Matters cover juni 230 Water Matters juni 2023Dat schrijven Ruurd Noordhuis, Thijs van Kessel (beiden Deltares) en Joep de Leeuw (WUR) in de nieuwe uitgave van Water Matters, het kennismagazine van H2O.

De auteurs richten zich in het artikel op twee aspecten: bouwen met slib en de ontwikkeling van nieuwe natuur. Doel van de Marker Wadden (inmiddels 7 eilanden) is om vogelhabitats en gradiënten tussen diep en ondiep water en droge zones te creëren. Ook moet het project leiden tot helderder water in het Markermeer door luwtewerking en het invangen van slib, en zo de ecologische ontwikkeling van het meer stimuleren.

In de luwte van de eilanden en in zandwinputten neemt de slibconcentratie af, stellen de onderzoekers. Voor het hele Markermeer betekent dit een kleine, maar blijvende verbetering van het doorzicht.

De ecologische ontwikkeling in de aangelegde moerassen komt goed op gang. In de zandwinputten en in de luwtes van de eilanden zijn nieuwe leefomgevingen ontstaan voor vissen, vogels en bodemfauna. Dit is een belangrijke verrijking van het Markermeer ecosysteem, aldus het onderzoek.

Overige bijdragen
Een ander opmerkelijk artikel in de nieuwe Water Matters gaat over zuivering van rwzi-effluent met een combinatie van poederkooldosering (PAK) en granulair actiefslib (Nereda). Verder artikelen over fosfaatverwijdering met ijzerzandfilters, monitoren van de ecologische waterkwaliteit met DNA-metabarcoding, de ecologische risico’s van psychofarmaca in Europese oppervlaktewateren, veilig hergebruik van afvalwater en identificatie van polymeren en microplastics met machine learning.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.