Na vijf jaar onderzoek is er nu een eerste overzicht van de resultaten van het Marker Waddenproject in het Markermeer. De aanleg van de eilanden met slib uit het Markermeer verliep volgens plan, al was de inklinking van de sliblaag sterker dan verwacht. En de ecologische ontwikkeling in de aangelegde moerassen komt goed op gang, wat vooral blijkt uit de grote rijkdom aan vogels.
nieuwe uitgave van Water Matters, het kennismagazine van H2O. Dat schrijven Ruurd Noordhuis, Thijs van Kessel (beiden Deltares) en Joep de Leeuw (WUR) in de
De auteurs richten zich in het artikel op twee aspecten: bouwen met slib en de ontwikkeling van nieuwe natuur. Doel van de Marker Wadden (inmiddels 7 eilanden) is om vogelhabitats en gradiënten tussen diep en ondiep water en droge zones te creëren. Ook moet het project leiden tot helderder water in het Markermeer door luwtewerking en het invangen van slib, en zo de ecologische ontwikkeling van het meer stimuleren.
In de luwte van de eilanden en in zandwinputten neemt de slibconcentratie af, stellen de onderzoekers. Voor het hele Markermeer betekent dit een kleine, maar blijvende verbetering van het doorzicht.
De ecologische ontwikkeling in de aangelegde moerassen komt goed op gang. In de zandwinputten en in de luwtes van de eilanden zijn nieuwe leefomgevingen ontstaan voor vissen, vogels en bodemfauna. Dit is een belangrijke verrijking van het Markermeer ecosysteem, aldus het onderzoek.
Overige bijdragen
Een ander opmerkelijk artikel in de nieuwe Water Matters gaat over zuivering van rwzi-effluent met een combinatie van poederkooldosering (PAK) en granulair actiefslib (Nereda). Verder artikelen over fosfaatverwijdering met ijzerzandfilters, monitoren van de ecologische waterkwaliteit met DNA-metabarcoding, de ecologische risico’s van psychofarmaca in Europese oppervlaktewateren, veilig hergebruik van afvalwater en identificatie van polymeren en microplastics met machine learning.