0
0
0
s2smodern

Wetterskip Fryslân gaat de Waddenzeedijk tussen buurtschap Koehool en het Lauwersmeer versterken. De versterking wordt gecombineerd met het verbeteren van de kwaliteit van het landschap en de natuur. Dit betreft onder meer het ontwikkelen van zoet-zoutovergangen in de dijk.

Het betreft een dijktraject van 47 kilometer. De dijk voldoet niet meer aan de wettelijke veiligheidseisen. De bekleding en stabiliteit van de dijk zijn afgekeurd.

Gelijk met de versterking wordt geïnvesteerd in natuurherstel. De verkenning hiervoor is uitgevoerd onder begeleiding van het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW). De ambitie daarbij is om natuurlijke processen te herstellen als bijdrage van het verbeteren van de ecologie in de Waddenzee.

Dat wordt in het dijkverbeteringsproject onder meer ingevuld met het ontwikkelen van zoet-zoutovergangen in de dijk. Ook wordt ingezet het versterken van de kwelders buitendijks en het inzaaien van kruiden en bloemen op de dijk.  

PAGW
Het waterschap trekt voor het versterken van de natuur samen op met Rijkswaterstaat en It Fryske Gea, de vereniging voor natuurbescherming in Friesland. De RWS doet dit onder de vlag van de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW). 

Het PAGW streeft naar toekomstbestendige grote wateren waar hoogwaardige natuur goed samengaat met een krachtige economie. Voor het realiseren van het PAGW-doel in de dijkversterkingsopgave Koehool-Lauwersmeer is een rijksbudget van 37,5 miljoen euro gereserveerd. De totale projectkosten zijn geraamd op 311 miljoen euro.

De versterking van natuur en dijk wordt tegelijkertijd uitgewerkt. De werkzaamheden starten naar verwachting in 2023 en duren tot 2028. 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.
Ik ben (als leek) wel erg benieuwd of er al eens is getest op het radicaaleffect van toegevoegde zuurstof (en het eventuele gebrek aan anti-oxidanten in het ultragefiltreerde RWZI-effluent). Iets wat mogelijk de afbraak van de aanwezige medicijnen zou kunnen verklaren.
Heel jammer dat RIVM niet met KWR wil samenwerken in dit onderzoek. Je zou zeggen: alle hens aan dek in deze tijd, maar dat lukt dus niet. Ik hoop dat men op zijn minst afspraken maakt wie waar bemonstert en hoe de resultaten gedeeld worden.
Wat wordt er met deze resultaten gedaan? Gaat men ook blussen indien men brand ontdekt of zijn we blij dat de brandmelder het doet. Oplossingen wellicht meenemen in IPMV van STOWA.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.