secundair logo knw 1

Zoet-zout waterovergang in de dijk | Beeld RWS

Wetterskip Fryslân gaat de Waddenzeedijk tussen buurtschap Koehool en het Lauwersmeer versterken. De versterking wordt gecombineerd met het verbeteren van de kwaliteit van het landschap en de natuur. Dit betreft onder meer het ontwikkelen van zoet-zoutovergangen in de dijk.

Het betreft een dijktraject van 47 kilometer. De dijk voldoet niet meer aan de wettelijke veiligheidseisen. De bekleding en stabiliteit van de dijk zijn afgekeurd.

Gelijk met de versterking wordt geïnvesteerd in natuurherstel. De verkenning hiervoor is uitgevoerd onder begeleiding van het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW). De ambitie daarbij is om natuurlijke processen te herstellen als bijdrage van het verbeteren van de ecologie in de Waddenzee.

Dat wordt in het dijkverbeteringsproject onder meer ingevuld met het ontwikkelen van zoet-zoutovergangen in de dijk. Ook wordt ingezet het versterken van de kwelders buitendijks en het inzaaien van kruiden en bloemen op de dijk.  

PAGW
Het waterschap trekt voor het versterken van de natuur samen op met Rijkswaterstaat en It Fryske Gea, de vereniging voor natuurbescherming in Friesland. De RWS doet dit onder de vlag van de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW). 

Het PAGW streeft naar toekomstbestendige grote wateren waar hoogwaardige natuur goed samengaat met een krachtige economie. Voor het realiseren van het PAGW-doel in de dijkversterkingsopgave Koehool-Lauwersmeer is een rijksbudget van 37,5 miljoen euro gereserveerd. De totale projectkosten zijn geraamd op 311 miljoen euro.

De versterking van natuur en dijk wordt tegelijkertijd uitgewerkt. De werkzaamheden starten naar verwachting in 2023 en duren tot 2028. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.
@HenkEr stopt ongeveer een kwart van de melkveehouderij, 25% van de melkproductie verdwijnt.  Dan is zo'n fabriek ook helemaal niet nodig.
@Tini Mulder-Eenhoorn Puur water van de puurwater fabriek is heel wat anders dan drinkwater, er ontbreken zelfs mineralen/atomen wat wel in gewoon water voorkomt. Als  je dat water gaat drinken onttrekt het de ontbrekende stoffen uit je lichaam en vult het de “gaten” in het ultra puur water op. Dit is dus geen drinkwater.