Wetterskip Fryslân gaat de Waddenzeedijk tussen buurtschap Koehool en het Lauwersmeer versterken. De versterking wordt gecombineerd met het verbeteren van de kwaliteit van het landschap en de natuur. Dit betreft onder meer het ontwikkelen van zoet-zoutovergangen in de dijk.

Het betreft een dijktraject van 47 kilometer. De dijk voldoet niet meer aan de wettelijke veiligheidseisen. De bekleding en stabiliteit van de dijk zijn afgekeurd.

Gelijk met de versterking wordt geïnvesteerd in natuurherstel. De verkenning hiervoor is uitgevoerd onder begeleiding van het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW). De ambitie daarbij is om natuurlijke processen te herstellen als bijdrage van het verbeteren van de ecologie in de Waddenzee.

Dat wordt in het dijkverbeteringsproject onder meer ingevuld met het ontwikkelen van zoet-zoutovergangen in de dijk. Ook wordt ingezet het versterken van de kwelders buitendijks en het inzaaien van kruiden en bloemen op de dijk.  

PAGW
Het waterschap trekt voor het versterken van de natuur samen op met Rijkswaterstaat en It Fryske Gea, de vereniging voor natuurbescherming in Friesland. De RWS doet dit onder de vlag van de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW). 

Het PAGW streeft naar toekomstbestendige grote wateren waar hoogwaardige natuur goed samengaat met een krachtige economie. Voor het realiseren van het PAGW-doel in de dijkversterkingsopgave Koehool-Lauwersmeer is een rijksbudget van 37,5 miljoen euro gereserveerd. De totale projectkosten zijn geraamd op 311 miljoen euro.

De versterking van natuur en dijk wordt tegelijkertijd uitgewerkt. De werkzaamheden starten naar verwachting in 2023 en duren tot 2028. 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe kan het zijn dat na het laatste hoogwater vorig jaar zomer alle vis verdwenen is uit ons water in de Strang naast de rivier de Waal.
Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!