0
0
0
s2smodern

Vergunningsvrij bouwen zorgt ervoor dat woonwijken minder goed zijn beschermd tegen klimaatverschijnselen als extreme hitte of wateroverlast. Dat concludeert de gemeente Utrecht naar aanleiding van het onderzoek dat stadsingenieur-in-opleiding Lex Verhoeff deed in opdracht van de gemeente.

Verhoeff vergeleek in zijn afstudeerscriptie luchtfoto's van diverse Utrechtse wijken uit de jaren 2009 tot 2015. Het aantal zonnepanelen, aanbouwen, bijgebouwen en overkappingen blijkt in die tijd fors toegenomen.
"Als een perceel voor de helft is volgebouwd met een woning en aanbouwen of bijgebouwen, wordt de rest vaak betegeld", vertelt gemeentewoordvoerder Mara Hoogveld. "Bomen en beplanting sneuvelen in zo'n geval meestal, met als gevolg dat wijken zowel extreme temperaturen als extreme waterval minder goed kunnen opvangen."

De mogelijkheden om vergunningsvrij te bouwen zijn sinds 2010 fors verruimd. Hoogveld: "Naar de effecten daarvan was niet eerder onderzoek gedaan. Hoeveel wordt er eigenlijk gebruik van gemaakt, hoe verandert het aanzicht van een wijk daardoor en welke andere effecten zijn er? Dat was voor ons de aanleiding voor deze onderzoeksopdracht. Bovendien wilden we weten of er aanleiding is om de veranderingen in de toekomst breder te monitoren."

Naar aanleiding van de uitkomsten vindt Utrecht dat dit zeker moet gebeuren. "Het is te kort door de bocht om te zeggen dat Utrecht het vergunningsvrij bouwen wil afschaffen naar aanleiding van dit onderzoek, maar gezien de grote effecten is er alle reden om de effecten in kaart te blijven brengen."
Hoe de gemeente dat precies gaat doen, is nog niet besloten.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.