secundair logo knw 1

Vergunningsvrij bouwen zorgt ervoor dat woonwijken minder goed zijn beschermd tegen klimaatverschijnselen als extreme hitte of wateroverlast. Dat concludeert de gemeente Utrecht naar aanleiding van het onderzoek dat stadsingenieur-in-opleiding Lex Verhoeff deed in opdracht van de gemeente.

Verhoeff vergeleek in zijn afstudeerscriptie luchtfoto's van diverse Utrechtse wijken uit de jaren 2009 tot 2015. Het aantal zonnepanelen, aanbouwen, bijgebouwen en overkappingen blijkt in die tijd fors toegenomen.
"Als een perceel voor de helft is volgebouwd met een woning en aanbouwen of bijgebouwen, wordt de rest vaak betegeld", vertelt gemeentewoordvoerder Mara Hoogveld. "Bomen en beplanting sneuvelen in zo'n geval meestal, met als gevolg dat wijken zowel extreme temperaturen als extreme waterval minder goed kunnen opvangen."

De mogelijkheden om vergunningsvrij te bouwen zijn sinds 2010 fors verruimd. Hoogveld: "Naar de effecten daarvan was niet eerder onderzoek gedaan. Hoeveel wordt er eigenlijk gebruik van gemaakt, hoe verandert het aanzicht van een wijk daardoor en welke andere effecten zijn er? Dat was voor ons de aanleiding voor deze onderzoeksopdracht. Bovendien wilden we weten of er aanleiding is om de veranderingen in de toekomst breder te monitoren."

Naar aanleiding van de uitkomsten vindt Utrecht dat dit zeker moet gebeuren. "Het is te kort door de bocht om te zeggen dat Utrecht het vergunningsvrij bouwen wil afschaffen naar aanleiding van dit onderzoek, maar gezien de grote effecten is er alle reden om de effecten in kaart te blijven brengen."
Hoe de gemeente dat precies gaat doen, is nog niet besloten.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.