secundair logo knw 1

Vergunningsvrij bouwen zorgt ervoor dat woonwijken minder goed zijn beschermd tegen klimaatverschijnselen als extreme hitte of wateroverlast. Dat concludeert de gemeente Utrecht naar aanleiding van het onderzoek dat stadsingenieur-in-opleiding Lex Verhoeff deed in opdracht van de gemeente.

Verhoeff vergeleek in zijn afstudeerscriptie luchtfoto's van diverse Utrechtse wijken uit de jaren 2009 tot 2015. Het aantal zonnepanelen, aanbouwen, bijgebouwen en overkappingen blijkt in die tijd fors toegenomen.
"Als een perceel voor de helft is volgebouwd met een woning en aanbouwen of bijgebouwen, wordt de rest vaak betegeld", vertelt gemeentewoordvoerder Mara Hoogveld. "Bomen en beplanting sneuvelen in zo'n geval meestal, met als gevolg dat wijken zowel extreme temperaturen als extreme waterval minder goed kunnen opvangen."

De mogelijkheden om vergunningsvrij te bouwen zijn sinds 2010 fors verruimd. Hoogveld: "Naar de effecten daarvan was niet eerder onderzoek gedaan. Hoeveel wordt er eigenlijk gebruik van gemaakt, hoe verandert het aanzicht van een wijk daardoor en welke andere effecten zijn er? Dat was voor ons de aanleiding voor deze onderzoeksopdracht. Bovendien wilden we weten of er aanleiding is om de veranderingen in de toekomst breder te monitoren."

Naar aanleiding van de uitkomsten vindt Utrecht dat dit zeker moet gebeuren. "Het is te kort door de bocht om te zeggen dat Utrecht het vergunningsvrij bouwen wil afschaffen naar aanleiding van dit onderzoek, maar gezien de grote effecten is er alle reden om de effecten in kaart te blijven brengen."
Hoe de gemeente dat precies gaat doen, is nog niet besloten.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.