0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het verplaatsen van bijzondere beekvissen als de beekprik en de elrits in tijden van droogte helpt om de soort te behouden. Dat concludeert Waterschap Vallei en Veluwe uit onderzoek naar de populaties in een aantal beken. Maar de rivierdonderpad heeft het moeilijk. 

De Veluwse beken (deels Natura 2000-gebied) vormen een belangrijk leefgebied voor bijzondere beekvissen als de beekprik, de elrits en de rivierdonderpad. Vanuit de droogvallende delen van deze beken verplaatste het waterschap vorig jaar zomer - voor het eerst in zijn geschiedenis - ruim 8000 beekprikken, 700 elritsen en 450 rivierdonderpadden naar permanent watervoerende beken. Ook andere waterschappen namen soortgelijke maatregelen.

Uit onderzoek naar de populaties in de beken van waaruit Vallei en Veluwe beekprikken verplaatste, blijkt nu dat deze vissoort hier opnieuw wordt aangetroffen. In een aantal beken was dat dit voorjaar zelfs in grotere aantallen dan voor de droge periode van vorig jaar.

Ook de populatie elritsen is behouden gebleven. Dit is van groot belang, omdat in het beheergebied van Waterschap Vallei en Veluwe slechts één gemeenschap elritsen voorkomt. Als deze verdwijnt, kan de soort zich niet opnieuw vestigen.

Rivierdonderpad
De rivierdonderpad werd dit voorjaar eveneens weer gesignaleerd, maar slechts in zeer kleine aantallen. De rivierdonderpad is geen goede zwemmer en vindt daardoor minder makkelijk zijn weg terug naar zijn oorspronkelijke leefomgeving, weet woordvoerder Marja Reijnders. ''Het is een landelijke trend dat het niet zo goed gaat met deze soort. Daarvoor zijn ook andere maatregelen nodig, zoals verbetering van de leefomgeving.’’

Volgens Reijnders is het moeilijk te zeggen hoe het komt dat de beekprik nu juist in grotere aantallen voorkomt. ''Het geldt ook niet voor alle locaties. Mogelijk heeft er op sommige plekken toch al wat migratie heeft plaatsgevonden. Verder waren de beken niet helemaal drooggevallen, waardoor de restpopulatie zich heeft kunnen verspreiden. Het zou kunnen dat de beekprik hiervan meer heeft kunnen proifteren dan andere soorten.’’

Het verplaatsen van de beekvissen in 2018 was een noodmaatregel, benadrukt het waterschap. Deze zomer zijn er nog geen beschermde soorten verplaatst. Wel zijn andere maatregelen genomen, zoals het versmallen van de watergangen met zandzakken en het afdammen van zijtakken van de beken om deze zo lang mogelijk stromend te houden.

Watersysteem
Ondanks de regen is de grondwaterstand op de Veluwe nog steeds heel laag. Het waterschap kan niet inschatten of het dit jaar weer nodig zal zijn om beschermde beekvissen te verplaatsen. ''Maar als de situatie daarom vraagt, zullen we dat zeker doen.’’

Voor het behoud van bijzondere beekvissen is echter meer nodig, stelt heemraad Patrick Gaynor. ''Hoewel ze afgelopen zomer hebben overleefd, is het de vraag of deze populaties behouden kunnen blijven als warme zomers elkaar opvolgen zonder tussenliggende periodes van herstel. We zien nu al dat de populaties veranderen door extremere weersituaties en klimaatverandering.’’

''Daarom moeten we aan de slag met de robuustheid van ons watersysteem’’, aldus Gaynor. ''Deze beken kun je niet los zien van de rest van het watersysteem; oppervlaktewater en grondwater vormen één systeem.”

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Vallei en Veluwe

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het