0
0
0
s2smodern

Op Marker Wadden is een experiment van start gegaan, waarin de bodemvorming uit slib in een zoetwatermilieu wordt onderzocht. Speciale aandacht is er voor de interactie tussen fysische processen en de ontwikkeling van vegetatie.

De veldproef wordt uitgevoerd in drie compartimenten van in totaal zo’n tien hectare. Deze compartimenten worden op het moment gevuld met dun slib. De onderzoekers verrichten de komende jaren regelmatig metingen om het inklinken van het slib en het ontstaan van een voldoende stevige bodem voor rietmoeras in de gaten te houden. Ze kijken naar zetting van het slib in de tijd, ontwikkeling van dichtheids- en sterkteprofielen, waterspanningen en korst- en scheurvorming.

Fokko van der Schoot 180 vk Fokko van der Goot“Met dit experiment kunnen we vrij van de omgeving fundamentele kennis opdoen die vervolgens gemakkelijk kan worden toegepast”, zegt Fokko van der Goot, programmanager bij EcoShape, een van de partners van het Kennis- en Innovatieprogramma Marker Wadden (KIMA). Hij is in dienst van aannemersbedrijf Boskalis, maar voor het grootste deel van zijn tijd werkzaam voor het consortium EcoShape waar hij een aantal ‘Building with Nature’-projecten onder zijn hoede heeft.

Slib waardevol bouwmateriaal
Het slibexperiment is een onderdeel van het KIMA, waarin Deltares, EcoShape, Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat samenwerken. Dit programma loopt tot 2022. EcoShape doet mee om meer kennis op te doen over bouwen met slib. Van der Goot: “Een van de doelstellingen bij de Marker Wadden is het creëren van een goed functionerend ecologisch systeem. Dat begint met slib.”

Het is nu nog mondiaal gebruikelijk om met zand te bouwen en slib als afvalproduct te lozen. Volgens Van der Goot is dat onder meer vanuit een circulaire gedachte geen goede zaak. “Slib kan een erg waardevol bouwmateriaal zijn. Het heeft wel heel andere geotechnische eigenschappen dan zand. Daarover proberen we kennis op te doen in meerdere projecten, zoals de Kleirijperij en het project Marconi in Delfzijl, de slibmotor in Harlingen en het mangroveherstelproject in Indonesië. Het slibexperiment op Marker Wadden is hierop een goede aanvulling, omdat dit in een zoetwatermilieu plaatsvindt.”

Aandacht voor biochemische kant
In het onderzoek is speciale aandacht voor biochemische processen. “Het gaat om de interactie van het slib met vegetatie en chemische processen in de bodem”, aldus Van der Goot. “Daarnaar is nog nauwelijks in praktijkproeven gekeken. Het is een vrij nieuw inzicht dat het biochemische aspect een grote invloed heeft op de uiteindelijke vorm van het slib. Ik hoop dat we een mooie bijdrage kunnen leveren aan het vergroten van de kennis hierover.”

Hoe lang gaat het slibexperiment duren? Van der Goot verwacht dat de veldproef tot het einde van het KIMA doorloopt, hoewel hiervoor de financiering nog niet helemaal rond is. “Daarna zal ongetwijfeld in het kader van een ander programma dit onderzoek worden voortgezet, omdat er nog steeds behoefte zal zijn om te leren van Marker Wadden.”

 

MEER INFORMATIE
Toelichting op slibexperiment
Livecam van experiment
Informatie over KIMA
Projecten van EcoShape
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.