0
0
0
s2smodern

Op Marker Wadden is een experiment van start gegaan, waarin de bodemvorming uit slib in een zoetwatermilieu wordt onderzocht. Speciale aandacht is er voor de interactie tussen fysische processen en de ontwikkeling van vegetatie.

De veldproef wordt uitgevoerd in drie compartimenten van in totaal zo’n tien hectare. Deze compartimenten worden op het moment gevuld met dun slib. De onderzoekers verrichten de komende jaren regelmatig metingen om het inklinken van het slib en het ontstaan van een voldoende stevige bodem voor rietmoeras in de gaten te houden. Ze kijken naar zetting van het slib in de tijd, ontwikkeling van dichtheids- en sterkteprofielen, waterspanningen en korst- en scheurvorming.

Fokko van der Schoot 180 vk Fokko van der Goot“Met dit experiment kunnen we vrij van de omgeving fundamentele kennis opdoen die vervolgens gemakkelijk kan worden toegepast”, zegt Fokko van der Goot, programmanager bij EcoShape, een van de partners van het Kennis- en Innovatieprogramma Marker Wadden (KIMA). Hij is in dienst van aannemersbedrijf Boskalis, maar voor het grootste deel van zijn tijd werkzaam voor het consortium EcoShape waar hij een aantal ‘Building with Nature’-projecten onder zijn hoede heeft.

Slib waardevol bouwmateriaal
Het slibexperiment is een onderdeel van het KIMA, waarin Deltares, EcoShape, Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat samenwerken. Dit programma loopt tot 2022. EcoShape doet mee om meer kennis op te doen over bouwen met slib. Van der Goot: “Een van de doelstellingen bij de Marker Wadden is het creëren van een goed functionerend ecologisch systeem. Dat begint met slib.”

Het is nu nog mondiaal gebruikelijk om met zand te bouwen en slib als afvalproduct te lozen. Volgens Van der Goot is dat onder meer vanuit een circulaire gedachte geen goede zaak. “Slib kan een erg waardevol bouwmateriaal zijn. Het heeft wel heel andere geotechnische eigenschappen dan zand. Daarover proberen we kennis op te doen in meerdere projecten, zoals de Kleirijperij en het project Marconi in Delfzijl, de slibmotor in Harlingen en het mangroveherstelproject in Indonesië. Het slibexperiment op Marker Wadden is hierop een goede aanvulling, omdat dit in een zoetwatermilieu plaatsvindt.”

Aandacht voor biochemische kant
In het onderzoek is speciale aandacht voor biochemische processen. “Het gaat om de interactie van het slib met vegetatie en chemische processen in de bodem”, aldus Van der Goot. “Daarnaar is nog nauwelijks in praktijkproeven gekeken. Het is een vrij nieuw inzicht dat het biochemische aspect een grote invloed heeft op de uiteindelijke vorm van het slib. Ik hoop dat we een mooie bijdrage kunnen leveren aan het vergroten van de kennis hierover.”

Hoe lang gaat het slibexperiment duren? Van der Goot verwacht dat de veldproef tot het einde van het KIMA doorloopt, hoewel hiervoor de financiering nog niet helemaal rond is. “Daarna zal ongetwijfeld in het kader van een ander programma dit onderzoek worden voortgezet, omdat er nog steeds behoefte zal zijn om te leren van Marker Wadden.”

 

MEER INFORMATIE
Toelichting op slibexperiment
Livecam van experiment
Informatie over KIMA
Projecten van EcoShape
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De Golfstroom is ook de transportband waarmee jonge palinkjes (glasaal), geboren ergens in de Srgassozee (ten noorden van de Bermuda-driehoek) richting de kusten van West-Europa worden gebracht, van Portugal tot Denemarken en Zuid-Zweden. De glasaaltjes zijn twee jaar onderweg. Als de Golfstroom minder sterk wordt of minder ver reikt, heeft dat wellicht ook voor de paling grote gevolgen.
Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.