secundair logo knw 1

De regio Twente wil in 2030 toonaangevend zijn op het gebied van bodemoptimalisering en mestverwerking. Daartoe is Mineral Valley Twente opgezet. Waterschap Vechtstromen is een van de partners in dit samenwerkingsverband.

Door samen te werken in Mineral Valley Twente willen onder andere overheden, opleidingsinstellingen, agrariërs en natuurorganisaties hun krachten bundelen. Samen willen ze de bodemvruchtbaarheid verbeteren en het mestoverschot omzetten in grondstoffen.

Volgens Martin Hilferink, woordvoerder van Vechtstromen, kent Mineral Valley Twente een duidelijke link met water. “We zijn in Twente voor de aanvoer van water grotendeels afhankelijk van regenwater. We doen dan ook ons best om dit water efficiënt te gebruiken en het water dat we niet meteen nodig hebben vast te houden."

Gezonde bodem
Een gezonde bodem met voldoende organische stof en een goede structuur speelt daarbij een belangrijke rol, want zo’n soort bodem houdt beter vocht vast, zegt Hilferink. "Bovendien is een gezonde bodem goed voor de biodiversiteit. Ook dat onderwerp ligt ons ook na aan het hart.”

Het samenwerkingsverband zal opgezet worden rond veertig proeftuinen in de vorm van lokale experimenten met inbreng van verschillende partners. Hilferink: “Vanuit de gedachte van circulair terreinbeheer willen we bijvoorbeeld ons maaisel graag binnen de kleine kringloop verwerken en lokaal laten gebruiken als bodemverbeteraar.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).