De regio Twente wil in 2030 toonaangevend zijn op het gebied van bodemoptimalisering en mestverwerking. Daartoe is Mineral Valley Twente opgezet. Waterschap Vechtstromen is een van de partners in dit samenwerkingsverband.
Door samen te werken in Mineral Valley Twente willen onder andere overheden, opleidingsinstellingen, agrariërs en natuurorganisaties hun krachten bundelen. Samen willen ze de bodemvruchtbaarheid verbeteren en het mestoverschot omzetten in grondstoffen.
Volgens Martin Hilferink, woordvoerder van Vechtstromen, kent Mineral Valley Twente een duidelijke link met water. “We zijn in Twente voor de aanvoer van water grotendeels afhankelijk van regenwater. We doen dan ook ons best om dit water efficiënt te gebruiken en het water dat we niet meteen nodig hebben vast te houden."
Gezonde bodem
Een gezonde bodem met voldoende organische stof en een goede structuur speelt daarbij een belangrijke rol, want zo’n soort bodem houdt beter vocht vast, zegt Hilferink. "Bovendien is een gezonde bodem goed voor de biodiversiteit. Ook dat onderwerp ligt ons ook na aan het hart.”
Het samenwerkingsverband zal opgezet worden rond veertig proeftuinen in de vorm van lokale experimenten met inbreng van verschillende partners. Hilferink: “Vanuit de gedachte van circulair terreinbeheer willen we bijvoorbeeld ons maaisel graag binnen de kleine kringloop verwerken en lokaal laten gebruiken als bodemverbeteraar.”
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.