0
0
0
s2smodern

Waterschap Vechtstromen investeert de komende jaren 32 miljoen euro extra in projecten die mede dienen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen, de waterkwaliteit te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen. Dat blijkt uit de meerjarenverkenning, die gisteren door het algemeen bestuur is vastgesteld.

Concreet gaat het om de renovatie van 13 rioolwaterzuiveringen (rwzi’s), de aanleg van gebieden voor het vasthouden van water en duurzame energieopwekking. In totaal investeert het waterschap in de periode van 2021 tot en met 2024 183 miljoen euro in de regio.

De meerjarenverkenning is de uitwerking van het vorig jaar gepresenteerde bestuursakkoord, waarin het nieuwe waterschapsbestuur een ‘blauwgroene toekomst’ heeft uitgezet. Daarbij gaat het om drie belangrijke thema’s die elkaar raken, zegt woordvoerder Rob Spit. "Het veranderende klimaat, de eisen aan de waterkwaliteit en ons streven naar duurzaamheid."

Het werkgebied van Vechtstromen bevindt zich op de hoge zandgronden in het oosten van het land, waar in droge tijden geen water uit IJsselmeer kan worden ingelaten. Daardoor is het waterschap naar eigen zeggen extra kwetsbaar voor droogte en daarmee voor de gevolgen van een veranderend klimaat, zoals de afgelopen drie jaar ook is gebleken.

Nieuwe balans
Het bestuur wil daarom in samenwerking met de landbouwsector de ‘sponswerking’ van het gebied vergroten met bijvoorbeeld kleine slootjes. "Wij zijn al kampioen in het afvoeren van water, we moeten het nu ook worden in het vasthouden daarvan", zegt Spit. "Het gaat om een nieuwe balans tussen te nat en te droog."

Ook de kwaliteit van het water dat terugvloeit uit de rwzi’s vraagt volgens het bestuur dringend aandacht. Van de 23 rwzi’s worden er tot en met 2032 daarom 13 versneld aangepakt. Het gaat om Almelo Sumpel, Almelo Vissedijk, Ootmarsum, Denekamp, Tubbergen, Oldenzaal, Goor, Glanerbrug, Emmen, Hengelo, Enschede, Nijverdal en Haaksbergen.

"Deze zuiveringen lozen op relatief kleine beken, waardoor er te weinig verdunning plaatsvindt", verklaart de woordvoerder. "Dat is problematisch gezien de toenemende vervuiling door microplastics en medicijnresten. In 2027 willen we de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water behalen."

Tariefstijging
De extra 32 miljoen euro die het waterschap nu wil investeren, moet bekostigd worden met een belastingverhoging, bezuinigingen in de eigen organisatie, een dividenduitkering en een lening. De tariefstijging zal gemiddeld 3,4 procent bedragen, meldt Spit.

 

MEER INFORMATIE
Meerjarenverkenning 2021-2030

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.
Super om zoveel jaren betrokken te zijn geweest in die governance. Inderdaad een voorbeeld samenwerking tussen heel verschillende organisaties. Mijn nr 1 leerervaring: elkaar ruimte gunnen en daarbij geduld opbrengen, en samen ook de credits ontvangen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.