secundair logo knw 1

Inlaatpunt gemaal Terwolde | Foto Vallei en Veluwe

De lage afvoer in de IJssel noopt ook Vallei en Veluwe tot maatregelen. Het gemaal in Terwolde kan door de lage waterstand geen water meer aanzuigen. Het waterschap plaatst daarom een noodpomp en stelt met ingang van 2 augustus een onttrekkingsverbod in voor het inlaatgebied Terwolde in de Noordelijke IJsselvallei.

Door de extreem hoge temperaturen en de geringe regenval van de afgelopen periode is het droog in het gebied van Waterschap Vallei en Veluwe. Zo ook in de Noordelijke IJsselvallei. Aanvoer uit de IJssel schiet tekort. De tijdelijke noodpomp bij het gemaal kan maar een deel van de benodigde capaciteit leveren in het stroomgebied van de Terwoldse-, Nijbroekse- en Grote Wetering.

Daarom stelt het waterschap ook een onttrekkingsverbod in dat geldt voor categorie 4 in de verdringingsreeks. Binnen genoemde categorie vallen de landbouw, scheepvaart, recreatie, niet kwetsbare natuur en industrie. Het verbod betekent onder andere dat boeren voor het beregenen van gras en maïs geen water meer mogen gebruiken uit het oppervlaktewater. Voor kapitaalintensieve gewassen geldt het verbod niet.

De lage afvoer in de IJssel stelt ook de waterschappen Drents Overijsselse Delta (WDOD), Vechtstromen en Rijn en IJssel voor problemen. Zij hebben extra pompen geplaatst bij het gemaal Eefde, net iets boven Zutphen. Met deze extra watertoevoer willen de waterschappen droogteschades beperken in hun werkgebieden.

De problemen door de lage aanvoer in de IJssel zullen naar verwachting nog wel enige tijd aanhouden. De Rijn voerde in juli slechts de helft van de normale hoeveelheid aan en de Maas 45 procent. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat de situatie in augustus zal gaan veranderen, aldus Alphons van Winden van Waterpeilen.nl

 

LEES OOK
H2O Actueel: Gemaal De Aanvoerder voor vierde keer in stelling gebracht tegen watertekort

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...