0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De helft van de buitenruimte in de stad is tuin. Om steden klimaatbestendig te maken, zijn tuinbezitters daarom belangrijk. Tuincentra zijn een belangrijke schakel om tuinbezitters te informeren en te inspireren hun tuin te vergroenen en watervriendelijk te maken.

Met het 'Handboek voor de watervriendelijke tuin', een initiatief van de Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO), atelier GROENBLAUW en Tuinbranche Nederland, is er nu een brochure met simpele en concrete tips om tuinen te vergroenen. "En dat is echt nodig," zegt Anneke van Veen. Namens GDO coördineerde zij de totstandkoming van het handboek. "We zijn allemaal waterbeheerders. Bewoners zijn onmisbaar als we ook in de toekomst prettig willen blijven wonen in onze steden en dorpen."

De publiekspresentatie van het handboek vond tijdens de Tuinideebeurs plaats. Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen, nam het eerste exemplaar in ontvangst en opende de beurs . "Gemeenten en waterschappen waren altijd gewend om alles zelf op te pakken en op te lossen. Dat gaat nu niet meer en het feit dat Hans Oosters naar de tuinbeurs kwam, vond ik een duidelijk signaal dat de overheid steeds meer inzet op samenwerken met bewoners."

De initiatieven van de vereniging GDO zijn er op gericht inwoners te betrekken bij duurzaamheidsopgaven. Eerder publiceerde de vereniging een handreiking voor klimaatbestendige en waterbewuste kinderboerderijen én bezoekers . "We willen in gesprek met bewoners op plekken waar mensen uit zichzelf al komen en die een verbinding hebben met het onderwerp," legt Van Veen uit. "En tuincentra horen daarbij. De tuinbranche was gelukkig enthousiast. Met de eenvoudige en praktische tips uit het handboek zijn ze op de hoogte van nut en noodzaak, en kunnen ze nu hun klanten goed adviseren."

Het handboek bevat praktische tips over de inzet van regentonnen, beplanting, waterdoorlatende verharding en aanleg van regenvijvers. Volgens Anneke van Veen biedt het handboek ook een soort opening voor waterschappen en gemeenten om met de tuinbranche in contact te komen en een kansrijke samenwerking op te zetten. "Waarom zouden ze niet samen campagnes kunnen gaan voeren? Als een gemeente subsidie geeft voor de aanschaf van een regenton, dan is het alleen maar goed als de medewerkers van tuincentra dat weten en kunnen vertellen hoe je een regenton kunt plaatsen en hoe het werkt om subsidie aan te vragen. Daarom wordt het handboek niet alleen via de tuinbranche verspreid, maar ook naar de gemeenten en waterschappen gestuurd. Het lijken misschien kleine dingen, maar als we de tuinen in Nederland willen vergroenen, zullen we het toch van een hele gerichte, lokale aanpak moeten hebben."

Het handboek is mede mogelijk gemaakt door Stichting RIONED, STOWA, Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en Tuinbranche Nederland en is hier te downloaden

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Redelijk resultaat maar wel een tegenvaller, gezien de eis van FNV van 5% publiekelijk bekent gemaakt afgelopen week. En waarbij Rutte ook aangeeft dat de cao lonen forser moeten gaan stijgen, dan is 2,5% per 1 januari het eerste half jaar een doekje voor het bloeden, en dan pas half jaar later er nog 1% bij.
Alles wat je hoort en leest, strookt dan niet met dit resultaat. Wanneer mogen we nu eens echt mee gaan profiteren nu het met de welvaart zo enorm goed gaat?
Dan moet de overheid wel bereid zijn om de boeren meer organische mest toe te laten dienen in ruil voor minder chemische kunstmest!
Van natuurverbetering kan hier geen sprake zijn. De aangekondigde nieuwe natuur zal de rijkdom aan leven die onder het zand is gewerkt nimmer evenaren. Ook is het verwonderlijk dat Staatsbodbeheer nu een stuk beschermd Europees cultureel erfgoed gaat onderhouden dat voorheen onder de Waddenvereniging viel en als ondehoudsopdracht van Hoogheemraad Hollandsnoorderkwartier was.
Kortom, hier worden we met open ogen belazerd! Nog erger is dat Ecoshape Bulding with Nature dit geknoei met de natuur wil voordragen voor een prijs beschikbaar gesteld door de Zandlobby.
Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het