0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het lekkerste water komt in Tilburg uit de kraan, blijkt uit een smaakproeverij. De Brabantse stad bleef Zwolle en Leeuwarden voor. Ook enkele mineraalwaters zijn getest. Zij smaken niet beter dan kraanwater.

“Erg aangenaam” en “fris en mild, met een lange afdronk”. Dat is het oordeel van de jury van smaakexperts - onder wie een watersommelier - over het Tilburgse kraanwater, geleverd door Brabant Water. Het water kreeg het cijfer 7,4 van de juryleden en het aanwezige publiek en werd daarvoor beloond met de Gouden Kraan. De door sociale onderneming KRNWTR georganiseerde verkiezing vond op Wereldwaterdag plaats.

Publieksprijs voor Leeuwarden
Van twintig grote steden in Nederland is het gemeentepils geproefd. Het zilver ging naar Zwolle en het brons naar Leeuwarden. De Friese stad won tevens de publieksprijs. Lelystad en Den Bosch complementeerden de top-vijf. De verschillen tussen de geteste kraanwaters waren niet groot, vertelt Iris Dapper van KRNWTR. “Geen enkel kraanwater haalde een onvoldoende.”

Een woordvoerder van Brabant Water geeft in het Brabants Dagblad een verklaring voor de hoge kwaliteit van het Tilburgse kraanwater. “Wij halen ons drinkwater uit diepe en goed beschermde putten grondwater. In 2016 hebben wij bovendien een centrale ontharding in de productie gerealiseerd. Daardoor zit er minder kalk in het water, krijgt het water een betere smaakbeleving en blijft er bijvoorbeeld minder kalk achter na het douchen.”

Gemakkelijk duurzaam
De drinkwaterbedrijven Brabant Water, Dunea, Evides, PWN en Vitens leverden het water aan voor de smaakproef. “Zij wilden allemaal meewerken”, zegt Dapper. “Ze vinden het een leuk initiatief.”

Marike Bonhof, directielid van Vitens, nam de publieksprijs in ontvangst. Volgens haar is kiezen voor kraanwater de gemakkelijkste manier om duurzaam te doen. “Ons kraanwater komt onverpakt uit de kraan en is duurzaam, gezond en lekker. Wij zijn blij dat Zwolle en Leeuwarden in de prijzen zijn gevallen. Uiteindelijk komt het beste water van dichtbij, namelijk uit je eigen kraan.”

Geen verschil met mineraalwater
Er zijn ook vijf bekende merken mineraalwater meegenomen in de test. Jury en publiek slaagden er niet in om precies aan te geven wat mineraalwater was. Bar-le-Duc viel het minst in de smaak en behaalde de 21e plaats van de 25 geteste waters. Dat leverde het water uit een bron op de Utrechtse Heuvelrug de Gebakken Water Award op.

Het is daarom veilig om de conclusie te trekken dat bronwater uit plastic flessen niet anders en zeker niet beter smaakt dan kraanwater, stelt KRNWTR. “Door onderzoeken is vaker bewezen dat je het verschil niet echt proeft”, licht Dapper toe. “Niemand had alle mineraalwaters goed. Gemiddeld wisten de aanwezigen slechts een op de vijf mineraalwaters eruit te pikken.”

KRNWTR is een sociale onderneming die het drinken van kraanwater promoot door onder meer lokaal gemaakte watertappunten aan horecagelegenheden en scholen te leveren. Het was voor de tweede keer dat het bedrijf de wedstrijd organiseerde. In 2015 werd Haarlem winnaar. De bedoeling is om volgend jaar weer een smaaktest te houden.

 

MEER INFORMATIE
KRNWTR over uitslag smaaktest

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het