secundair logo knw 1

De jury proefde het kraanwater van twintig grote steden I foto: KRNWTR

Het lekkerste water komt in Tilburg uit de kraan, blijkt uit een smaakproeverij. De Brabantse stad bleef Zwolle en Leeuwarden voor. Ook enkele mineraalwaters zijn getest. Zij smaken niet beter dan kraanwater.

“Erg aangenaam” en “fris en mild, met een lange afdronk”. Dat is het oordeel van de jury van smaakexperts - onder wie een watersommelier - over het Tilburgse kraanwater, geleverd door Brabant Water. Het water kreeg het cijfer 7,4 van de juryleden en het aanwezige publiek en werd daarvoor beloond met de Gouden Kraan. De door sociale onderneming KRNWTR georganiseerde verkiezing vond op Wereldwaterdag plaats.

Publieksprijs voor Leeuwarden
Van twintig grote steden in Nederland is het gemeentepils geproefd. Het zilver ging naar Zwolle en het brons naar Leeuwarden. De Friese stad won tevens de publieksprijs. Lelystad en Den Bosch complementeerden de top-vijf. De verschillen tussen de geteste kraanwaters waren niet groot, vertelt Iris Dapper van KRNWTR. “Geen enkel kraanwater haalde een onvoldoende.”

Een woordvoerder van Brabant Water geeft in het Brabants Dagblad een verklaring voor de hoge kwaliteit van het Tilburgse kraanwater. “Wij halen ons drinkwater uit diepe en goed beschermde putten grondwater. In 2016 hebben wij bovendien een centrale ontharding in de productie gerealiseerd. Daardoor zit er minder kalk in het water, krijgt het water een betere smaakbeleving en blijft er bijvoorbeeld minder kalk achter na het douchen.”

Gemakkelijk duurzaam
De drinkwaterbedrijven Brabant Water, Dunea, Evides, PWN en Vitens leverden het water aan voor de smaakproef. “Zij wilden allemaal meewerken”, zegt Dapper. “Ze vinden het een leuk initiatief.”

Marike Bonhof, directielid van Vitens, nam de publieksprijs in ontvangst. Volgens haar is kiezen voor kraanwater de gemakkelijkste manier om duurzaam te doen. “Ons kraanwater komt onverpakt uit de kraan en is duurzaam, gezond en lekker. Wij zijn blij dat Zwolle en Leeuwarden in de prijzen zijn gevallen. Uiteindelijk komt het beste water van dichtbij, namelijk uit je eigen kraan.”

Geen verschil met mineraalwater
Er zijn ook vijf bekende merken mineraalwater meegenomen in de test. Jury en publiek slaagden er niet in om precies aan te geven wat mineraalwater was. Bar-le-Duc viel het minst in de smaak en behaalde de 21e plaats van de 25 geteste waters. Dat leverde het water uit een bron op de Utrechtse Heuvelrug de Gebakken Water Award op.

Het is daarom veilig om de conclusie te trekken dat bronwater uit plastic flessen niet anders en zeker niet beter smaakt dan kraanwater, stelt KRNWTR. “Door onderzoeken is vaker bewezen dat je het verschil niet echt proeft”, licht Dapper toe. “Niemand had alle mineraalwaters goed. Gemiddeld wisten de aanwezigen slechts een op de vijf mineraalwaters eruit te pikken.”

KRNWTR is een sociale onderneming die het drinken van kraanwater promoot door onder meer lokaal gemaakte watertappunten aan horecagelegenheden en scholen te leveren. Het was voor de tweede keer dat het bedrijf de wedstrijd organiseerde. In 2015 werd Haarlem winnaar. De bedoeling is om volgend jaar weer een smaaktest te houden.

 

MEER INFORMATIE
KRNWTR over uitslag smaaktest

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.