secundair logo knw 1

Onderzoekers van de Belgische universiteiten van Gent, Leuven en Antwerpen hebben de temperatuur van alle Europese bossen in kaart gebracht. Ze concluderen dat het in bossen ’s zomers tot 10°C kouder kan zijn dan in de directe omgeving.

De Europese bossen zijn volgens het onderzoek gemiddeld 2°C tot maximaal 10°C koeler in de zomer en gemiddeld 2°C, met uitschieters tot 12°C warmer in de winter. “Iedereen kan zich wel voorstellen dat de temperatuur op een hete zomerdag binnen het bos sterk verschilt van de temperatuur in een open veld. Er zijn ook temperatuurverschillen binnen de het bos. Maar dit effect was tot nu toe nog nooit op continentale schaal gekwantificeerd”, stelt onderzoeker Stef Haesen van de KU Leuven. “De temperaturen worden normaal geregistreerd in weerstations, op twee meter boven de grond. De huidige standaardmetingen kunnen deze effecten niet vatten.”

De onderzoekers losten dit probleem op door gebruik te maken van een netwerk van circa 1200 kleine weerstations, verspreid over alle Europese bossen. Vaessen: “Het is niet alleen voor het eerst dat dit airco-effect van bossen op deze schaal is onderzocht. De resolutie waarop de studie werd uitgevoerd, is daarnaast zeer hoog. We werken op een resolutie van 25 x 25 m². Dat is 1600 keer fijner dan de meest fijne klimaatdata die nu gebruikt worden.”

“Dit airco-effect is van groot belang in de strijd tegen het opwarmende klimaat”, meent Haesen. Volgens de onderzoekers hebben bossen een ‘airco-functie’ en kunnen ze hittegolven afvlakken. “Dit effect ontstaat doordat bladeren en boomtakken een isolatielaag boven het bos vormen. Fotosynthese in bladeren zorgt bovendien voor verdamping van water. Zo wordt warmte onttrokken aan de omgeving.”

Microrefugia
Haesen verwacht dat dit onderzoek ertoe zal leiden dat de voorspellingen van de verspreiding van planten en dieren betrouwbaarder zullen worden. “We kunnen nu de effectieve temperatuur die bosplanten ervaren, gebruiken om hun verspreiding te modelleren. Bovendien kan dit nu ook op een veel hogere resolutie. Verder maakt deze studie het mogelijk om zogenaamde microrefugia in het bos te gaan identificeren. Dit zijn voornamelijk koele plekjes binnen het bos die de temperatuurstijging ten gevolge van klimaatverandering gedeeltelijk kunnen bufferen. Hier kunnen bepaalde plantensoorten hun toevlucht zoeken en overleven.”

De focus van het onderzoek lag niet direct op het bekijken van regionale verschillen tussen de bossen. Haesen en zijn collega’s vonden wel verschillen tussen type bossen. “We merkten over de zomermaanden geen substantiële verschillen tussen loofbossen en naaldbossen. In de winter merken we echter wel een duidelijke afwijking tussen de twee. Dat heeft uiteraard te maken met de bladerbedekking, die wegvalt in de winter voor loofbossen. Naaldbossen zijn tijdens de winter, gemiddeld, 1°C warmer dan loofbossen.”

 

MEER INFORMATIE
Het artikel ForestTemp – Sub-canopy microclimate temperatures of European forests

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.