0
0
0
s2smodern

Het talentprogramma voor de water- en maritieme sector is flink vernieuwd. Onder de naam De Stroomversnellers krijgen studenten in het wo, hbo en mbo een breed scala aan activiteiten aangeboden.

In het nieuwe talentprogramma dat deze maand is gestart, staat het netwerk De Stroomversnellers centraal. Er wordt gemikt op deelname van minimaal driehonderd studenten. De vaste kern van het netwerk zal worden gevormd door vijftig Waterambassadeurs, die voor twee jaar worden aangesteld. Zij bepalen mede de inhoud van het programma en krijgen daarvoor een vergoeding.

Else BoutkanElse Boutkan

Groter platform
Er bestond al een talentprogramma met studiebeurzen (nu vervangen door de vergoedingen) voor een aantal ambassadeurs. De nieuwe aanpak is omvangrijker en breder, vertelt Else Boutkan, programmamanager Human Capital bij de Topsector Water & Maritiem. “Het platform is veel groter. Studenten bouwen hierdoor een goed netwerk voor later op. Zij hebben zelf bijgedragen aan de ontwikkeling van het nieuwe talentprogramma, waardoor het hen extra aanspreekt.”

Waar voorheen voornamelijk studenten uit het wetenschappelijk onderwijs en hbo zich opgaven, worden mbo-studenten nu sterk gestimuleerd om mee te doen. “Ik heb daarover contact met verschillende mbo-instellingen”, zegt Boutkan. “Het is belangrijk dat jongeren van verschillende opleidingsniveaus goed met elkaar integreren, want zo gaat het straks op het werk ook.”

De Stroomversnellers staat niet alleen open voor studenten die een wateropleiding volgen. “Wie bijvoorbeeld informatica of rechten studeert en geïnteresseerd is in water, is eveneens van harte welkom. Het was een wens van werkgevers om een veel bredere groep de sector te laten zien.”

Nu werving
Het talentprogramma is een gezamenlijk initiatief van Topsector Water & Maritiem, Rijkswaterstaat, Vereniging van Waterbouwers, Netherlands Maritime Technology en Nationaal Watertraineeship. Op het ogenblik vindt de werving voor het netwerk plaats. Verder is er binnenkort een selectiedag voor studenten die ambassadeur willen worden. Tijdens een feestelijk evenement op 20 maart worden de nieuwbakken Waterambassadeurs in het zonnetje gezet door Annemieke Nijhof, voorzitter van de Topsector Water & Maritiem.

De deelnemers aan het netwerk kunnen meedoen aan allerlei activiteiten, zoals excursies en masterclasses. Boutkan: “Zij waarderen het zeer dat ze een kijkje achter de voordeur bij bedrijven en organisaties kunnen nemen. Zo organiseert Rijkswaterstaat dit voorjaar een boottocht naar de Marker Wadden om te tonen wat daar gebeurt.”

Boutkan streeft naar twee à drie activiteiten per maand. Elk bedrijf kan volgens haar gemakkelijk een groep studenten ontvangen. “Er hoeft alleen een programma voor het bezoek in elkaar te worden gezet, want de doelgroep en het netwerk zijn al geregeld.” Studenten krijgen ook trainingen aangeboden, die nu aan deelnemers aan het Nationaal Watertraineeship worden gegeven. “Zoals zakelijk flirten. Volgens studenten is dit uniek.”

Maatschappelijk belang
De water- en maritieme sector hebben volgens Boutkan als pluspunt dat het werk maatschappelijk relevant is. “Jongeren vinden dit aspect zeer belangrijk. Het biedt voor de sector een mooie kans. We mogen het maatschappelijk belang van wat we doen best uitventen. Het nieuwe talentprogramma helpt daarbij.”

 

MEER INFORMATIE
Website De Stroomversnellers 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)