secundair logo knw 1

Het Nationaal Programma Landelijk Gebied heeft als doel om op gebiedsniveau ervoor te zorgen dat de doelen rondom natuur, stikstof, landbouw, water, bodem en klimaat worden gehaald. STOWA ontwikkelde een toolbox met bijna zeventig instrumenten voor waterbeheerders.

Water en bodem zijn sturend in het Nationaal Programma Landelijk gebied (NLPG). Waterbeheer heeft hier een belangrijke rol. De Ecologische Autoriteit heeft die rol voor natuurherstel recent benadrukt. “Dat maakt het watersysteem leidend bij het nemen van maatregelen, bijvoorbeeld de ruimtelijke planvorming”, vertelt Michelle Talsma, programmamanager Watersystemen bij STOWA.

Michell TalsmaMichell TalsmaDit uitgangspunt van het NLPG zorgt ervoor dat waterbeheerders een belangrijke rol spelen in de transitie van het landelijk gebied, stelt Talsma. “Daarbij houden ze zich bezig met aspecten en doelen vanuit het programma. Voor al deze doelen, variërend van robuuste watersystemen tot landgebruik, hebben we binnen STOWA de afgelopen jaren veel instrumenten ontwikkeld.”

Om deze instrumenten, maar ook andere gegevens, wetenschappelijke kennis en praktijkkennis, inzichtelijk te presenteren, heeft STOWA een aparte website met NPLG-toolbox laten maken. “Maar onze doelstelling gaat verder dan alleen het verzamelen van beschikbare instrumenten, op dit moment bijna zeventig, voor waterbeheerders. De doelstellingen vanuit het NPLG vragen namelijk om integrale en gebiedsgerichte manier van werken.”

Door instrumenten voor alle verschillende doelen vanuit het NPLG op een plek samen te brengen, wil STOWA deze integrale aanpak stimuleren. “De komende periode zullen een aantal waterschappen de toolbox actief gaan gebruiken bij de ontwikkeling van de aanpak in specifieke gebieden. Hopelijk zien we meteen al dat het gebruik van de toolbox bijdraagt aan het gesprek tussen waterbeheerders en hun omgeving, voorbij de aparte doelstellingen.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.
@HenkEr stopt ongeveer een kwart van de melkveehouderij, 25% van de melkproductie verdwijnt.  Dan is zo'n fabriek ook helemaal niet nodig.