secundair logo knw 1

Drinkwaterbedrijf Vitens ziet de vraag naar drinkwater in Friesland harder stijgen dan in andere gebieden. Het bedrijf doet daarom de komende maanden onderzoek naar een mogelijk nieuw wingebied in de buurt van Heerenveen.

Het nieuwe waterwingebied tussen Heerenveen en Gorredijk zal, als alle seinen op groen komen te staan, pas over zo’n tien tot vijftien jaar effectief gebruikt kunnen worden. Tegen die tijd is dat ook wel nodig, verwacht Vitens. Woordvoerder Judith Zuijderhoudt: “We zien de vraag naar drinkwater overal stijgen, maar in Friesland harder dan in onze andere gebieden. Dat komt door een combinatie van factoren. De economie lijkt in Friesland harder aan te trekken dan in andere gebieden, het inwoneraantal neemt toe en het aantal bedrijven neemt toe. Daarnaast zien we dat boeren en andere ondernemers die vroeger een eigen watervoorziening hadden, steeds vaker overstappen op het gebruik van drinkwater. Bovendien is Friesland gevoeliger voor weersveranderingen om dat het voor een groot deel buitengebied is. In een warme zomer stijgt de watervraag daardoor relatief meer dan in andere gebieden.” Op twee andere winlocaties van Vitens in Friesland vindt daarom al versnelde capaciteitsuitbreiding plaats.

Uit eerdere onderzoeken, onder andere door TNO, naar potentiële waterwinlocaties in Friesland komt het gebied tussen Gorredijk en Heerenveen goed naar voren. Het gebied bevat naar alle waarschijnlijkheid een schone en zeer goed beschermde zoetwaterbron. Zowel economisch als landschappelijk ligt het gebied volgens Vitens gunstig.

Komend voorjaar vinden de eerste pompproeven plaats. Zuijderhoudt: “Bij gunstige resultaten volgen daarna verdere onderzoeken, het vergunningentraject en de bouw van de productielocatie. Alles bij elkaar ben je dan snel tien tot vijftien jaar verder. Maar tot die tijd kunnen komt er zeker genoeg drinkwater van de andere winlocaties.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.