secundair logo knw 1

Vanaf vandaag, tot 21 januari 2019, ligt de subsidieregeling ‘Regionaal partnerschap voor water en bodem’ van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden ter inzage. Deze regeling houdt in dat het hoogheemraadschap via subsidie bijdraagt aan éénmalige, bovenwettelijke maatregelen van agrariërs.

De aanpassingen die betrekking hebben op de waterkwaliteitsmaatregelen betreffen de maximumsubsidie van twee populaire onderwerpen: veegmachines en drinkbakken. Voorwaarde voor het aanvragen van subsidie om bodemdaling tegen te gaan, is dat de percelen in de laagste 40% van het peilvak liggen.

“Het is standaard dat er bij verordeningen als subsidieregelingen een inspraakprocedure volgt,” legt Alien Kroeze van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden uit. “Wij bieden deze mogelijkheid, omdat ingekomen zienswijzen na overweging tot aanpassing van de regeling kunnen leiden. Met als doel uiteindelijk te komen tot een beter, in de praktijk werkbaar product.”

Ook vorig jaar had het hoogheemraadschap een vergelijkbare subsidieregeling. De animo daarvoor bleek groot. Binnen enkele dagen werd het beschikbare budget voor waterkwaliteitsmaatregelen overtekend. “De focus lag hierin voornamelijk op maatregelen, die gemakkelijk in de bedrijfsvoering toepasbaar waren. In totaal is subsidie toegekend aan 8 samenwerkingsverbanden, bestaande uit 29 verschillende agrariërs.” Ook subsidie voor bodemdaling remmende maatregelen bleek in trek. Het budget was na circa een maand overtekend.

Volgens Kroeze was de snelle overtekening vooral te verklaren door de inzet van de watermakelaars, experts die de indieners ondersteunen bij het indienen van hun vraag. “Ook hebben we promotie gemaakt tijdens verschillende bijeenkomsten en de verschillende boerenstudiegroepen die er zijn ingeschakeld.”


Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.