0
0
0
s2sdefault

Als de ijskap op West-Antarctica smelt, zal de zeespiegel wereldwijd nog meer stijgen dan tot nu toe werd aangenomen. Het vaste gesteente waar de ijskap op rust, komt omhoog als de ijslaag smelt. Het rijzende gesteente stuwt water richting oceaan, met als gevolg dat de zeespiegel wereldwijd met een meter extra zal stijgen in de komende duizend jaar.

Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Harvard. De studie is gepubliceerd in Science Advances, een peer-reviewed open-access wetenschappelijk tijdschrift.

linda pan 180 vk Linda Pan“De zeespiegelstijging stopt niet als het ijs ophoudt met smelten”, zegt Linda Pan, promoverend geoloog aan de Harvard Universiteit en hoofdauteur van de studie. “De schade die we aan onze kusten aanrichten zal eeuwenlang voortduren.”

De onderzoekers komen tot hun conclusies na nieuwe berekeningen van het water expulsion mechanism dat optreedt als het gesteente omhoogkomt met als gevolg dat water in de oceaan wordt gestuwd.

Eerder onderzoek naar zeespiegelstijging had het mechanisme afgedaan als ‘gering en langzaam toenemend’, aldus Pan. De Harvard-onderzoekers komen tot andere conclusies. “De omvang van het effect kwam als een grote schok voor ons”, zegt Pan.

“Als de West-Antarctische ijskap zou smelten, is de meest geciteerde schatting van de wereldwijde gemiddelde zeespiegelstijging 3,2 meter," aldus onderzoeker Evelyn Powell. "Wat wij hebben aangetoond is dat het water expulsion mechanism een extra meter, of 30 procent, zal toevoegen aan het totaal."

 

MEER INFORMATIE
Artikel in Science Advances

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Dit heet PARTICIPATIE en daar valt voor de overheid nog veel te leren. Met name het HHNK zit nog in de fase dictatuur of welk ander synoniem daarin passend is.
Misschien kan je ook proberen om water besparen leuker te maken, kijk eens op mijn website www.dickytec.net
Knappe technologie die Nereda!
Mooi initiatief! Nóg duurzamer is om in te zetten op preventie (alle domeinen). Dan zijn er (veel) minder medicijnen nodig, komen er minder medicijnresten in het afvalwater, etc.
Hier maak ik me echt zorgen. 0 betekent immers 0, dus niks. Als er 0 PO4 of NH3 in je zuivering zit, dan doet hij het niet meer. Kan dan net zo goed < 0 zijn (tekort dus). Ik denk dat getallen net boven 0 een prima compromis kunnen worden, maar ja, is dat politiek uit te leggen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.