secundair logo knw 1

Als de ijskap op West-Antarctica smelt, zal de zeespiegel wereldwijd nog meer stijgen dan tot nu toe werd aangenomen. Het vaste gesteente waar de ijskap op rust, komt omhoog als de ijslaag smelt. Het rijzende gesteente stuwt water richting oceaan, met als gevolg dat de zeespiegel wereldwijd met een meter extra zal stijgen in de komende duizend jaar.

Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Harvard. De studie is gepubliceerd in Science Advances, een peer-reviewed open-access wetenschappelijk tijdschrift.

linda pan 180 vk Linda Pan“De zeespiegelstijging stopt niet als het ijs ophoudt met smelten”, zegt Linda Pan, promoverend geoloog aan de Harvard Universiteit en hoofdauteur van de studie. “De schade die we aan onze kusten aanrichten zal eeuwenlang voortduren.”

De onderzoekers komen tot hun conclusies na nieuwe berekeningen van het water expulsion mechanism dat optreedt als het gesteente omhoogkomt met als gevolg dat water in de oceaan wordt gestuwd.

Eerder onderzoek naar zeespiegelstijging had het mechanisme afgedaan als ‘gering en langzaam toenemend’, aldus Pan. De Harvard-onderzoekers komen tot andere conclusies. “De omvang van het effect kwam als een grote schok voor ons”, zegt Pan.

“Als de West-Antarctische ijskap zou smelten, is de meest geciteerde schatting van de wereldwijde gemiddelde zeespiegelstijging 3,2 meter," aldus onderzoeker Evelyn Powell. "Wat wij hebben aangetoond is dat het water expulsion mechanism een extra meter, of 30 procent, zal toevoegen aan het totaal."

 

MEER INFORMATIE
Artikel in Science Advances

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans A.J. MiddendorpHoi Hans, dank voor je reactie en je vraag. André en ik pleiten voor een plan B: dus niet boeren ondersteunen die met hun subsidietrekkers bulkproducten produceren in monocultuur (dat is plan A). Wij pleiten voor het ondersteunen van boeren bij welke natuur, landschap en cultuur wél in goede handen is. Dat zijn veelal de kleinere boeren. Die moeten we perspectief bieden, ondersteunen. Als we slim zijn zorgen we dat zij meer ontvangen voor hun producten. André en ik hopen dat er méér plan-B-boeren komen, niet minder. De natuur zal er wel bij varen, evenals de kwaliteit van onze bronnen voor drinkwater.
Jos
Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat!