secundair logo knw 1

Rijkswaterstaat gaat het onderhoud van het sluizencomplex in IJmuiden opvoeren naar het niveau van een stormvloedkering. Dat is de les die geleerd is van een ernstige storing die zich voordeed in november 2023, waardoor wateroverlast dreigde in de binnenstad van Amsterdam. 

“Naar aanleiding van de technische storing in het sluizencomplex IJmuiden gaan we het beheer en onderhoud van dit gemaal onder de loep nemen en naar een hoger niveau tillen. IJmuiden moet voldoen aan dezelfde hoge standaard van beheer en onderhoud als de stormvloedkeringen”, zegt Harold van Waveren, topspecialist waterveiligheid van Rijkswaterstaat die in het februari-nummer van H2O magazine reflecteert op de hoogwaterweken rondom de jaarwisseling. 

Van Waveren is voorzitter van de Landelijke Coördinatiecommissie Overstromingsdreiging. In een evaluerende terugblik op de wateroverlast in de laatste maanden van vorig jaar, legt hij de vinger bij de problemen bij het grootste gemaal van Europa in IJmuiden. Met zes megapompen wordt hier overtollig water uit het Noordzeekanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal afgevoerd naar de Noordzee. 

Door de vele regenval was spuien noodzakelijk in de eerste week van november. In het spuicomplex ontstond in de vroege ochtend van 2 november een technisch probleem, waardoor de waterstanden op het Noordzeekanaal, de Amsterdamse grachten en Amsterdam-Rijnkanaal razendsnel opliepen. Zeewater kon vier uur lang binnenstromen via de spuikokers. Door een fout in software lukte het niet om de spuisluizen te sluiten. De binnenstad van Amsterdam dreigde onder te lopen. Dat drama is ternauwernood voorkomen door in hoog tempo sluizen dicht te doen, zodat de binnenstad beschermd bleef tegen wateroverlast. 

Het sluizencomplex van IJmuiden wordt beschouwd als één van de meest vitale delen van de Nederlandse kustverdediging. Daarom voert Rijkswaterstaat dezelfde hoge standaard in voor beheer en onderhoud als bij de zes stormvloedkeringen Oosterscheldekering, Maeslantkering, Hollandse IJsselkering, Hartelkering, Haringvlietsluizen en Stormvloedkering Ramspol. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder dat Boutkan en Buijsse beter weten wat de problemen in het riool en bij de afvalwaterverwerking zijn, dan de daarin gespecialiseerde organisaties.
Afgezien daarvan, kan een kleuter bedenken dat als plastic (a) in het milieu een probleem is én (b) "nul" vocht opneemt, dat het dan ook niet handig is om dit in wegwerpdoekjes te verwerken die NIET gescheiden ingezameld worden maar met het toiletwater worden weggespoeld.  
Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.