0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Op een nog braak liggend terrein in Helmond moet de slimste wijk van Nederland worden gebouwd: Brainport Smart District. De wijk ligt voor de helft in het beheersgebied van waterschap Aa en Maas en voor de helft in het gebied van De Dommel. Deze waterschappen gaan meewerken aan de ontwikkeling van een wijk waar het water schoner uit moet stromen, dan dat het erin komt.

De waterschappen Aa en Maas en De Dommel, waterbedrijf Brabant Water, kennisinstituut KWR, provincie Noord-Brabant, gemeente Helmond en BSD (Brainport Smart District) verkennen de haalbaarheid van een duurzaam circulair watersysteem in Brainport Smart District, een nog te bouwen wijk in Helmond. Ze tekenden hiertoe vorige week een intentieovereenkomst.

Experimenteren
Brainport Smart District wordt een wijk met circa 1500 woningen en een businesspark van 12 hectare. Gemeente, provincie en waterschappen willen nieuwe inzichten en slimme technologie combineren om te komen tot een duurzame wijk. “We willen experimenteren en continue blijven leren”, zegt Dirk van Helvoirt van waterschap Aa en Maas. “Voor wat betreft het waterdeel zijn we nu in drie werkgroepen aan het bekijken hoe we de de globale uitgangspunten kunnen vertalen naar concrete plannen. Dat geldt voor het watersysteem, de waterketen en de planologische kant van het verhaal”.

In de wijk moet water zo veel mogelijk water worden hergebruikt om bijvoorbeeld hittestress minder kans te geven. De wijk moet ook gaan functioneren als wateropslag bij overlast en als buffer in droge tijden. “Maar we kijken ook naar de omgang met het afvalwater. Gaat het afvalwater naar een rioolwaterzuivering? En wat kunnen we op huis-, buurt- of wijkniveau oplossen? Dat zijn de vragen die we nu aan het beantwoorden zijn”.

Blijven leren
Na de zomer moeten de bestemming voor de eerste vijftig woningen gereed zijn. Het bouwen van de eerste vijftig huizen zou dan halverwege 2020 kunnen beginnen. Van Helvoirt: “Het is natuurlijk nieuw. Wij hebben nog nooit op deze manier gewerkt. Niet alleen omdat we te maken hebben met de nieuwe omgevingswet, maar ook omdat we in deze wijk nieuwe mogelijkheden willen ontdekken en toepassen. Daarbij blijven we leren en onszelf verbeteren om tot steeds betere resultaten te komen. Ook gaan we bij gelijksoortige initiatieven in Nederland kijken om te zien voor welke oplossingen zij hebben gekozen. Maar op dit moment willen in elk geval geen keuzes maken, die onze handelingsruimte beperken”.

Volgens Van Helvoirt is de ambitie van de gemeente en de waterschappen om te komen tot een wijk waar het water schoner uitstroomt dan het erin komt en moet de wijk in staat zijn om een regenbui van 150 millimeter te verwerken. “Dat zijn de algemene ambities, de uitgangspunten. Die zijn we nu aan het vertalen. Tegelijkertijd moeten we het natuurlijk wel zo opschrijven dat inwoners enerzijds de maximale vrijheid hebben om hun huis naar eigen inzicht vormt te geven en anderzijds te borgen dat het wel goed geregeld is. Het is een spannend proces”.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Hendrikjan Teekens · 4 months ago
    150 mm is veel dat lukt in 24 uur maar in 1 uur afhankelijk van je systeemkeuze. Op de samenwerkingsvorm na zie ik niet zoveel nieuws, als wat de standaardopgave is voor de waterontwerper bij een nieuwe wijk. Bij een wadi die sinds 1992 er al zijn en inmiddels 200 van in de stad liggen, stroomt het water per definitie er schoner uit dan in. Het experiment en de mogelijke vernieuwingen maken, als blijkt dat die werken, maakt het tot de slimste waterwijk ter wereld.

Laatste reacties op onze artikelen

Redelijk resultaat maar wel een tegenvaller, gezien de eis van FNV van 5% publiekelijk bekent gemaakt afgelopen week. En waarbij Rutte ook aangeeft dat de cao lonen forser moeten gaan stijgen, dan is 2,5% per 1 januari het eerste half jaar een doekje voor het bloeden, en dan pas half jaar later er nog 1% bij.
Alles wat je hoort en leest, strookt dan niet met dit resultaat. Wanneer mogen we nu eens echt mee gaan profiteren nu het met de welvaart zo enorm goed gaat?
Dan moet de overheid wel bereid zijn om de boeren meer organische mest toe te laten dienen in ruil voor minder chemische kunstmest!
Van natuurverbetering kan hier geen sprake zijn. De aangekondigde nieuwe natuur zal de rijkdom aan leven die onder het zand is gewerkt nimmer evenaren. Ook is het verwonderlijk dat Staatsbodbeheer nu een stuk beschermd Europees cultureel erfgoed gaat onderhouden dat voorheen onder de Waddenvereniging viel en als ondehoudsopdracht van Hoogheemraad Hollandsnoorderkwartier was.
Kortom, hier worden we met open ogen belazerd! Nog erger is dat Ecoshape Bulding with Nature dit geknoei met de natuur wil voordragen voor een prijs beschikbaar gesteld door de Zandlobby.
Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het