secundair logo knw 1

Schets van het voorontwerp van de vernieuwde rioolwaterzuivering Ede I Beeld: Waterschap Vallei en Veluwe

Waterschap Vallei en Veluwe gaat de slibvergisting centraliseren in een nieuwe installatie op rioolwaterzuivering Ede en de kleinere installaties op andere zuiveringen verwijderen. Hierdoor kan er meer biogas worden geproduceerd.

Voor de bouw van de centrale slibverwerkingsinstallatie is Waterschap Vallei en Veluwe in zee gegaan met het samenwerkingsverband GLC Water. De overeenkomst voor de bouwteamfase is afgelopen maandag (17 juni) getekend. GLC Water bestaat uit Pannekoek GWW, Witteveen+Bos, ADS Groep, Moekotte en Nijhuis Saur Industries.

Binnen het bouwteam realiseren het waterschap en de bedrijven het definitieve ontwerp voor de centrale installatie op rioolwaterzuivering Ede. Het ingenieursbureau Iv-Water ondersteunt bij de engineering van de installatie.

Huidige installaties aan vervanging toe
Volgens Vallei en Veluwe maakt de centralisatie van de slibverwerking onderdeel uit van het overkoepelende project om de rioolwaterzuiveringen in Ede, Veenendaal, Renkum, Woudenberg en Bennekom te vernieuwen en te verduurzamen. De vergistingsinstallaties op de zuiveringen zijn vanuit het oogpunt van assetmanagement hoognodig aan vervanging toe.

In de nieuwe installatie op rwzi Ede zal straks ook het slib van de zuiveringen in Veenendaal, Renkum, Woudenberg en Bennekom worden behandeld. De kleinere installaties op deze zuiveringen worden verwijderd.

Meer biogas geproduceerd
De vernieuwing komt de efficiëntie en duurzaamheid van de vergisting ten goede. Het wordt mogelijk om meer biogas te produceren, aldus het waterschap. Het biogas wordt in een gasopwaarderingsinstallatie omgezet in groengas. Dat kan worden geleverd aan het aardgasnetwerk om woningen te verwarmen.

Vallei en Veluwe spreekt van een complexe en uitdagende opgave. Daarbij geeft het waterschap aan met de partijen in GLC Water te beschikken over ervaren ontwerp- en bouwpartners die al vele jaren actief zijn.

Het moet een definitief ontwerp voor de centrale slibverwerking opleveren dat technisch geoptimaliseerd is, stelt Vallei en Veluwe. Er wordt ook gekeken naar de betaalbaarheid en maakbaarheid in de realisatiefase en bij de exploitatie.

LEES OOK
H2O Premium: Zoeken naar de beste slibverwerkingstechnologie: er zijn (nog) geen betere

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.