secundair logo knw 1

Schets van het voorontwerp van de vernieuwde rioolwaterzuivering Ede I Beeld: Waterschap Vallei en Veluwe

Waterschap Vallei en Veluwe gaat de slibvergisting centraliseren in een nieuwe installatie op rioolwaterzuivering Ede en de kleinere installaties op andere zuiveringen verwijderen. Hierdoor kan er meer biogas worden geproduceerd.

Voor de bouw van de centrale slibverwerkingsinstallatie is Waterschap Vallei en Veluwe in zee gegaan met het samenwerkingsverband GLC Water. De overeenkomst voor de bouwteamfase is afgelopen maandag (17 juni) getekend. GLC Water bestaat uit Pannekoek GWW, Witteveen+Bos, ADS Groep, Moekotte en Nijhuis Saur Industries.

Binnen het bouwteam realiseren het waterschap en de bedrijven het definitieve ontwerp voor de centrale installatie op rioolwaterzuivering Ede. Het ingenieursbureau Iv-Water ondersteunt bij de engineering van de installatie.

Huidige installaties aan vervanging toe
Volgens Vallei en Veluwe maakt de centralisatie van de slibverwerking onderdeel uit van het overkoepelende project om de rioolwaterzuiveringen in Ede, Veenendaal, Renkum, Woudenberg en Bennekom te vernieuwen en te verduurzamen. De vergistingsinstallaties op de zuiveringen zijn vanuit het oogpunt van assetmanagement hoognodig aan vervanging toe.

In de nieuwe installatie op rwzi Ede zal straks ook het slib van de zuiveringen in Veenendaal, Renkum, Woudenberg en Bennekom worden behandeld. De kleinere installaties op deze zuiveringen worden verwijderd.

Meer biogas geproduceerd
De vernieuwing komt de efficiëntie en duurzaamheid van de vergisting ten goede. Het wordt mogelijk om meer biogas te produceren, aldus het waterschap. Het biogas wordt in een gasopwaarderingsinstallatie omgezet in groengas. Dat kan worden geleverd aan het aardgasnetwerk om woningen te verwarmen.

Vallei en Veluwe spreekt van een complexe en uitdagende opgave. Daarbij geeft het waterschap aan met de partijen in GLC Water te beschikken over ervaren ontwerp- en bouwpartners die al vele jaren actief zijn.

Het moet een definitief ontwerp voor de centrale slibverwerking opleveren dat technisch geoptimaliseerd is, stelt Vallei en Veluwe. Er wordt ook gekeken naar de betaalbaarheid en maakbaarheid in de realisatiefase en bij de exploitatie.

LEES OOK
H2O Premium: Zoeken naar de beste slibverwerkingstechnologie: er zijn (nog) geen betere

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.