secundair logo knw 1

António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, sprak regeringsleiders toe tijdens de Petersberg Climate Dialogue in Berlijn. Klimaatverandering dwingt de mensheid volgens hem tot een keuze: gezamenlijk ingrijpen of gezamenlijk zelfmoord plegen.

“De helft van de mensheid loopt gevaar, van overstromingen, droogte, extreme stormen en bosbranden: geen land is immuun. En toch blijven we verslaafd aan fossiele brandstoffen”, dat zei António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, volgens de Britse krant The Guardian tegen de regeringsleiders, ministers en onderhandelaars uit 40 landen tijdens de Petersberg Climate Dialogue. “Maar er is nog een keuze”, voegde Guterres toe: “tussen gezamenlijk ingrijpen of gezamenlijk zelfmoord plegen.”

Antonio GuterresAntónio Guterres
Tijdens de bijeenkomst in Berlijn, die twee dagen zal duren, zullen de gevolgen van klimaatverandering worden besproken. Aanwezig zijn onder andere Frans Timmermans, namens de Europese Commissie, de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi en de Duitse kanselier Olaf Scholz. De Petersberg Climate Dialogue wordt gezien als voorbereiding op de volgende VN-klimaattop, die dit najaar in Egypte gehouden zal worden.

Guterres noemde dit ook in zijn speech. De secretaris-generaal vindt dat de wereldleiders tijdens de klimaattop in Egypte moeten laten zien dat er een revolutie van hernieuwbare energie op gang is gekomen. Hij sprak zijn bezorgdheid uit over het feit dat: “de internationale gemeenschap niet voldoende samenwerkt in deze globale crisis en elkaar nog te vaak de schuld in de schoenen schuift. Dit in plaats van gezamenlijk de verantwoordelijkheid te nemen voor onze gemeenschappelijke toekomst.”

“Dit kan zo niet doorgaan”, vervolgde hij. “We moeten samenwerken om het doel van 1,5 graad in leven te houden en klimaatrobuuste gemeenschappen te bouwen.” De VN-voorman wees er vervolgens op dat zich ontwikkelende landen daar financiële ondersteuning voor nodig hebben. Hij riep westerse landen daarom op aan hun verplichtingen te voldoen. “Houdt op met het bewijzen van lippendienst aan oude beloften, zorg voor duidelijke afspraken en een duidelijk tijdspad.”

Duitse inspanningen
Annalena Baerbock Annalena Baerbock Foto Grüne im Bundestag, S. KaminskiDe bijeenkomst werd geopend door Annalena Baerbock, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken. Ze zei dat klimaatverandering wereldwijd steeds gevaarlijker consequenties heeft. Daarbij noemde ze de ontwikkelingen in de eilandstaat Palau als voorbeeld, maar wees ook op de dodelijke gevolgen van de overstroming in Duitsland vorig jaar. "Dat bewijst de klimaatcrisis niet iets van de toekomst is, maar een onderwerp om nu aan te pakken."

Ze kondigde daarom aan dat Duitsland zich financieel meer in wil gaan spannen. Geld alleen is volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken echter niet de oplossing. Ze wees daarbij op het belang van klimaatadapatie en het nut van waarschuwingssytemen. Concluderend zei ze: "De impact van klimaatverandering is te zien en niet langer te negeren. We moeten ons aan de gevolgen van klimaatverandering aanpassen en betalen voor de schade die het al heeft veroorzaakt."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?