secundair logo knw 1

António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, sprak regeringsleiders toe tijdens de Petersberg Climate Dialogue in Berlijn. Klimaatverandering dwingt de mensheid volgens hem tot een keuze: gezamenlijk ingrijpen of gezamenlijk zelfmoord plegen.

“De helft van de mensheid loopt gevaar, van overstromingen, droogte, extreme stormen en bosbranden: geen land is immuun. En toch blijven we verslaafd aan fossiele brandstoffen”, dat zei António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, volgens de Britse krant The Guardian tegen de regeringsleiders, ministers en onderhandelaars uit 40 landen tijdens de Petersberg Climate Dialogue. “Maar er is nog een keuze”, voegde Guterres toe: “tussen gezamenlijk ingrijpen of gezamenlijk zelfmoord plegen.”

Antonio GuterresAntónio Guterres
Tijdens de bijeenkomst in Berlijn, die twee dagen zal duren, zullen de gevolgen van klimaatverandering worden besproken. Aanwezig zijn onder andere Frans Timmermans, namens de Europese Commissie, de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi en de Duitse kanselier Olaf Scholz. De Petersberg Climate Dialogue wordt gezien als voorbereiding op de volgende VN-klimaattop, die dit najaar in Egypte gehouden zal worden.

Guterres noemde dit ook in zijn speech. De secretaris-generaal vindt dat de wereldleiders tijdens de klimaattop in Egypte moeten laten zien dat er een revolutie van hernieuwbare energie op gang is gekomen. Hij sprak zijn bezorgdheid uit over het feit dat: “de internationale gemeenschap niet voldoende samenwerkt in deze globale crisis en elkaar nog te vaak de schuld in de schoenen schuift. Dit in plaats van gezamenlijk de verantwoordelijkheid te nemen voor onze gemeenschappelijke toekomst.”

“Dit kan zo niet doorgaan”, vervolgde hij. “We moeten samenwerken om het doel van 1,5 graad in leven te houden en klimaatrobuuste gemeenschappen te bouwen.” De VN-voorman wees er vervolgens op dat zich ontwikkelende landen daar financiële ondersteuning voor nodig hebben. Hij riep westerse landen daarom op aan hun verplichtingen te voldoen. “Houdt op met het bewijzen van lippendienst aan oude beloften, zorg voor duidelijke afspraken en een duidelijk tijdspad.”

Duitse inspanningen
Annalena Baerbock Annalena Baerbock Foto Grüne im Bundestag, S. KaminskiDe bijeenkomst werd geopend door Annalena Baerbock, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken. Ze zei dat klimaatverandering wereldwijd steeds gevaarlijker consequenties heeft. Daarbij noemde ze de ontwikkelingen in de eilandstaat Palau als voorbeeld, maar wees ook op de dodelijke gevolgen van de overstroming in Duitsland vorig jaar. "Dat bewijst de klimaatcrisis niet iets van de toekomst is, maar een onderwerp om nu aan te pakken."

Ze kondigde daarom aan dat Duitsland zich financieel meer in wil gaan spannen. Geld alleen is volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken echter niet de oplossing. Ze wees daarbij op het belang van klimaatadapatie en het nut van waarschuwingssytemen. Concluderend zei ze: "De impact van klimaatverandering is te zien en niet langer te negeren. We moeten ons aan de gevolgen van klimaatverandering aanpassen en betalen voor de schade die het al heeft veroorzaakt."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.