Het nieuwe kabinet moet 200 miljoen euro extra per jaar uittrekken voor maatregelen tegen de wateroverlast door klimaatverandering. Daarvoor pleitte Melanie Schultz van Haegen tijdens de Waterschapsdag.

De minister van Infrastructuur en Milieu gaat haar opvolger adviseren om een derde Deltafonds op te richten, naast de bestaande voor waterveiligheid en waterkwaliteit. Dit nieuwe fonds voor wateroverlast en klimaataanpassingen moet volgens Schultz van Haegen bedoeld zijn voor overheidsprojecten. Deltacommissaris Wim Kuijken reageerde via twitter op het voorstel om hiervoor 200 miljoen euro extra uit te trekken. “Dit bedrag zal jaarlijks zeker nodig zijn voor een Deltaplan Wateroverlast en Hitte dat op Prinsjesdag verschijnt.” Vorige week hadden de provincies, gemeenten en waterschappen in hun gezamenlijke agenda voor duurzame investeringen al verzocht om een extra rijksbijdrage van 250 miljoen euro voor het Deltafonds.

Schultz van Haegen hield haar pleidooi tijdens de Waterschapsdag van 20 maart. Deze jaarlijks door de Unie van Waterschappen georganiseerde bijeenkomst stond ditmaal in het teken van het thema klimaatadaptatie. Er waren 260 mensen van de partij, vooral waterschapsbestuurders en vertegenwoordigers van het politiek-bestuurlijke netwerk. In haar speech blikte de vertrekkende Schultz van Haegen eerst terug op de grote projecten van de afgelopen jaren: “We hebben laten zien dat waterveiligheid en een mooie inrichting fantastisch kunnen samengaan.”

Tegelijkertijd zijn de uitdagingen er volgens de demissionair minister niet minder om. “We moeten nog een hoop doen om ons land klimaatbestendig te maken. Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe Omgevingswet hierbij kan helpen. Het is belangrijk klimaatadaptatie een vast onderdeel te maken van de Omgevingsvisies!” Schultz van Haegen vindt dat waterschappen minder bescheiden mogen zijn. “Grijp de stormen en wateroverlast van de komende jaren aan om de mensen in het land voor eens en voor altijd duidelijk te maken dat waterschappen ertoe doen. Dat waterbewustzijn ertoe doet. En dat we nergens zijn als we niet heel hard aan water werken.”

Een andere spreker was Hans Oosters. De voorzitter van de Unie van Waterschappen haalde de duurzame investeringsagenda van de decentrale overheden aan. Volgens hem vragen de toename van de hoeveelheid regen en de temperatuurstijging om meer ruimte voor waterberging en waterafvoer en om meer stedelijk groen. “Dit alles vereist een gigantische inspanning van burgers, organisaties, bedrijven en de overheid. Het gaat alleen lukken als we de handen ineen slaan. Samen lopen we harder. We hebben iedereen nodig!”

Gerrit Hiemstra, directeur van Weather Impact bv en weerpresentator bij de NOS, had een keiharde boodschap voor de aanwezigen. “Het is een groot misverstand dat klimaatverandering geleidelijk gaat. We zijn al heel dicht bij een ijsvrije Noodpool en we kunnen ons niet voorstellen wat daarvan de gevolgen zullen zijn. Afwachten is geen optie.” Hiemstra vindt dat meerlaagsveiligheid het uitgangspunt in het waterbeleid moet zijn: voorkomen van schade, beperken van schade en voorbereiding op calamiteiten. De weerman kwam met twee aanbevelingen. “Maak klimaatrisico’s leidend in de ruimtelijke ordening. En er moet een minister voor klimaatverandering komen.”

Lees een interview met Hans Oosters over de duurzame investeringsagenda van de decentrale overheden.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!