secundair logo knw 1

RWZI Terneuzen

Het zuiveringsproces op rioolwaterzuivering Terneuzen was deze zomer drie maanden verstoord na een lozing van toxische stoffen. Waterschap Scheldestromen onderzoekt waar die lozingen precies vandaan komen, maar tast nog in het duister. Scheldestromen roept daarom de hulp van het publiek in.

In juni 2017 en in juli 2018 vonden twee grote, identieke lozingen plaats. “Deze lozingen zijn zo groot dat ze niet van een particulier kunnen komen,” zegt Janneke la Gasse van Scheldestromen. “We vermoeden dat het gaat om de jaarlijkse bedrijfsschoonmaak voor de zomerstop.”

Maar de experts van het waterschap zagen gemiddeld vier keer per jaar ook kleinere lozingen, die het zuiveringsproces verstoren. “Soms gebeurt dit twee keer per maand, maar soms ook een halfjaar niet. Bij deze lozingen hebben we bijvoorbeeld fosfaat en ammonium aangetroffen.”

Het kost het waterschap veel tijd en geld om verstoringen op de rioolwaterzuivering op te lossen. De bacteriën van de biologische zuivering konden de vuilvracht niet meer aan en moesten (deels) vervangen worden met bacteriën uit andere zuiveringen. “Alles bij elkaar duurde het drie maanden voor de zuivering weer volledig draaide. Dat kost natuurlijk veel geld en mankracht.”

Het waterschap stelde vast dat toxische stoffen uit de omgeving van Terneuzen, Sluiskil, Sas van Gent, Axel of Zaamslag komen. Maar het blijkt lastig om de precieze bron van de verontreinigingen te traceren. La Gasse: “Door deze lozingen nu heel duidelijk te benoemen, hopen we dat mensen zich bewust worden van het probleem en erover gaan praten. We hopen de bron van de lozingen zo snel mogelijk vast te stellen en blijven in de tussentijd extra alert.”

Tips kunnen worden doorgegeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.