0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het zuiveringsproces op rioolwaterzuivering Terneuzen was deze zomer drie maanden verstoord na een lozing van toxische stoffen. Waterschap Scheldestromen onderzoekt waar die lozingen precies vandaan komen, maar tast nog in het duister. Scheldestromen roept daarom de hulp van het publiek in.

In juni 2017 en in juli 2018 vonden twee grote, identieke lozingen plaats. “Deze lozingen zijn zo groot dat ze niet van een particulier kunnen komen,” zegt Janneke la Gasse van Scheldestromen. “We vermoeden dat het gaat om de jaarlijkse bedrijfsschoonmaak voor de zomerstop.”

Maar de experts van het waterschap zagen gemiddeld vier keer per jaar ook kleinere lozingen, die het zuiveringsproces verstoren. “Soms gebeurt dit twee keer per maand, maar soms ook een halfjaar niet. Bij deze lozingen hebben we bijvoorbeeld fosfaat en ammonium aangetroffen.”

Het kost het waterschap veel tijd en geld om verstoringen op de rioolwaterzuivering op te lossen. De bacteriën van de biologische zuivering konden de vuilvracht niet meer aan en moesten (deels) vervangen worden met bacteriën uit andere zuiveringen. “Alles bij elkaar duurde het drie maanden voor de zuivering weer volledig draaide. Dat kost natuurlijk veel geld en mankracht.”

Het waterschap stelde vast dat toxische stoffen uit de omgeving van Terneuzen, Sluiskil, Sas van Gent, Axel of Zaamslag komen. Maar het blijkt lastig om de precieze bron van de verontreinigingen te traceren. La Gasse: “Door deze lozingen nu heel duidelijk te benoemen, hopen we dat mensen zich bewust worden van het probleem en erover gaan praten. We hopen de bron van de lozingen zo snel mogelijk vast te stellen en blijven in de tussentijd extra alert.”

Tips kunnen worden doorgegeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het