0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het zuiveringsproces op rioolwaterzuivering Terneuzen was deze zomer drie maanden verstoord na een lozing van toxische stoffen. Waterschap Scheldestromen onderzoekt waar die lozingen precies vandaan komen, maar tast nog in het duister. Scheldestromen roept daarom de hulp van het publiek in.

In juni 2017 en in juli 2018 vonden twee grote, identieke lozingen plaats. “Deze lozingen zijn zo groot dat ze niet van een particulier kunnen komen,” zegt Janneke la Gasse van Scheldestromen. “We vermoeden dat het gaat om de jaarlijkse bedrijfsschoonmaak voor de zomerstop.”

Maar de experts van het waterschap zagen gemiddeld vier keer per jaar ook kleinere lozingen, die het zuiveringsproces verstoren. “Soms gebeurt dit twee keer per maand, maar soms ook een halfjaar niet. Bij deze lozingen hebben we bijvoorbeeld fosfaat en ammonium aangetroffen.”

Het kost het waterschap veel tijd en geld om verstoringen op de rioolwaterzuivering op te lossen. De bacteriën van de biologische zuivering konden de vuilvracht niet meer aan en moesten (deels) vervangen worden met bacteriën uit andere zuiveringen. “Alles bij elkaar duurde het drie maanden voor de zuivering weer volledig draaide. Dat kost natuurlijk veel geld en mankracht.”

Het waterschap stelde vast dat toxische stoffen uit de omgeving van Terneuzen, Sluiskil, Sas van Gent, Axel of Zaamslag komen. Maar het blijkt lastig om de precieze bron van de verontreinigingen te traceren. La Gasse: “Door deze lozingen nu heel duidelijk te benoemen, hopen we dat mensen zich bewust worden van het probleem en erover gaan praten. We hopen de bron van de lozingen zo snel mogelijk vast te stellen en blijven in de tussentijd extra alert.”

Tips kunnen worden doorgegeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het