secundair logo knw 1

RWZI Terneuzen

Het zuiveringsproces op rioolwaterzuivering Terneuzen was deze zomer drie maanden verstoord na een lozing van toxische stoffen. Waterschap Scheldestromen onderzoekt waar die lozingen precies vandaan komen, maar tast nog in het duister. Scheldestromen roept daarom de hulp van het publiek in.

In juni 2017 en in juli 2018 vonden twee grote, identieke lozingen plaats. “Deze lozingen zijn zo groot dat ze niet van een particulier kunnen komen,” zegt Janneke la Gasse van Scheldestromen. “We vermoeden dat het gaat om de jaarlijkse bedrijfsschoonmaak voor de zomerstop.”

Maar de experts van het waterschap zagen gemiddeld vier keer per jaar ook kleinere lozingen, die het zuiveringsproces verstoren. “Soms gebeurt dit twee keer per maand, maar soms ook een halfjaar niet. Bij deze lozingen hebben we bijvoorbeeld fosfaat en ammonium aangetroffen.”

Het kost het waterschap veel tijd en geld om verstoringen op de rioolwaterzuivering op te lossen. De bacteriën van de biologische zuivering konden de vuilvracht niet meer aan en moesten (deels) vervangen worden met bacteriën uit andere zuiveringen. “Alles bij elkaar duurde het drie maanden voor de zuivering weer volledig draaide. Dat kost natuurlijk veel geld en mankracht.”

Het waterschap stelde vast dat toxische stoffen uit de omgeving van Terneuzen, Sluiskil, Sas van Gent, Axel of Zaamslag komen. Maar het blijkt lastig om de precieze bron van de verontreinigingen te traceren. La Gasse: “Door deze lozingen nu heel duidelijk te benoemen, hopen we dat mensen zich bewust worden van het probleem en erover gaan praten. We hopen de bron van de lozingen zo snel mogelijk vast te stellen en blijven in de tussentijd extra alert.”

Tips kunnen worden doorgegeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....
Doekjes niet meer produceren. De mensen luisteren toch niet . In de Vinex- wijken was en is dit een groot probleem.