secundair logo knw 1

Afbeelding: SIWI

Tijdens Wereld Water Dag werd vanuit Stockholm bekend gemaakt dat de Amerikaanse Sandra Postel de Stockholm Water Prize heeft gewonnen. De wetenschapper, auteur en oprichter en directeur van het Global Water Policy Project werd onderscheiden vanwege haar invloed op het wereldwijde debat over water.

Meer dan 200 wetenschappers werden dit jaar genomineerd voor de Stockholm Water Prize, die dit jaar voor de dertigste keer werd uitgereikt. De prestigieuze prijs is een initiatief van het Stockholm International Water Institute (SIWI), ook de organisator van de jaarlijkse World Water Week. De voorzitter van de negenkoppige jury, Deliang Chen van de Universiteit van Göteborg, roemde Postels succes bij haar strijd om complexe waterdiscussies hoog op de maatschappelijke agenda te krijgen.

Volgens jurylid Steven Gorelick (Stanford University) krijgt Sandra Postel de prijs omdat ze zich heeft bewezen als waterautoriteit met impact. Gorelick: “Al in haar eerste boek, in 1992, leverde ze een belangrijke bijdrage aan de discussies over water. Het is mede aan haar te danken dat we bij het oplossen van waterproblemen niet alleen meer praten over het uitbreiden van het wateraanbod, maar ook zoeken naar manieren om water te besparen.”

Volgens Gorelick speelde voor de jury ook een belangrijke rol dat Postel met het aandragen van duurzame oplossingen voor zowel mens, milieu als economie en het promoten van deze oplossingen via wetenschappelijke artikelen, essays en media-optredens veel impact heeft gehad in de discussies over water en klimaat.

“De watercyclus is kapot, kunnen we die nog repareren en menselijk welzijn garanderen?” Deze vraag poneerde Postel na een kort dankwoord in een vraaggesprek over actuele waterproblematiek. Daarbij liet ze weten optimistisch te blijven. “We hebben al veel stappen gemaakt als het gaat om waterbesparing, maar er is nog veel te doen. Dat kan bijvoorbeeld door meer met de natuur samen te werken, in plaats van alleen tegen natuurverschijnselen te vechten. Watermanagement zou er op gericht moeten zijn om alle levende wezens, mens en dier, te verzorgen met het water dat ze nodig hebben om te overleven. Dat is niet radicaal, dat is nodig voor ons zelfbehoud.”

De Stockholm Water Prize zal tijdens de Wereld Water Week in augustus worden uitgereikt. Naast een geldbedrag van 1 miljoen Zweedse Kronen (circa 100.000 euro) ontvangt de prijswinnaar ook een speciaal ontworpen beeld.

 

MEER INFORMATIE
Portet Sandra Postel op de website van SIWI

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.