0
0
0
s2sdefault

Tijdens Wereld Water Dag werd vanuit Stockholm bekend gemaakt dat de Amerikaanse Sandra Postel de Stockholm Water Prize heeft gewonnen. De wetenschapper, auteur en oprichter en directeur van het Global Water Policy Project werd onderscheiden vanwege haar invloed op het wereldwijde debat over water.

Meer dan 200 wetenschappers werden dit jaar genomineerd voor de Stockholm Water Prize, die dit jaar voor de dertigste keer werd uitgereikt. De prestigieuze prijs is een initiatief van het Stockholm International Water Institute (SIWI), ook de organisator van de jaarlijkse World Water Week. De voorzitter van de negenkoppige jury, Deliang Chen van de Universiteit van Göteborg, roemde Postels succes bij haar strijd om complexe waterdiscussies hoog op de maatschappelijke agenda te krijgen.

Volgens jurylid Steven Gorelick (Stanford University) krijgt Sandra Postel de prijs omdat ze zich heeft bewezen als waterautoriteit met impact. Gorelick: “Al in haar eerste boek, in 1992, leverde ze een belangrijke bijdrage aan de discussies over water. Het is mede aan haar te danken dat we bij het oplossen van waterproblemen niet alleen meer praten over het uitbreiden van het wateraanbod, maar ook zoeken naar manieren om water te besparen.”

Volgens Gorelick speelde voor de jury ook een belangrijke rol dat Postel met het aandragen van duurzame oplossingen voor zowel mens, milieu als economie en het promoten van deze oplossingen via wetenschappelijke artikelen, essays en media-optredens veel impact heeft gehad in de discussies over water en klimaat.

“De watercyclus is kapot, kunnen we die nog repareren en menselijk welzijn garanderen?” Deze vraag poneerde Postel na een kort dankwoord in een vraaggesprek over actuele waterproblematiek. Daarbij liet ze weten optimistisch te blijven. “We hebben al veel stappen gemaakt als het gaat om waterbesparing, maar er is nog veel te doen. Dat kan bijvoorbeeld door meer met de natuur samen te werken, in plaats van alleen tegen natuurverschijnselen te vechten. Watermanagement zou er op gericht moeten zijn om alle levende wezens, mens en dier, te verzorgen met het water dat ze nodig hebben om te overleven. Dat is niet radicaal, dat is nodig voor ons zelfbehoud.”

De Stockholm Water Prize zal tijdens de Wereld Water Week in augustus worden uitgereikt. Naast een geldbedrag van 1 miljoen Zweedse Kronen (circa 100.000 euro) ontvangt de prijswinnaar ook een speciaal ontworpen beeld.

 

MEER INFORMATIE
Portet Sandra Postel op de website van SIWI

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Aan ambitie geen gebrek! Geweldig. Ben benieuwd wat voor kennis dit gaat opleveren!
Frank Agterberg H2O/Waternetwerk
@Paul GootjesBeste Paul, het was destijds onmogelijk om een milieuhygiënische verklaring te verkrijgen (voor dat 'grout') omdat testprocedures en -mogelijkheden nog niet bestonden terwijl ILT wél aandrong op het volledig afvullen van boorgaten met precies dat materiaal. Er is met vereende krachten door leveranciers, CI's en eindgebruikers gewerkt aan een goede testmethode en daarmee de vereiste verklaringen. Dat heeft al met al tot medio 2020 geduurd. Inmiddels is dat dus opgelost en is de discussie verschoven naar de thermische geleidbaarheid en mengverhoudingen van het grout met het oog op de energetische en milieutechnische prestaties.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Ook is het opvallend dat er niet gesproken wordt over de toepassing van ongekeurde HDPE bodemlussen.
Lekkage en veel weerstand, wat de hele levensduur voor extra energiegebruik zorgt wordt niet genoemd.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Wel vreemd dat ILT in 2019 de overtreding toeliet dat er stoffen zonder geldige milieu hygiënische verklaring werden gebruikt. Dit werd medegedeeld in een brief van ILT op 28 februari waarbij de tijd werd gegeven tot 31 december 2019 om "de overtreding zo spoedig mogelijk ongedaan te maken"

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.