Verdygo, ontwerper van mobiele zuiveringsinstallaties, gaat samenwerken met technologiebedrijf Strukton voor het vermarkten en bouwen van het Verdygo-concept in het Midden-Oosten en Scandinavië.
Beide bedrijven maakten hun samenwerking eerder deze week bekend. Verdygo, dochteronderneming van Waterschapsbedrijf Limburg, heeft een flexibele rioolwaterzuiveringsinstallatie ontworpen die modulair, bovengronds en duurzaam is. De installatie kan op- en afgeschaald worden en ook verplaatst naar andere locaties. Op de rioolwaterzuiveringsinstallaties van Simpelveld en Roermond wordt het concept al toegepast.
De samenwerking met Strukton, waarvoor afgelopen voorjaar al een intentieverklaring werd getekend, is bedoeld om de markt voor het innovatieve zuiveringsconcept te vergroten. De inbreng van Verdygo bestaat met name over advies over toepasbaarheid en system engineering, training en advies en onderhoud en opstart van de installaties. Strukton zorgt voor technische haalbaarheidsanalyses, engineering, projectmanagement en bouw- en financieringsconstructies.
Het Midden-Oosten leent zich volgens Verdygo en Strukton goed voor het Verdygo-concept omdat een extreem watertekort daar samengaat met waterintensieve olie- en gaswinningsindustrie en flinke bevolkingsgroei. Door de toenemende waterbehoefte is er veel aandacht voor duurzaamheid, goedkopere technologieën en flexibele bouwtechnieken.
Lees hier een eerder artikel over het Verdygo-concept
Meer informatie over Verdygo
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.