secundair logo knw 1

De molens van Kinderdijk. Foto Unsplash/Peter Hall

De molens van Kinderdijk staan sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat 25-jarig jubileum wordt dit jaar met verschillende activiteiten gevierd, maar er zijn ook zorgen. Om het erfgoed voor de toekomst te behouden, ondertekenden zes betrokken partijen gisteren een samenwerkingsovereenkomst.

Daarin beschrijven de provincie Zuid-Holland, Waterschap Rivierenland, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) en de gemeenten Alblasserdam en Molenlanden hun gezamenlijke verantwoordelijkheid en hun ambities voor Kinderdijk.

Ze willen dat het molengebied hét voorbeeld wordt van modern erfgoedbeheer, aldus een persbericht van Waterschap Rivierenland. "Het ontwikkelen van de toeristische trekpleister gaat daarbij hand in hand met het verbeteren van de leefbaarheid, het behoud van de beleving en de versterking van het eigen karakter van het gebied", zegt wethouder Arco Bikker van Molenlanden.

Hollands watermanagement
Voor het waterschap is Kinderdijk volgens heemraad Mathieu Gremmen een al meer dan 750 jaar werkende plek om het Hollandse watermanagement van het heden, het verleden en de toekomst te tonen aan nationale en internationale gasten.

"Waren de molens ooit nodig om het gebied leefbaar te houden, nu doen onze gemalen dat", aldus Gremmen. "En de tijd staat niet stil: wij automatiseren gemalen en nemen ingrijpende maatregelen om het watersysteem in de Alblasserwaard op orde te houden."

Het molencomplex van Kinderdijk omvat negentien windmolens. Daarnaast zijn er dijken, opslagreservoirs, moderne pompstations en administratieve gebouwen, zoals het gemeenlandshuis van de Overwaard, dat door Rivierenland voor representatieve doeleinden wordt gebruikt.

Levend erfgoed
Marjorie Verhoek van de RCE noemt Kinderdijk "een toonbeeld van de eeuwige strijd tegen het water die we in Nederland voeren, met een uniek landschap en een watersysteem dat nog functioneert". De RCE is trots op dit "levend erfgoed" en voelt zich medeverantwoordelijk om dit te behouden.

Samenwerking is volgens de partners noodzakelijk om het woongebied leefbaar en het werelderfgoed bereikbaar te houden. Daarnaast moet het gebied aantrekkelijker worden voor zowel toeristen als voor inwoners van Kinderdijk.

Aan het zilveren jubileum van de UNESCO-status is de afgelopen maanden aandacht besteed met onder andere lezingen, een fototentoonstelling en een fotoworkshop. Later dit jaar volgen meer activiteiten.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.