secundair logo knw 1

De partijen die samenwerken in de waterketen in de regio Noordelijke Vechstromen hebben hun samenwerking geïntensiveerd met een nieuw bestuursakkoord voor 2017 tot 2020.

Het bestuursakkoord werd op donderdag 26 januari ondertekend. Deelnemende partijen zijn waterschap Vechtstromen, waterleidingbedrijf WMD en gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hardenberg en Ommen.


Het vorige bestuursakkoord, dat in 2013 werd ondertekend, heeft een structurele besparing van 4 miljoen euro opgeleverd, vertelt Gerard Hoogerkamp, manager van het uitvoeringsprogramma dat aan het bestuursakkoord is gekoppeld. “In ons nieuwe akkoord ligt de focus minder op kostenbesparing en meer op duurzaamheid en kwaliteit. We verwachten overigens wel dat het uitvoeringsprogramma met zeventien projecten zal leiden tot verdere besparingen.”


Met intensieve samenwerking en doordacht beleid valt veel winst te behalen, hebben de partijen afgelopen jaren al gemerkt. Hoogerkamp: “Denk aan het vervangen van de riolering. Daarbij gaan we niet meer uit van een standaard levensduur, maar kijken we naar de functionaliteit van de bestaande riolering. Op veel plekken kun je de vervanging uitstellen als de riolering nog prima is. Ook het gemalenbeheer doen we veel bewuster. Voorheen gingen we ervan uit dat alles prima was zolang de rode lamp niet brandde, tegenwoordig kijken we bijvoorbeeld ook of een gemaal niet onterecht maalt. Daarmee verlengen we de levensduur.”


Burgers en bedrijven gaan als het goed is “helemaal niets” van het bestuursakkoord merken, zegt Hoogerkamp. “De kwaliteit die de samenwerkende partijen leveren op het gebied van het afvoeren van afvalwater en het aanleveren van drinkwater, blijft minimaal op hetzelfde niveau en wordt wellicht beter. Door intensieve samenwerking hopen we vooral dat burgers en bedrijven ‘minder meer’ gaan betalen. En natuurlijk zetten we in op duurzaamheid en houden we nieuwe ontwikkelingen in de gaten. Als onderdelen van de waterketen vervangen moeten worden, zoals de riolering in het buitengebied, zullen we altijd kijken of er redenen en mogelijkheden zijn om dan anders te doen dan op de traditionele manier.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.
De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld.