0
0
0
s2sdefault

De partijen die samenwerken in de waterketen in de regio Noordelijke Vechstromen hebben hun samenwerking geïntensiveerd met een nieuw bestuursakkoord voor 2017 tot 2020.

Het bestuursakkoord werd op donderdag 26 januari ondertekend. Deelnemende partijen zijn waterschap Vechtstromen, waterleidingbedrijf WMD en gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hardenberg en Ommen.


Het vorige bestuursakkoord, dat in 2013 werd ondertekend, heeft een structurele besparing van 4 miljoen euro opgeleverd, vertelt Gerard Hoogerkamp, manager van het uitvoeringsprogramma dat aan het bestuursakkoord is gekoppeld. “In ons nieuwe akkoord ligt de focus minder op kostenbesparing en meer op duurzaamheid en kwaliteit. We verwachten overigens wel dat het uitvoeringsprogramma met zeventien projecten zal leiden tot verdere besparingen.”


Met intensieve samenwerking en doordacht beleid valt veel winst te behalen, hebben de partijen afgelopen jaren al gemerkt. Hoogerkamp: “Denk aan het vervangen van de riolering. Daarbij gaan we niet meer uit van een standaard levensduur, maar kijken we naar de functionaliteit van de bestaande riolering. Op veel plekken kun je de vervanging uitstellen als de riolering nog prima is. Ook het gemalenbeheer doen we veel bewuster. Voorheen gingen we ervan uit dat alles prima was zolang de rode lamp niet brandde, tegenwoordig kijken we bijvoorbeeld ook of een gemaal niet onterecht maalt. Daarmee verlengen we de levensduur.”


Burgers en bedrijven gaan als het goed is “helemaal niets” van het bestuursakkoord merken, zegt Hoogerkamp. “De kwaliteit die de samenwerkende partijen leveren op het gebied van het afvoeren van afvalwater en het aanleveren van drinkwater, blijft minimaal op hetzelfde niveau en wordt wellicht beter. Door intensieve samenwerking hopen we vooral dat burgers en bedrijven ‘minder meer’ gaan betalen. En natuurlijk zetten we in op duurzaamheid en houden we nieuwe ontwikkelingen in de gaten. Als onderdelen van de waterketen vervangen moeten worden, zoals de riolering in het buitengebied, zullen we altijd kijken of er redenen en mogelijkheden zijn om dan anders te doen dan op de traditionele manier.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.