secundair logo knw 1

Foto: Stichting De Noordzee

Vrijwilligers hebben 6.081 kilo afval opgeruimd van de stranden langs de Noordzeekust tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van de afgelopen twee weken. Ook raapten zij 27.854 sigarettenpeuken op. Stichting De Noordzee roept op stranden rookvrij te maken.

De door de stichting georganiseerde landelijke opruimactie vindt sinds 2013 jaarlijks plaats en trok dit keer ruim 1.800 vrijwilligers. Zij verwijderden in de dertig etappes tussen 1 en 15 augustus het afval op de stranden van Schiermonnikoog tot en met Cadzand.

Afval met een verre reis
Op het strand van Zandvoort lag het meeste afval. Hier is 929 kilo aangetroffen. De totale oogst van vijftien dagen was 6.081 kilo. Er zaten bijzondere vondsten bij, zoals een fles sterke drank uit Wit-Rusland, theezakjes uit Myanmar en een reinigingsmiddel uit Vietnam. Een andere vangst was een mayonaiseverpakking van Luycks, een bedrijf dat in 1985 werd opgeheven.

Wytske Postma 180 vk Wytske PostmaDirecteur Wytske Postma van Stichting De Noordzee wil dat actie wordt ondernomen. “Op onze Noordzeestranden komen we vaak oud afval tegen of afval dat een verre reis heeft gemaakt. Plastic afval vergaat simpelweg niet en is een hardnekkig probleem. Dit laat maar zien dat we afval echt bij de bron moeten aanpakken. Voorkomen is beter dan genezen, er zijn maatregelen nodig om de afvalkraan dicht te draaien.”

Strand als asbak
De vrijwilligers verwijderden ook 27.854 sigarettenpeuken, waarbij op het strand van Zandvoort weer de grootste hoeveelheid werd gevonden. Er zijn wel minder peuken opgeruimd dan in 2022. Toen was de zomer warmer en vooral droger, waardoor veel meer toeristen de Noordzeestranden opzochten.

Boskalis Beach Cleanup Tour 2023 I Stichting De Noordzee I 2Foto: Stichting De Noordzee

Volgens Postma gaat het om een fractie van het totale aantal. “Te veel mensen gebruiken het strand helaas als asbak, het is dweilen met de kraan open. Sigarettenpeuken zijn het meest gevonden afval op populaire stranden en zijn enorm schadelijk voor het milieu en de natuur. Eén peuk kan wel duizend liter water vervuilen, bestaat voor 95 procent uit plastic en zit vol giftige stoffen.”

Stichting De Noordzee pleit voor rookvrije stranden. Postma licht toe: “We zijn erg blij dat steeds meer kustgemeentes besluiten om een stuk strand rookvrij te maken. Na het strand van Renesse en Noordwijk volgen deze zomer Goeree-Overflakkee en Den Haag. Met rookvrije stranden voorkomen we dat peuken op het strand terechtkomen. Hopelijk volgen andere kustgemeentes snel.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost