secundair logo knw 1

Ingenieursbureau Royal Haskoning en drinkwaterbedrijf Vitens staan niet meer op de ‘zwarte lijst’ van de Amerikaanse staat New York. De beide bedrijven stonden daar sinds een jaar op omdat zij Israël zouden boycotten.

Royal HaskoningDHV liet vandaag (4 december) weten dat het niet langer staat op de zwarte lijst van de staat New York. Ook Vitens is daarop niet meer terug te vinden. Drie Nederlandse banken (Triodos, ASN en de Volksbank) staan nog wel op de lijst die afgelopen vrijdag publiek werd gemaakt.

De staat New York hanteert de lijst omdat het geen zaken wil doen met bedrijven die Israël zouden boycotten. Zowel Vitens als Royal HaskoningDHV hebben die aantijging een jaar geleden – toen ze op de zwarte lijst werden gezet – verworpen.

Beide bedrijven zagen enkele jaren geleden af van activiteiten in door Israël bezette gebieden. Zij deden dat mede op advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De nederzettingen in die gebieden zijn volgens internationaal recht illegaal. De Nederlandse regering ontmoedigt Nederlandse bedrijven daarom om actief te zijn in de bezette gebieden.

Royal HaskoningDHV is tevreden dat het bedrijf zichzelf nu niet meer op de lijst terugziet. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen jarenlange relaties met overheden en bedrijven in Israël, tot wederzijdse tevredenheid.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...