secundair logo knw 1

Rolf Woolderink | Foto Waterschap Vechtstromen

Rolf Woolderink (BBB) van het Waterschap Vechtstromen is opgestapt als lid van het dagelijks bestuur. In een extra vergadering van het algemeen bestuur werd met een motie het vertrouwen in de bestuurder door nagenoeg alle fracties opgezegd. Alleen de BBB stemde tegen. De langdurige vergadering met vele schorsingen onderstreepte dat de kwestie binnen het bestuur van het waterschap tot veel wantrouwen heeft geleid. 

Het algemeen bestuur verwijt Woolderink dat hij zich in een juridisch geschil met de gemeente niet aan de wet houdt, wat leidt tot een ‘ernstige belemmering’ van het functioneren van het bestuur van het waterschap, zo staat in de motie van wantrouwen. Ook tegen het tweede BBB-lid in het dagelijks bestuur, Gezinus Wolters, werd een motie van wantrouwen ingediend, maar deze kreeg onvoldoende steun.

De kwestie speelt al maanden. Aanleiding vormt een uitspraak van de Raad van State over het geschil tussen Woolderink en de gemeente Hof van Twente, dat zich richt op het verhogen en verlengen van aarden wallen, aanleggen van vijvers, puinverharding en overkapping op het erf van Woolderink, zonder, aldus de gemeente, de vereiste vergunningen. De gemeente legde dwangsommen op, waartegen Woolderink bezwaar maakte.

Nadat in eerste instantie de Rechtbank Overijssel de gemeente in het gelijk stelde, deed de bestuursrechter in Den Haag dat ook. Die Raad van State-uitspraak is onherroepelijk, maar Woolderink legde er zich niet bij neer met als motivatie dat hij een nieuwe procedure heeft aangespannen. Belangrijk argument daarbij is dat de ‘vermeende overtredingen’ zijn gebaseerd op een achterhaald bestemmingsplan, claimt Woolderink.

Extern onderzoek
Het algemeen bestuur vroeg de Groningse hoogleraar Herman Bröring om de kwestie te onderzoeken. Hij presenteerde zijn rapport eind november, dat in eerste instantie vertrouwelijk werd gedeeld onder de fractievoorzitters, maar deze week openbaar werd gemaakt. Bröring was tot de conclusie gekomen dat Woolderink zich niet aan de geldende wet- en regelgeving heeft gehouden.

Het rapport werd gisteravond behandeld in een extra vergadering van het algemeen bestuur. Het beraad dat mede door de nodige schorsingen uren duurde, legde bloot dat de kwestie tot veel wantrouwen heeft geleid in het bestuur van het waterschap, waarin BBB met 9 zetels de grootste is en met CDA, VVD, Ongebouwd het dagelijks bestuur vormt.

In reactie op het rapport van Bröring diende de BBB-fractie een motie in waarin werd gevraagd om een integriteitsonderzoek door een extern bureau naar álle dagelijks bestuurders inclusief de watergraaf, met als motivatie dat de integriteitskwestie zich niet op één dagelijks bestuurslid moet richten. Die motie werd na beraad in eigen fractie door BBB al snel weer ingetrokken, maar zonder inhoudelijke motivatie. 

Dit leidde tot ergernis bij de overige fracties in het algemeen bestuur. Henk Torn Broers, de indiener van de motie, zei daarop: “We wilden met de motie de integriteit van het dagelijks bestuur toch nog onder de aandacht brengen. Dat is het. We hebben nog het volste vertrouwen in het dagelijks bestuur.” 

Geur van wraak
Wim van de Griendt van Water Natuurlijk constateerde dat er een vertrouwensbreuk is ontstaan in de coalitie die het dagelijks bestuur vormt en vroeg aan de coalitiepartijen of ze het dagelijks bestuur nog steunen. “Ons lijkt dit onwerkbaar.” Ook andere fracties (Natuur, ChristenUnie, AWP) stoorden zich aan het gemak waarmee BBB de integriteit van het hele dagelijks bestuur eerst in twijfel trekt, zonder dit te onderbouwen en vervolgens de aantijging weer van tafel haalt. “Hier hangt misschien wel een geur van wraak”, opperde Wieger Mulder van AWP. 

Later kwam er toch meer duidelijkheid over de motivatie van BBB, toen Wolters, het tweede BBB-lid in het dagelijks bestuur, aangaf dat híj had aangedrongen op een motie over integriteitsonderzoek naar alle db-leden om te voorkomen dat hem over enkele maanden hetzelfde overkomt als Woolderink nu. Wolters: “Ik heb daarom gezegd laten we een integriteitsonderzoek doen naar álle db-leden. Het is helemaal niet de bedoeling om een aanklacht tegen wie dan ook in te dienen. Het is meer om te voorkomen dat dit weer gebeurt en over drie maanden wordt gezegd: hé, die Wolters is door rood gereden of hij heeft de aardappelen niet op tijd uit het land gehaald.”  

Slechte motie
De coalitiepartijen (CDA, VVD, Ongebouwd) steunen het dagelijks bestuur nog, zo bleek uit hun reacties, ook al waren ze kritisch over de motie van de BBB. Jan Veerenhuis (VVD): “Het was een rommelige, slechte motie. We hebben wel tegen elkaar gezegd dat het onderwerp integriteit op de agenda blijft staan.”

Dat de steun aan het dagelijks bestuur door de coalitiepartijen niet geldt voor het db-lid Woolderink bleek uit de motie van wantrouwen tegen hem, die mede werd ondertekend door CDA, VVD, Ongebouwd. 

Na de ruime steun voor de motie, trok Woolderink de conclusie dat hem niets anders restte dan te stoppen als dagelijks bestuurder. Hij blijft wel lid van het algemeen bestuur. BBB'er Wolters, die de motie van wantrouwen overleefde, blijft deel uitmaken van het dagelijks bestuur. De taken van Woolderink worden tijdelijk waargenomen door Wilbert Siebring (Ongebouwd), liet watergraaf Stefan Kuks weten bij het sluiten van de vergadering.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Ed Nijhoff · 4 months ago
    Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
    Dus rest maar 1 ding.
    Juist opstappen
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.