0
0
0
s2smodern

De Prinsjesdagplannen van het kabinet bevatten geen verrassingen voor de waterschappen, zegt Rogier van der Sande. Zij zullen de komende tijd volop verder aan de slag moeten. De voorzitter van de Unie van Waterschappen is benieuwd wat het aangekondigde investeringsfonds zal betekenen voor waterbeheer en klimaatadaptatie.

Het kabinet heeft in zijn plannen voldoende oog voor water, klimaat en circulariteit, vindt Rogier van der Sande. “Dat biedt perspectief voor de samenwerking. Ik ben blij dat het kabinet aandacht heeft voor zaken waar waterschappen nu tegenaan lopen en blij met de getoonde bestendige lijn in het waterbeleid.”

Het kabinet kwam met een positieve boodschap. Dat mag ook, merkt Van der Sande op. “Maar de wolkjes aan de horizon zoals de onzekerheid over de wereldeconomie mogen er niet toe leiden dat het kabinet straks een tandje minder bijzet, als het gaat om klimaatadaptatie en -mitigatie, dijkversterking en waterkwaliteit. Zij zijn basisvoorwaarden voor welvaart en welzijn in de toekomst.”

Geen nieuwe opdrachten
De Prinsjesdagplannen houden geen nieuwe opdrachten voor waterschappen in. “Wel is het op nog vollere kracht vooruit”, zegt Van der Sande. “We kenden de plannen al, maar moeten het nu doen. Zo hebben de waterschappen, voortvloeiend uit het Klimaatakkoord, een rol als partner in de regionale energiestrategieën. Daarvoor zullen we bestuurlijk en ambtelijk capaciteit moeten inzetten.”

Droogte is een andere ontwikkeling waarbij de waterschappen extra hun best zullen moeten doen. Van der Sande: “Voldoende zoet water is echt een knelpunt aan het worden, zeker op de hoge zandgronden. We hebben niet alle oplossingen kant en klaar op de plank liggen. Dat vraagt ook van de waterschappen een extra inzet voor de ontwikkeling van kennis en de toepassing daarvan in de praktijk.”

Intensiveringen
De voorzitter van de Unie van Waterschappen en dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Rijnland wijst erop dat het kabinet een aantal intensiveringen doorvoert. Zo trekt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 38,8 miljoen euro extra uit voor het toepassen van maatregelen bij agrariërs binnen de Delta-aanpak Waterkwaliteit. “Hiermee kunnen we hopelijk extra stappen zetten”, zegt Van der Sande.

 'Wordt ook extra geïnvesteerd in waterbeheer?'

De waterschappen zijn volgens hem erg benieuwd wat het aangekondigde investeringsfonds zal betekenen voor het waterbeheer en de klimaatadaptatie in Nederland. “Wordt ook hierin extra geïnvesteerd? Het kan in mijn ogen niet zo zijn dat daarvoor geen plek is, gezien het grote belang van onder meer waterveiligheid en voldoende en schoon water. Maar de waterschappen zijn natuurlijk niet de enige partijen die hun vinger zullen opsteken.”

Van der Sande zet ook enige kanttekeningen bij de kabinetsplannen. Hij noemt de extra aandacht voor bodemdaling. “De aandacht hiervoor is terecht. Maar het thema wordt nu erg één op één gekoppeld aan veenweidegebieden en veranderingen in de landbouw. Terwijl bodemdaling ook zeker speelt in het stedelijk gebied, en niet alles heeft te maken met landbouw. Het gaat ook over klimaatadaptatie en ruimtelijke keuzes.”

Waterrobuust bouwen
Van der Sande haalt een uitspraak aan die Peter Glas gisteren bij de presentatie van het Deltaprogramma 2020 maakte. Volgens de deltacommissaris zouden klimaatadaptief en waterrobuust ontwikkelen en bouwen het ‘nieuwe normaal’ moeten zijn. “Terecht”, vindt Van der Sande. “Maar het is nog niet normaal, want de stap van voornemens naar uitvoering moet nog worden gezet. Het zou mooi zijn als hiervoor afspraken komen.”

De Unie-voorzitter noemt in dit verband de ambitie van het kabinet om flink te investeren in woningbouw. De bedoeling is dat er jaarlijks 75.000 nieuwe woningen bij komen. “Dat biedt kansen om alles in een keer goed te doen. Dus inclusief bijvoorbeeld waterrobuust bouwen, gescheiden sanitatie en aquathermie. Ik vind dat zulke ontwikkelingen moeten worden meegenomen in bouwplannen.”

Is deze benadering niet tegenstrijdig met de snelheid die het kabinet met woningbouw wil maken? “Er zit een zekere spanning in”, beaamt Van der Sande. “Voor je het weet, wordt een ontwikkeling als aquathermie beschouwd als remmend en storend. Ik denk dat dit niet zo is. Als je van te voren goed nadenkt over een nieuwbouwplan, kun je hetzelfde tempo maken en ben je slimmer op de toekomst gericht.”


MEER INFORMATIE
Bericht over Prinsjesdagplannen
Reactie UvW op kabinetsplannen 
Bericht over Deltaprogramma 2020
Reactie UvW op Deltaprogramma 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder nuttig, oa vanwege de calibratie aan de praktijk waarbij gebruik gemaakt is van feitelijkheden. Dit om de sceptici van het type "dit is theorie" te kunnen wijzen op het gegeven dat dit "de praktijk verklaard" is.
Het is om die reden ook nuttig om dit hulpmiddel als stuurmiddel bij politieke besluitvorming te gebruiken.
Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het