Wie inzicht wil krijgen in de microbiologische risico’s van een fontein of waterspeelplaats in de bebouwde omgeving, kan nu de online Waterkwaliteitscheck uitvoeren. Dit nieuwe instrument is geïntroduceerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De check is onder meer bedoeld voor gemeenten en waterschappen.

In een water in een stad of dorp kunnen bacteriën of virussen zitten als gevolg van bijvoorbeeld afval, hondenpoep of ongedierte. Mensen kunnen daarvan ziek worden. Meestal is dat niet ernstig maar soms wel. Met de online Waterkwaliteitscheck is na te gaan of het water verontreinigd is. Ook volgt dan gelijk een advies over het beperken van de gezondheidsrisico’s.

Instrument voor stedelijke waterconcepten
Het instrument is ontwikkeld voor stedelijke waterconcepten: aangelegde voorzieningen die – al dan niet tijdelijk – zijn gevuld met water en waarbij decoratie, recreatie of klimaatadaptatie voorop staat. Hierbij is er vaak een combinatie met groen. De huidige versie van de Waterkwaliteitscheck richt zich alleen op fonteinen, waterspeelplaatsen, pierenbadjes en bedriegertjes. Later komen er andere waterconcepten bij, zoals wadi’s.

De Waterkwaliteitscheck bestaat uit twee onderdelen: een vragenlijst om de microbiologische risico’s van een waterconcept in kaart te brengen en een rekenmodule voor eenvoudige microbiologische risicoschattingen. Met de module kan worden berekend hoeveel mensen het gevaar op infectie lopen, als zij worden blootgesteld aan het water. Volgens het RIVM kunnen gezondheidsrisico’s vaak worden beperkt door praktische aanpassingen aan het ontwerp van een waterconcept of maatregelen bij de aanleg of het beheer.

Bedoeld voor o.a. gemeenten en waterschappen
De check is bedoeld voor alle partijen die bij het ontwerp, de aanleg en het beheer van waterconcepten zijn betrokken. Het gaat onder andere om ontwerpers, gemeenten, waterschappen, omgevingsdiensten, provincies en GGD’en.

LEES OOK

H2O Vakartikel (2018): ontwikkeling van Waterkwaliteitscheck

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans Middendorp AWPBeste Hans, Hetty. Allereerst dank voor jullie zinvolle reacties.
Hans, je merkt terecht op dat de bui waarmee we de analyse hebben uitgevoerd niet vaak voorkomt. Ingrijpende maatregelen doorvoeren die alleen effect hebben tijdens extreme neerslag is niet doelmatig, daar ben ik het mee eens. Oppervlakkige afstroming komt echter niet alleen voor bij deze extreme neerslag, maar ook bij kleinere buien met hoge intensiteit, of bijvoorbeeld wanneer de ondergrond verzadigd is. In hellend gebied, zoals de Veluwe, hoeft het volume van de bui niet groot te zijn om oppervlakkige afstroming richting de watergang te veroorzaken. In de studieresultaten zagen we dat sommige gebieden bijvoorbeeld al bij 15 mm intense neerslag tot afvoer komen.
Intense neerslag die de infiltratiecapaciteit van de bodem overschrijdt komt meerdere keren per jaar voor. Uiteindelijk willen we uiteraard niet de Veluwe over een groot oppervlak verstoren, maar willen we de bergende capaciteit van het landschap in de vorm van begroeiing, microreliëf en holle percelen herstellen.
Hoe gaat men deze drempelwaarden handhaven?
Louis Peperzak Leren van het rampjaar
Ik volgde de tv serie met interesse. Deze video is ook erg interessant en zeer leuk gemaakt! Hopelijk lukt het om dit verder uit te werken, in een boek of promotie. Graag met gedetailleerde kaarten.
Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!