secundair logo knw 1

Een tijdelijk Playfontein in Doetinchem I foto: IenW, Tineke Dijkstra Fotografie

Wie inzicht wil krijgen in de microbiologische risico’s van een fontein of waterspeelplaats in de bebouwde omgeving, kan nu de online Waterkwaliteitscheck uitvoeren. Dit nieuwe instrument is geïntroduceerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De check is onder meer bedoeld voor gemeenten en waterschappen.

In een water in een stad of dorp kunnen bacteriën of virussen zitten als gevolg van bijvoorbeeld afval, hondenpoep of ongedierte. Mensen kunnen daarvan ziek worden. Meestal is dat niet ernstig maar soms wel. Met de online Waterkwaliteitscheck is na te gaan of het water verontreinigd is. Ook volgt dan gelijk een advies over het beperken van de gezondheidsrisico’s.

Instrument voor stedelijke waterconcepten
Het instrument is ontwikkeld voor stedelijke waterconcepten: aangelegde voorzieningen die – al dan niet tijdelijk – zijn gevuld met water en waarbij decoratie, recreatie of klimaatadaptatie voorop staat. Hierbij is er vaak een combinatie met groen. De huidige versie van de Waterkwaliteitscheck richt zich alleen op fonteinen, waterspeelplaatsen, pierenbadjes en bedriegertjes. Later komen er andere waterconcepten bij, zoals wadi’s.

De Waterkwaliteitscheck bestaat uit twee onderdelen: een vragenlijst om de microbiologische risico’s van een waterconcept in kaart te brengen en een rekenmodule voor eenvoudige microbiologische risicoschattingen. Met de module kan worden berekend hoeveel mensen het gevaar op infectie lopen, als zij worden blootgesteld aan het water. Volgens het RIVM kunnen gezondheidsrisico’s vaak worden beperkt door praktische aanpassingen aan het ontwerp van een waterconcept of maatregelen bij de aanleg of het beheer.

Bedoeld voor o.a. gemeenten en waterschappen
De check is bedoeld voor alle partijen die bij het ontwerp, de aanleg en het beheer van waterconcepten zijn betrokken. Het gaat onder andere om ontwerpers, gemeenten, waterschappen, omgevingsdiensten, provincies en GGD’en.

LEES OOK

H2O Vakartikel (2018): ontwikkeling van Waterkwaliteitscheck

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...